Šport > Nogomet
21 ogledov

Čile se je pridružil Argentini

Alexis Sanchez Čile Jamajka EPA
V predtekmovalni skupini D je Argentina v zadnjem kolu ugnala Bolivijo (3:0), Čile pa je za napredovanje v četrtfinale premagal Panamo (4:2).

Argentina je v zadnjem krogu skupinskega dela južnoameriškega nogometnega prvenstva s prepričljivo zmago s 3:0 nad Bolivijo utrdila primat v skupini D ter si zagotovila četrtfinalni obračun z Venezuelo. Branilci naslova iz Čila so z nekaj težavami s 4:2 premagali Panamo, za polfinale pa se bodo udarili s prvouvrščeno ekipo skupine C Mehiko.

Po zadnjih dveh dvobojih skupinskega dela so znani vsi četrtfinalni pari južnoameriškega nogometnega prvenstva, jubilejne Cope Americe, ki letos slavi stoto obletnico.

Gostitelji prvenstva, moštvo Združenih držav Amerike, ki je skupinski del turnirja končalo na prvem mestu skupine A, bo po prostem dnevu v četrtfinalu v Seattlu igralo z drugouvrščeno ekipo skupine B Ekvadorjem. Najboljša ekipa skupine D Argentina z zvezdniškim Lionelom Messijem, ki je edina v skupinskem delu iztržila največ devet točk za popoln izkupiček treh zmag, bo pot v polfinale prvenstva iskala v Foxboroughu z drugouvrščenim moštvom skupine C Venezuelo.

Peru, ki je po skupinskem delu pristal na vrhu skupine C, bo v četrtfinalu v East Rutherfordu, igral z drugo ekipo skupine A Kolumbijo. Poslednji četrtfinalni par prvenstva bo v kalifornijski Santa Clari, kjer se bo zmagovalec skupine C Mehika udaril z branilci naslova Čilom, ki je v skupinskem delu moral priznati premoč z 1:2 letos za zdaj odličnim Argentincem. V uvodnih treh krogih je le Jose Pedro Fuenzalida Gana našel pot do argentinskih vrat, medtem ko so favorizirani gavči Panamo premagali s kar 5:0, Bolivijo pa s 3:0.

Prvi polfinale bo 21. junija v Houstonu, kjer se bosta, če ne bo presenečenj, bržkone udarili ameriški gostitelji z Argentino. Kandidata za drugi polfinale 22. junija v Chicagu sta bolj nepredvidljiva, kajti tako Peru, Kolumbija, Mehika in Čile so zelo kakovostne ekipe.

Razočarani so lahko petnajstkratni prvaki Cope Amerike Urugvajci, ki so se nazadnje s šampionsko lovoriko najboljšega moštva Cope Americe ovenčali leta 2011. Tokrat so prvenstvo končali še preden se je to dejansko začelo, ko so premagali le nogometne avtsajderje Jamajčane.

Polom Brazilcev

Največji osmoljenci skupinskega dela prvenstva so zanesljivo Brazilci, ki so prav tako morali že pospraviti kovčke ter odpotovati domov. Brazilskemu selektorju Dungi so po velikem debaklu pričakovano pokazali vrata, saj je selecao dosegel le eno zmago, s 7:1, je odpravil nogometne amaterje s Haitija, gostitelji letošnjih olimpijskih iger v Riu so zgolj remizirali proti Ekvadorju na tekmi brez zadetkov, Peruju pa so celo morali priznati premoč z 0:1.

Sicer je bil na delu znova zlobni duh Maracanaza ob spornem zadetku, ko je Raul Ruidiaz z roko poslal žogo prek črte brazilskega gola, urugvajski sodnik Andres Cunha pa je ob tem zamižal na obe očesi. Osemkratni prvaki tega turnirja Brazilci, ki se očitno še niso opomogli po ponižanju na svetovnem prvenstvu, so na zadnji tekmi skupinskega dela ostali brez zadetka in remija, ki bi jih popeljal v drugi del prvenstva.

Messi še dolžnik

Manjši dolžnik je prvi zvezdnik prvenstva argentinski napadalec Messi, ki ima nekaj težav s poškodbo hrbta in bo očitno najboljše prihranil za kasneje, nekaj svoje veličine je pokazal na tekmi proti Panami, ko je v igro vstopil šele v 61. minuti, a nato zabil tri gole, v zadnji minuti pa pripravil še vse za akcijo, ki jo je z glavo kronal Sergio Agüero. Argentina sicer že vse od letu 1993 ni zmagala na tem prvenstvu.

Na zadnji tekmi proti že odpisani Boliviji so Argentinci povedli že v 13. minuti, ko je zadel Erik Lamela, le dve minuti kasneje se je pod drugi zadetek podpisal Ezequiel Lavezzi, Victor Cuesta je svoj debi v članski ekipi ovenčal z zadetkom v 32. minuti. Messi, ki je izpustil tekmo s Čilom, je tako kot na tekmi s Panamo vstopil v igro šele v drugem polčasu, kar je bilo za presrečne navijače na tribunah več kot dovolj, da so lahko navdušeno pozdravili svojega junaka.

Vargas in Sanchez po dvakrat

Branilci naslova iz Čila so se morali za tri točke in četrtfinale nekoliko bolj potruditi, saj se je Panama izkazala za trdoživega in nevarnega nasprotnika. Že v peti minuti je čilsko obrambo presenetil Miguel Camargo za vodstvo 1:0. Čile je po desetih minutah izenačil z zadetkom Eduarda Vargasa, ki je še pred odhodom v garderobo poskrbel za vodstvo 2:1. Aktualni prvaki so se povsem prebudili po premoru, ko je napadalec Alexis Sanchez v 50. minuti zadel s privlačnim volejem. V 75. minuti je Abdiel Arroyo znižal na 2:3, a preobrata ni bilo, za kar je poskrbel Sanchez v 89. minuti.

Copa América, skupina D (3. kolo):

Čile - Panama 4:2 (2:1)
Vargas 15., 43., Sanchez 50., 89.; Camargo 5., Arroyo 75.

Argentina - Bolivija 3:0 (3:0)
Lamela 13., Lavezzi 15., Cuesta 32.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.