Šport > Nogomet
15052 ogledov

Eden najboljših v zgodovini izgublja bitko za življenje

gerd müller EPA
Sloviti napadalec je hudo bolan.

Legendarni Gerd Müller, eden najboljših napdalcev na svetu in eden najboljših nemških nogometašev v zgodovini, trpi za hudo obliko demence, njegovo stanje pa je kritično.

"Skoraj 24 ur na dan preživi v postelji, le redko je buden in počasi tone na drugo stran življenja," je v pogovoru za Bild izjavila Uschi Müller, soproga nekdanjega zvezdnika.

Müller je na svetovnem prvenstvu 1970, ko je Zahodna Nemčija osvojila tretje mesto, bil najboljši strelec z desetimi zadetki, istega leta pa je osvojil tudi preestižno zlato žogo za najboljšega nogometaša. Z elfom je dve leti kasneje postal evropski prvak, v finalu pa je dosegel dva gola. Na mundialu 1974 je sledil še svetovni naslov, v finalu je zabil odločilni zadetek za 2:1 in zmago proti Nizozemski, ki jo je na zelenici vodil Johan Cruyff. Z Bayernom je trikrat zapored postal evropski klubski prvak.

"Po njegovi zaslugi je Bayern München dosegel mednarodno raven na kateri igra še zdaj. V mojih očeh je najpomembnejši nogometaš v zgodovini Bayerna. Prepričan sem, da bodo ljudje še čez 100 let govorili o Gerdu Müllerju," je izjavil njegov nekdanji soigralec Franz Beckenbauer.

Der Bomber je za Bayern igral v letih 1965-1979, na 453 ligaških tekmah pa je dosegel kar 398 golov. V izbrani vrsti Nemčije je zbral 62 nastopov in 68 zadetkov, še vedno je drugi najboljši strelec elfa. Z 71 goli na 137 tekmah ga je prehitel Miroslav Klose.

 Müllerjev moštveni kolega je bil nekaj časa tudi legendarni slovenski vezist Brane Oblak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.