Šport > Nogomet
26301 ogledov

Hud udarec za Čeferina! Zapustil ga je tesen sodelavec in prijatelj

Aleksander Čeferin Epa
Šok za Aleksandra Čeferina na vrhu Uefe. Zapustil ga je tesen sodelavec in prijatelj Zvonimir Boban.

Hrvaški mediji danes poročajo, da Zvonimir Boban zapušča Uefo. "Žal mi je in žalosten sem, toda zapuščam Uefo," je sporočil Hrvat. In razlog? Nestrinjanje z Aleksandrom Čeferinom, Slovencem na čelu evropske krovne nogometne organizacije Uefe. Prav Čeferin je sicer Bobana zvabil v Uefo, in sicer mu je ponudil funkcijo "šef nogometa". In kje je zdaj počilo?

Razlog za nestrinjanje s Čeferinom tiči v tem, da si grosupeljski odvetnik s pomočjo spremembe statuta pripravlja teren še za četrto kandidaturo za predsednika Uefe, kar pa ne sovpada z načeli Zvonimirja Bobana, poroča 24sata. "S predsednikom Čeferinom sem se že pogovarjal o težavi, ki se je zgodila med zadnjim sestankom Uefinega izvršnega odbora v Hamburgu. Stvar je v spremembi statuta Uefe, ki bi Čeferinu omogočila novo kandidaturo po koncu tega mandata. Ta pa bi moral biti zanj zadnji," je Boban dejal za Sportske novosti. "Potem ko sem izrazil zaskrbljenost in popolno nestrinjanje z metodo in samim predlogom, je Čeferin odgovoril, da ne vidi nobenega pravne oz. moralno-etične težave in da bo nedvomno nadaljeval s tem, po mojem mnenju pogubno idejo," je še izpostavil Boban. 

Zvonimir Boban | Avtor: Epa Epa

Šok, da Čeferina zapušča tesen zaveznik v Uefi, je še toliko večji, saj je bil prav Boban eden tistih, ki je Čeferinu močno stal ob strani v Uefinem največjem boju zadnjih let, tj. proti Superligi. Še več: veljal je za njegovega tesnega sodelavca in zaveznika, videli smo ga tudi na dobrodelni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko je Uefa zbirala sredstva za prizadete v poplavah.

Hrvaški portal 24sata dodaja, da je vse skupaj paradoksalno, saj da je prav Čeferin leta 2017 sprožil paket reform in predlagal predloge, ki bi Uefo zaščitile pred "slabim upravljanjem". Prav slabo upravljanje Uefe je bila velika težava pred prihodom Čeferina, saj se je Uefa pod vodstom Michela Platinija večkrat znašla v korupcijskih in drugih škandalih. Tedaj so bile bistvene točke reforme, da predsednik in člani Uefinega izvršnega odbora ne morejo kandidirati več kot trikrat (skupno 12 let), za vse člane izvršnega odbora pa je bila uvedena meja 70 let. 

Uefa je odhod Bobana že uradno potrdila, zapisali pa so, da je šlo za sporazumno odločitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 21:55 25.januar 2024.

    strah pred prevzetjem UEFE s strani superligašev. aleksander ga je pihnil.

  • dare326 14:44 25.januar 2024.

    O podaljševanju mandatov imajo dosti za povedati diktatorji "Pa toliko imam še za narediti..."

  • marialorca 11:25 25.januar 2024.

    Zvonimir Boban zapušča Uefo. "Žal mi je in žalosten sem, toda zapuščam Uefo," je sporočil Hrvat. In razlog? Nestrinjanje z Aleksandrom Čeferinom **** DAJTE NO .... to je manj "boleče" od objave T.G. (ljubice) PRIŠEL JE ČAS ZA SLOVO. Ona ...prikaži več podira in vstran meče ... NOVOLETNO JELKO. **** Kaj NAM mediji prodajajo!!!!!