Šport > Nogomet
2027 ogledov

Igralci zaradi tekme v karanteno, sodniki pa že v tujini

Covid-19 Profimedia
Slovenski športni klubi se morajo prilagajati povsem drugačnim pravilom kot večina kolektivov v tujini.

Sredi tedna je slovenska športna javnost spremljala usodo košarkarske ekipe Cedevite Olimpije. Ta je po pozitivnem testu enega igralca morala v desetdnevno karanteno, čeprav so bili na ponovnem testu vsi z izjemo že prej pozitivnega košarkarja negativni na covid-19.

nachbar Covid-19 Šport Besni Nachbar ostro nad oblast: "Iz sebe delamo norca"

Situacija je rezultirala v tem, da je bila sredina tekma EuroCupa med Olimpijo in turškim Bursasporjem odpovedana, saj Ljubljančani niso mogli zdoma. Vodstvo tekmovanja bo srečanje po vsej verjetnosti registriralo z izidom 0:20 za Turke, saj pravila EuroCupa velevajo, da mora ekipa igrati srečanje, če ima na voljo vsaj osem zdravih igralcev. 

In Olimpija jih ima seveda precej več kot osem, a kaj ko naše državne oblasti ne sledijo praksi iz večine razvitih držav EU, kjer morajo v karanteno le oboleli igralci, medtem ko ostali ob negativnem testu lahko opravljajo svoj posel. In očitno Olimpijo podoben scenarij kot tokrat čaka tudi naslednji teden.

Cedevita Olimpija Karantena Šport Cedevita Olimpija pozvala NIJZ k spremembi predpisov

Smernice NIJZ so precej čudne in popolnoma skregane z realnim življenjskim stanjem. To dokazuje tudi zadnji nogometni primer, ko sta se pretekli konec tedna v okviru PLTS v Spodnji Šiški pomerila Bravo in Mura.

Bravo NŠ Mura | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Dva igralca Mure sta bila ob vpoklicu v reprezentanco U21 na začetku tega tedna pozitivna na covid-19, kar je botrovalo odpovedi tekme omenjene selekcije proti vrstnikom iz Albanije. Vrste članske izbrane vrste je moral nato zapustiti soigralec obeh okuženih Nino Kouter, a je članska reprezentanca v sredo vseeno lahko odigrala srečanje proti San Marinu.

Covid-19, testiranje Covid-19 Šport Pozitivni trije mladi reprezentanti, težave tudi za Bravo in Muro

Pravila NIJZ velevajo, da morajo v primeru enega pozitivnega igralca na tekmi nato vsi, ki so bili v stiku z njim, v desetdnevno karanteno. A pri razsodbi o tekmi med Bravom in Muro je prišlo do zanimivega "kompromisa". NIJZ je namreč odredil, da morajo v karanteno le tisti, ki so dejansko igrali. Čeprav so vsi nogometaši, vključno z rezervisti, uporabljali iste slačilnice, opremo in žoge.

Posebna zgodba pa so sodniki, ki so vendarle bili na igrišču. A očitno na NIJZ mislijo, da delilci pravice niso v dovolj tesnem stiku z nogometaši, kar je glede na naravo igre naravnost absurdno. Tako sodniški ekipi s tekme med Bravom in Muro karantena ni bila odrejena, glavni sodnik Matej Jug je celo že vodil prijateljsko tekmo med Avstrijo in Grčijo v sredo zvečer v Celovcu.

V večini držav EU profesionalnim športnim ekipam v primeru manjšega števila okužb in večinskih negativnih testih državne oblasti dovolijo, da še naprej opravljajo svojo obrt, potem ko seveda izločijo okužene. V Sloveniji pa veljajo drugačna pravila ...

Balkan koronavirus Covid-19 Svet Takšne ukrepe sprejemajo po Evropi
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice