Šport > Nogomet
13 ogledov

Japonci kot prvi že na mundialu v Braziliji

Saitama Japonska Avstralija kvalifikacije svetovno prvenstvo SP 2014 Reuters
Azijski prvaki Japonci so se v torek kot prvi uvrstili na nogometno svetovno prvenstvo, ki ga bo naslednje leto gostila Brazilija. Domačini imajo nastop seveda že zagotovljen.

Zvezdnik Keisuke Honda je z uspešno izvedeno enajstmetrovko v sodnikovem podaljšku prinesel zlata vreden remi proti Avstraliji, ki je Japoncem v Saitami prinesel predčasno uvrstitev na svetovno prvenstvo (1:1).

Varovanci italijanskega trenerja Alberta Zaccheronija so si tekmo pred koncem zagotovili eno od prvih dveh mest v skupini B, kar je v azijskih kvalifikacijah dovolj za neposredno uvrstitev na mundial v Braziliji.

Poleg gostiteljev, ti imajo nastop na vsakem prvenstvu zagotovljen, so Japonci zapolnili drugo od 31 prostih mest za prihajajoči mundial. Ta se v Brazilijo vrača prvič po letu 1950, v Južno Ameriko pa prvič po letu 1978, ko ga je gostila Argentina.

Rdeče sonce še petič zapored na SP

"Modri samuraji" so prevladovali večji del tekme, a so prek Tommyja Oara v 81. minuti povedli Avstralci. Oarov predložek je preletel vratarja Eidžija Kavašimo, ki je slabo izbijal, nato pa je Matt McKay v sodnikovem podaljšku po mnenju delivca pravice nepravilno ustavil žogo z roko in zakrivil najstrožjo kazen, ki jo je "blondinec" CSKA Moskve brezhibno izvedel s strelom po sredini.

Japonci so tako ohranili sedem točk prednosti pred Avstralci, ki so zaradi boljše razlike v golih in s tekmo manj sicer prehiteli Jordan. Nogometaši iz dežele vzhajajočega sonca so si nastop na mundialu zagotovili še petič zapored.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.