Šport > Nogomet
23 ogledov

Katar 2022: Warner prejel 1,4 mio. evrov

Jack Warner Fifa Trinidad in Tobago Katar 2022 Reuters
Otoški časnik The Telegraph je sprožil pravi medijski vihar z obtožbami korupcije na račun visokega predstavnika Fife.

Obtožbe na račun domnevno koruptivnih predstavnikov Fife niso nič novega; zadnjih nekaj dni je pod drobnogledom Jack Warner. Mož iz Trinidada in Tobaga je tudi bivši podpredsednik krovne nogometne organizacije. 

Britanski The Telegraph je razkril nakazila, ki so jih Warner in njegovi bližnji prejeli pred odločitvijo o dodelitvi svetovnega prvenstva leta 2022 Katarju. Skupno naj bi bilo izplačane 1,4 milijona evrov podkupnine za lobiranje v korist arabski državi. Nakazila Warnerju in njegovim bližnjim so se začela leta 2010, nadaljevala pa tudi leto zatem.

Warner naj bi osebno prejel 860.000 evrov od katarskega podjetja, ki ga je vodil Mohamed Bin Hammam, eden od takratnih vodilnih funkcionarjev pri katarski nogometni zvezi (tudi nekdanji član izvršnega odbora Fife, ki je predlani zaradi korupcijskih obtožb odstopil, kasneje ga je doletela tudi dosmrtna prepoved opravljanja funkcij v nogometu). Warnerjevemu sinu naj bi izplačali 540.000 evrov, enemu izmed njegovih zaposlenih pa 290.000 evrov. Primer preiskuje tudi ameriški FBI

Zakaj na silo?

Zmaga Katarja v izboru za gostitelja mundiala 2022 je dvignila veliko prahu. Obtožbe o korupciji so se v preteklih mesecih kar vrstile. Ker obstajajo tudi težave glede terminov tekem, ima prvenstvo v eni izmed najbogatejših držav veliko nasprotnikov. Zaradi previsokih temperatur v poletnih mesecih je bilo veliko govora o prestavitvi turnirja na zimske mesece, kar pa seveda ni pogodu skoraj nobenemu nogometnemu delavcu, saj bi morali prekinjati nacionalna prvenstva. 

Pojavljajo se tudi obsežne informacije o zlorabi delovne sile, ki gradi infrastrukturo za prihajajoče prvenstvo. Številni nogometni navdušenci se sprašujejo, zakaj sploh organizirati mundial na lokaciji, ki bo zahtevala veliko sprememb in odstopanja od tradicionalnega urnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.