Šport > Nogomet
27 ogledov

Konec 26-letne bolečine: Olimpija zmagala v Kopru

Kovačević Popović Luka Koper Olimpija Ljubljana Prva liga Slovenija slovenska li SPS/nkolimpija.si
Margaret Thatcher so v Veliki Britaniji še tretjič izvolili za premierko, delavci Litostroja pa so se uprli na eni največjih stavk v zgodovini Jugoslavije. Drugi veliki dogodki leta 1987? Olimpija je zmagala v Kopru, 26-letno čakanje na novo zmago pa končala šele na sredini tekmi na novi Bonifiki (1:0). Rudar porazil Maribor (3:1), Mura "rešena" z zmago v Kranju (2:0)

Pred očmi slovenskega selektorja Srečka Katanca je Olimpija Ljubljana po sicer precej neprepričljivi predstavi proti Luki Koper povedla. Na Bonifiki, kjer zeleno-beli niso zmagali od leta 1987, sta dobitno kombinacijo v 25. minuti izpeljala mlada upa Andraž Šporar in Nik Kapun.

Koprčani, ki so prej večkrat poskušali proti golu Elvisa Džafića, so kapitulirali po globinski žogi na krilu, ki jo je Šporar lepo vrnil Kapunu na rob kazenskega prostora, obetavni vezist pa je s strelom po tleh matiral Igorja Nenezića za svoj prvi gol v članski ekipi.

Resnega odgovora na vodstvo Olimpije Koper ni ponudil, bi pa celo tekmo nevarni Nik Omladič, ki ga je Katanec verjetno imel pod posebnim drobnogledom, kmalu povišal na 2:0, ko si je v 54. minuti drugega polčasa pripravil strel z roba kazenskega prostora, a meril za las mimo vrat.

Koprčani grozili vse do konca

Džafića so v 64. minuti le centimetri delili od tega, da bi dobil enega bolj komičnih golov sezone, a je predolga visoka podaja Lea Štulca iz oblakov padla na njegovo prečko. Ljubljanski vratar je bil bolj zanesljiv ob poskusu kapetana Ivice Guberca, ki je sledil čez nekaj minut, Koper pa je nevarno pritiskal za izenačenje, ki bi zeleno-belim spet vzelo tako željeno zmago.

Po prodoru Domna Črnigoja in njegovi ostri podaji/strelu v sredino se je Olimpija ubranila z zadnjimi močmi. Nič ne bi rešilo Džafića le minuto kasneje, ko je na žogi v kazenskem prostoru zaspal Aris Zarifović, rezervist Jean-Philippe Mendy pa je s podajo na drugi vratnici našel samega Ivana Brečevića, a je slednji meril visoko preko gola.

Koprčanom ni uspelo zabiti izenačujočega gola, mlada ekipa Olimpije pa se je trmasto borila za zgodovinske tri točke, ki so jih na zelenici Bonifike temu primerno tudi proslavili. Poraz Koprčanov je bil še bolj boleč ob prihodu novic iz Domžal, ki so s hat-trickom Gorana Vuka premagale Gorico in pred zadnjim kolom kanarčkom na tretjem mestu pobegnile na tri točke razlike (3:0).

Rudar po golu Tavaresa zasenčil prvake

Šampioni iz Maribora so pri Rudarju povedli iz prve prave akcije, ko je podajo Agima Ibraimija v mrežo za svoj 17. gol sezone (v 17. minuti) poslal prvi strelec prvenstva Marcos Tavares. Velenjčani so hitro odgovorili in po mojstrsko izvedeni ter uigrani akciji s prostega strela izenačili, pod zadetek pa se je podpisal David Kašnik.

Knapi so bili do konca polčasa veliko bližje vodstvu kot vijoličasti - Ivan Firer je kar nekajkrat premešal njihovo obrambo, kjer je Mitjo Vilerja že v 36. minuti zamenjal Dejan Trajkovski, a bil nezbran pri zaključkih. Firer se je za zgrešene priložnosti odkupil kmalu po začetku drugega polčasa, ko je po lepi podaji Elvisa Bratanovića mirno ukanil Jasmina Handanovića.

Izvrstni Firer je pripravil tudi gol za 3:1, ko je po lovu za izenačenjem vijoličastih v kazenskem prostoru z lepo podajo našel Mateja Eterovića, ki je zadel z glavo.

Sobočani so si (za kratek čas) oddahnili

Nogometaši Mure si vsaj s tekmovalnega vidika lahko pred zadnjim krogom oddahnejo. Potem ko je Aluminij doma izgubil proti Celju, sami pa so zmagali v Kranju, so si pred zadnjeuvrščeno ekipo iz Kidričevega priigrali neulovljive štiri točke prednosti in bodo tako igrali v kvalifikacijah za prvo ligo.

Mura 05 Arsenal Kijev veselje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ekipi v gorenjski prestolnici v prve pol ure gledalcem nista ponudili veliko užitkov. Igra je potekala bolj ali manj na sredini igrišča, strelov proti golu pa praktično ni bilo. Šele v 34. minuti je bilo malce bolj vroče pred domačimi vrati, ko je Darjan Curanović dvakrat posredoval po akciji Vedrana Vinka in Alena Ploja. V 39. minuti pa so gosti povedli. Matic Maruško je bil prehiter za dva domača branilca, na koncu preigral še Curanovića in žogo poslal v domačo mrežo.

Začetne minute drugega dela so pripadle gostom, ki so bili znova zelo nevarni v 50. minuti, ko je iz neposredne bližine po podaji iz kota streljal Mitja Mörec, a zgrešil cilj. V 60. in 66. minuti je dvakrat poskusil Vinko, obakrat ne dovolj natančno. V 79. minuti je dobro sprožil še Rajko Rep, Curanović pa je bil na mestu. Mura je bila v tem delu igre odločnejša, napadalnejša, kar se ji je obrestovalo v 85. minuti. Gosti so izigrali domače, po podaji Vinka pa je v kazenskem prostoru za končnih 2:0 zadel Damjan Bohar.

Aluminij se poslavlja od Prve lige

Prvi polčas v Kidričevem je minil v dokaj enakovredni igri tekmecev, ki pa si skoraj do konca nista priigrala kakšnih posebnih priložnosti. Dve minuti pred koncem polčasa je imel Aluminij dotlej najlepšo priložnost, ko se je Gorazd Zajc znašel v ugodnem položaju za strel, a tega slabo izvedel, tako da ni resno ogrozil Matica Kotnika. Tik pred koncem prvega dela igre pa so po protinapadu zagrozili še Celjani, Aleksander Bajić pa je akcijo končal z malce previsokim strelom.

Gosti so povedli v 52. minuti, potem ko je podaja Nejca Plesca preletela domačo obrambo, sam pred Kristianom Lipovcem se je znašel Benjamin Verbič in ga matiral. Šest minut pozneje so gosti podvojili prednost, med strelce se je vpisal David Tomažič-Šeruga po strelu z roba kazenskega prostora. Po golu so nekajkrat s streli poskusili tudi domači, a neuspešno. V 73. minuti pa so le dosegli zadetek priključka. Njegov avtor je bil Robert Kurež, ki je zadel po podaji Nejca Pečovnika. Celjani pa so zatem dobro nadzorovali potek tekme, v sodniškem dodatku pa je Emir Hodžurda zatresel lastno mrežo in tako pokopal vse upe domačih po ugodnem razpletu.

Prva liga Telekom Slovenije, 35. kolo:

Luka Koper : Olimpija Ljubljana 0:1 (0:1)
Kapun (25)

Rudar Velenje : Maribor 3:1 (1:1)
Kašnik (20), Firer (54), Eterović (75); Tavares (17)

Domžale : Gorica 3:0 (0:0)
G. Vuk (47, 48, 58)

Triglav : Mura 0:2 (0:1)
Maruško (38), Bohar (84)

Aluminij : Celje 1:3 (0:0)
Kurež (72); Verbič (51), Tomažič Šeruga (57), Hodžurda (90/ag)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.