Šport
948 ogledov

Hladna prha za slovensko reprezentanco

Robert Sabolič Profimedia
Slovenska hokejska reprezentanca je na prvi tekmi svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Bolzanu danes izgubila z Južno Korejo z 2:4 (1:2, 1:0, 0:2).

Svetovno prvenstvo, na katerem je slovenski cilj vrnitev med elito za naslednjo sezono, se za izbrance selektorja Eda Terglava ni začelo po željah. Korejci so Slovence presenetili s trdo in nepopustljivo igro ter dobrim izkoristkom priložnosti, tako da je Slovenija ostala brez načrtovanih treh točk in si precej otežila delo na Južnem Tirolskem. To je bil sicer šele drugi poraz v 11 medsebojnih tekmah, prvi po SP 2019.

V uvodu je sicer šlo tako, kot so si pred SP zamislili v slovenskem taboru. Ob opozorilih na hitre azijske hokejiste, ki radi pobegnejo v protinapad, si je kapetan Robert Sabolič pred SP zaželel, da bi hitro dosegli kakšen gol. To je opravil kar sam, ko je že v četrti minuti dobro podajo Blaža Tomaževiča z leve strani pred golom spremenil v zadetek.

A pozneje so se stvari obrnile. Slovenija ni izkoristila prve prednosti igralca več, Korejci pa so v 16. minuti, tik po koncu kazni, pobegnili v protinapad in premagali Matijo Pintariča, ki je dobil priložnost na prvi tekmi SP. A šoka za Slovence še ni bilo konec, saj je korejska zasedba le dobro minuto pozneje uprizorila še eno podobno akcijo, sicer na meji prepovedanega položaja, a je zadetek obveljal.

V drugi tretjini je bil uvod podoben kot v prvi. Slovenija je pritiskala in sad takšne igre je bil gol Jake Sodje, njegov prvi na SP, potem ko je odbiti plošček po strelu Mihe Beričiča potisnil v gol.

Toda ostalo je le pri tem golu. Premoč v tem delu igre je bila sicer izrazita, priložnost za novo vodstvo kar nekaj, poskušali so Rok Tičar, Anže Kuralt, Beričič, Matic Podlipnik ... A plošček ni našel poti v gol, čeprav so v zadnjih minutah te tretjine Korejci komajda lahko prišli iz svoje obrambne tretjine.

V tretji je najprej Sodja zadel vratnico, potem pa so se stvari za Slovence obrnile s slabega na slabše. Po izključitvi na slovenski strani je Južna Koreja izkoristila igro z igralcem več. Slovenci so zaman lovili vsaj izenačenje, za nameček pa v tem obdobju, ko so se osredotočili na napad, spet zanemarili obrambo. Sledil je nov protinapad in korejsko vodstvo s 4:2.

Da se ni končalo še slabše, je poskrbel Pintarič z ubranjenim kazenskim strelom Chongu Ming Leeju v 58. minuti, Slovenci pa kljub igri brez vratarja ob koncu niso več zadeli.

"Ne bom rekel, da so nas presenetili. Vedeli smo, da so hitri, neugodni. Dobili so nas na protinapade, ampak če ne bomo dajali zadetkov, imeli smo veliko priložnosti, bomo težko zmagovali," je za Hokejsko zvezo Slovenije tekmo ocenil Sabolič.

"Rezultat je negativen. Zavedali smo se, da bo prva tekma pomembna, da bo tudi nervozna. Noge niso bile prave, energija tudi ne, dva gola v prvi tretjini smo dobili po lastnih napakah. V drugi tretjini smo imeli svoj ritem, v zadnji pa smo preveč iskali lepe podaje in strele. Oni pa so iz 'kontre' dosegli gol in naredili razliko," pa je dejal Terglav.

Naslednja tekma Slovenijo čaka v torek proti Romuniji.

* Dvorana Sparkasse Arena, sodniki: Fernandez (ZDA), Lagin (Kanada, glavna); Braten (Norveška); Laguzov (Nemčija).
* Strelci: 1:0 Sabolič (Tomaževič, Čepon, 4.), 1:1 Yuchan Kong (Sangwook Kim, Don Ku Lee, 16.), 1:2 Sanghoon Shin (Jin Hui Ahn, Young Jun Le, 17.), 2:2 Sodja (Beričič, Magovac, 23.), 2:3 Chong Min Lee (Heedoo Nam, Young JunLee, 48.), 2:4 Sangyeob Kim (56.).
* Kazenske minute: Slovenija 4, Južna Koreja 2.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 15:55 28.april 2024.

    jbg, je šlo v pripravljalnih tekmah prelahko. Ponujam pa nekaj materiala za drug članek s hokejsko vsebino. Sin bivše biatlonke Andreje Koblar, rojene Grašič, igra za norveško reprezentanco U-18 na svetovnem prvenstvu najvišjega ranga: https://www.eliteprospects.com/player/882367/tinus-luc-koblar . Fant je star šele ...prikaži več 16 let in ima lepe možnosti za spodobno profesionalno kariero.