Šport > Nogomet
26781 ogledov

Messi pristal na dogovor, ki ga je Ronaldo zavrnil

Epa
Argentisnki napadalec se je znašel na udaru svetovne javnosti zaradi kontroverzne poslovne odločitve.

Lionel Messi je uradno postal ambasador turizma v Savdski Arabiji.

Poslovni dogovor z državo, kjer prihaja do famoznih kršitev človekovih pravic, je med navijači naletel na veliko razburjenja, tudi zato, ker je Argentinec ponudbo pred meseci zavrnil, zdaj pa si je očitno premislil.

Savdijci so k sodelovanju povabili tudi Cristiana Ronalda, vendar se ta za razliko od napadalca Paris Saint-Germaina za to ni odločil.

Messi se je pred dnevi mudil v Džedi, kjer so ga kot gosta sprejeli predstavniki političnega vrha. "Z veseljem pozdravljam Lionela Messija v Savdski Arabiji. Veselimo se njegovega raziskovanja Rdečega morja in naše starodavne zgodovine. To ni bil njegov prvi obisk in zagotovo ne zadnji," je zapisal minister za turizem Ahmed Al-Khateeb.

Lionel Messi | Avtor: Profimedia Profimedia

Savdijci so Messija snubili že meseca januarja, vendar je njihova ponudba v višini šest milijonov evrov takrat pristala na neplodnih tleh. Zdaj si je 34-letnik premislil, ni pa znano, ali ga je k temu spodbudila večja vsota denarja. 

Že pred meseci ga je od pečanja s savdskimi oblastmi poskušala odvrniti neprofitna organizacija za človekove pravice Grant Liberty. "Navdihuješ na milijone ljudi po celem svetu, zato imajo tvoja dejanja in besede veliko težo. Imaš velikansko moč, ki jo spremlja velika odgovornost. Savdski režim želi s tvojo pomočjo oprati svoj ugled, medtem ko muči, posiljuje ter zapira verske in politične nasprotnike. Vsakemu, ki si upa kritizirati ali dvomiti v režim, grozi zaporna kazen, v nekaterih primerih celo usmrtitev. Če postaneš njihov ambasador, podpiraš vse kršitve človekovih pravic, medtem ko je tvoja zavrnitev močno sporočilo svetu, da človekove pravice nekaj štejejo in da ne morejo nekaznovano pobijati ter mučiti ljudi. Uprimo se tistim, ki teptajo druge," so zapisali.

Mnogi Messijevo odločitev razumejo kot brezbrižno pehanje za dobičkom, kot tudi veliko zaušnico vsem borcem za človekove pravice. Da je vse skupaj še bolj nenavadno, je Messi s 125 milijoni na leto trenutno najbolje plačani športnik na svetu.

Zelo pestro je tudi na družbenih omrežjih, kjer se javnost zgraža nad njegovim početjem in ga poziva v ponovnemu premisleku.

Komentarjev 2
  • wolfenstein 09:40 13.maj 2022.

    Varuj se siromaka, ki pride do denarja in kmeta, ki pride na oblast...

  • rd2dmk2 09:39 13.maj 2022.

    mali človeki dobi konkurenčno klavzulo, da lahko dela samo za enga delodajlaca, še na svoje ne sme, tile "slavni" šogobrcarji pa dobivajo miljone postrani, še med svojo redno službo. ja je enakost, naj to pogodbo ima mesijev delodajalec, ne pa ...prikaži več mesi. ja boste rekli sem nor. ja sem. recimo vzemimo merkur. ima nagradno igro, za nagrado dobiste majico z logotipom merkurja. in delate reklamo za merkur ko nisite to majico naokoli. ste dobili kaj za to ? ste ! a res ?