Šport > Nogomet
12 ogledov

Nemčija 2 : Španija 0 - nemški finale na Wembleyju

(Barcelona - Bayern München)
1/31
Reuters
Bayern München je drugi finalist letošnje sezone Lige prvakov. Bavarci so na povratni polfinalni tekmi še drugič ponižali Barcelono (3:0) in potrdili dvojno zmago nemškega nogometa nad španskim. V finalu na Wembleyju se bosta tako pomerila Borussia Dortmund, ki je odpravila Real Madrid, in Bayern, ki je bodoče španske prvake ugnal s skupnim izidom 7:0.

Barcelona se je v tekmo, ki je odločala o drugem potniku v finale Lige prvakov, podala brez prvega zvezdnika Lionela Messija, kar je samo še en dokaz, kako nepripravljen je Argentinec zaigral na prvi tekmi pred tednom dni na Allianz Areni.

(Barcelona - Bayern München) | Avtor: EPA EPA
Bayern je začel agresivno in Barçi preprečil, da bi na začetku prevzela pobudo. Franck Ribéry je nevarno podal proti Thomasu Müllerju, vendar je bil Nemec v prepovedanem položaju. Igra španskega prvoligaša je bila daleč od tiste, ki smo je bili vajeni v zadnjih letih, saj so vajeti držali Bavarci.

V četrti minuti je po podaji Arjena Robbna prodiral Mario Mandžukić, ki mu je v zadnjem trenutku žogo izbil Dani Alves. Nekaj trenutkov kasneje je Brazilec nerodno podal v smeri domačega vratarja Victorja Valdésa, ki je žogo ujel z rokami, piščalka Damirja Skomine pa je ostala nema. Xavi in Andrés Iniesta sta poskrbela, da je žoga nekoliko dlje ostala v posesti Kataloncev, a prave priložnosti na eni ali drugi strani še ni bilo. Kombinacijo Cesca Fábregasa in Alexa Songa, ki sta žogo posredovala Iniesti, je zaustavil Jérome Boateng, na drugi strani pa je poskus Philippa Lahma blokiral Adriano. Po prostem strelu, ki ga je izvedel Bastian Schweinsteiger, je z glavo zgrešil Müller.

Bayern je igral zbrano, zmotila pa ga ni niti izjemna atmosfera na Camp Nouu, kjer so gledalci zahtevali zadetek. V 14. minuti se je offside zanki izognil Robben, ki je z nizkim strelom preizkusil domačega vratarja. Kot Barcelone je razčistil Boateng. Igra se je nato razživela in obe ekipi sta krenili v napad. Španci so gostom puščali preveč prostora in v 18. minuti je prosti strel priigral Ribery. Podajo Schweinsteigerja je želel izkoristiti Robben, ki pa je bil nekoliko neučakan in akcijo je prekinila sodniška zastavica.

(Barcelona - Bayern München) | Avtor: EPA EPA
Na polovici prvega polčasa je bila Barcelona več pri žogi. Pri gostih je v obrambi blestel Boateng, kombinacijo Robbna in Riberyja pa je prekinil Gerard Piqué. Nevarno podajo Javija Martíneza je pravočasno odbil Valdés. V 27. minuti je polpriložnost Pedra ubranil Michael Neuer, Bayern pa je še naprej pretil iz protinapada. Naslednjih nekaj minut so zaznamovale maloštevilne priložnosti. Bavarci so poskušali z visokimi podajami v kazenski prostor, kjer sta ves čas odlično posredovala Piqué in Song. V 38. minuti je proti vratom domačih sprožil Robben, pet minut kasneje pa je Neuer najprej ubranil poskus Adriana, nato je Boateng preprečil strel Pedra, za nameček pa je Neuer pobral še predložek Alvesa. Brazilec je ob koncu polčasa porumenel zaradi prekrška nad Schweinsteigerjem.

Za obetaven začetek drugega polčasa so poskrbeli Xavi, Iniesta in Song, njihovo namero pa je spregledal David Alaba. V 48. minuti pa je usahnilo sleherno upanje Barçinih navijačev, ko je po podaji Alabe s fantastičnim strelom v zgornji kot Valdésa matiral Robben. Igra, niz, dvoboj!

Bayern je povedel s skupnim izidom 5:0 in Barça bi za napredovanje potrebovala kar šest golov. Dvakrat je nato s strelom neuspešno poskušal David Villa in vse bolj je kazalo, da Messi ne bo stopil na zelenico. Barcelona je dobro zadrževala žogo, vendar ji nikakor ni uspeli prebiti obrambe nemškega prvoligaša. Neuerja je nastreljal Pedro, v 72. minuti pa je bilo vsega nepreklicno konec, ko po nizkem predložku Riberyja Piquéju ni preostalo drugega, kot da žogo zabije v lastno mrežo.

Igra se je nato preselila na drugo stran, Kataloncem pa so popušlali živci. Po podaji Alvesa je prek vrat z glavo meril Villa, sol v rano domačih nogometašev in navijačev pa je vtrl še Thomas Müller, ki je po prodoru Riberyja z glavo še tretjič premagal Valdésa. Polomija Barçe je bila popolna.

Kako frustrirajoče je bilo vse skupaj za Katalonce, je z grobim prekrškom, ki mu je prinesel rumeni karton, dokazal Piqué. Številni navijači so počasi zapuščali stadion, rezultat pa se do konca ni več spremenil.

Liga prvakov, polfinale, povratna tekma:

Barcelona : BAYERN MÜNCHEN 0:3 (0:0) /0:4/
Robben (48), Piqué (72/ag), Müller (76)

Postavi:

Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Bartra, Adriano, Fábregas, Xavi (od 57. Sanchez), Iniesta (od 66. Thiago), Song, Villa, Pedro

Bayern: Neuer, Van Buyten, Boateng, Lahm (od 77. Rafinha), Ribery, Martínez (od 75. Tymoshchuk), Robben, Müller, Alaba, Schweinsteiger (od 68. Gustavo), Mandžukić

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

/X:Y/ - v poševnicah je izid prve tekme
AB - z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

 
Komentarjev 1
  • vladek 06:57 02.maj 2013.

    Bravo Bayern.Ma kdo je dal tega komentatorja da prenaša tekmu,3/4 tekme je hvalil Barcelono,pa še mal reklamiral knjigo.Dva brata ha ha ha pa dajte še očeta zraven