Šport > Nogomet
26 ogledov

Novinca Matič in Mertelj: "Klic dobil v cerkvi!"

Slovenija zbor reprezentanca Ptuj hotel Primus Aleš Mertelj Saša Despot
Na seznamu selektorja Slaviše Stojanovića so se znašla tri nova imena. Medtem ko se bo Dejan Lazarević reprezentanci pridružil šele po tekmi mlade reprezentance, sta Darijan Matič in Aleš Mertelj v sredo že trenirala. Matič je sodeloval že pri nekaterih prejšnjih reprezentančnih akcijah, a ga selektor Kek nato ni izbral več kot eno leto, vezist Maribora Aleš Mertelj pa se je razveselil svojega premiernega vpoklica. Ta se je zgodil kar v cerkvi. Oba sta spregovorila za Žurnal24.

Kje in kako ste sprejeli novico, da ste vpoklicani v reprezentanco?
Mertelj: Sprejel sem jo tako, kot sem že povedal – v cerkvi (smeh). Videl sem klic sekretarja Boštjana Gasserja in mu ga kasneje vrnil. Bil sem zelo vesel, prvi pa mi je čestital Jasmin (Handanović, op. a.), ki je posredoval mojo številko naprej. Gre zahvala tudi v višave? Seveda. To je tudi potrditev mojega dela. Samo želim si lahko takšnega nadaljevanja, želim se dokazati in ostati tukaj.

Matič: Bil sem doma, v Ukrajini. Poklical me je Boštjan Gasser in mi povedal, kakšna je situacija. Normalno, bil sem zelo vesel. Veliko ljudi mi je bolj v šali kot zares reklo: 'Stojanović je selektor, misliš, da imaš kaj šans?' Rekel sem jim, da mislim, da ne, saj se ne pojavljam v medijih in tako naprej. Mislil sem, da nimam šans, in bil sem prijetno presenečen. Matjaž (Kek, op. a.) me je, kolikor sem jaz seznanjen, redno spremljal, zakaj me ni vpoklical, pa ne vem, saj mi, ko sva govorila, tudi sam ni znal pojasniti razloga.

Kakšna so vaša pričakovanja? Kaj si želite najbolj pokazati med tem časom, ko ste z reprezentanco?
Mertelj: Najbolj si želim pokazati to, česar sem zmožen, da pokažem, da lahko igram tudi na višji ravni, s takšnimi igralci, ki so že dokazani v tujini. Želim biti del tega, biti z njimi.

Matič: Več kot sem sposoben, tako ali tako ne morem pokazati. Trudil se bom po svojih najboljših močeh, da bi delal tako, kot znam, in poskušal ostati v tej reprezentanci.

Kaj prinašate igri Slovenije?
Mertelj: Jaz mislim, da prinašam nekaj novega, lahko dodam nekaj svojega. Na koncu se bo ta dodatek videl na igrišču. Želim si le dobrih iger celotne reprezentance in dobrih rezultatov. Res je, da igram veliko tekem, tudi v Evropi. Pripravljen sem na vse, tudi na prve minute, če bo selektor tako odločil. Z veseljem bom izkoristil priložnost.

Matič: Kaj pa vem. Počakajmo na tekmo, pa bomo videli. Zdaj težko kaj povem.

Kaj nogometašu pomeni vpoklic v državno reprezentanco? Je to potrditev za dobro opravljeno delo in sanje vsakega?
Mertelj: Seveda, to so želje vsakega posameznika. Vloženega je veliko dela in odrekanja, zraven pa mora biti še kanček sreče, saj vsakomur ni usojeno.

Matič: Gotovo. Tudi glede na to, v katerem klubu igram. Moramo biti realni – klub, v katerem igram, ni ne vem kakšen, v Sloveniji ni znan, ampak še vedno sem prepričan, da je na neki ravni, kot denimo tisti pri repu Serie A. Ukrajinska liga je precej močna, kar tudi dokazujejo klubi, ki igrajo v Evropi. Zagotovo to ni kaka 'avtsajderska' liga.

Jan Krstovski Darijan Matič Ptuj Hotel Primus zbor reprezentanca Slovenija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
S katerimi izmed fantov se poznate že od prej?
Mertelj: Poznam se že z (Bojanom, op. a.) Jokićem, (Valterjem, op. a.) Birso, (Josipom, op. a.) Iličićem, Miralom (Samardžićem, op. a.) … V bistvu s pol reprezentance, da ne naštevam naprej. Kot pravim, gre za odlično klapo, ni posameznika, ki bi vlekel na svojo stran, ampak so vsi tukaj zaradi skupnega rezultata.

Matič: Mogoče sem zdaj prvič spoznal (Armina, op. a.) Bačinovića in Mertlja, drugače pa veliko večino poznam od prej.

Kaj pa selektor? Aleš, vas je bojda želel trenirati še kot trener Domžal, Darijan, vi pa ste zanj igrali in ga verjetno poznate bolje kot večina reprezentantov?
Mertelj: O selektorju sem slišal same dobre stvari. Še ko je deloval v Domžalah, sem govoril z njegovimi bivšimi varovanci, in rekli so, da je na najvišji možni ravni. Odlično se počutim, tudi prvi trening in prvi stiki so odlični.

Matič: Selektor je … Kako bi rekel – velik profesionalec. Dokaj strog in strikten pri svojih stvareh, ne odstopa od tistega, kar si zamisli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.