Šport > Nogomet
3011 ogledov

Razkriti tajni dokumenti, Messi služil obscene zneske!

Lionel Messi Epa
Argentinec je v štirih letih zaslužil več kot pol milijarde evrov.

Dobitnik šestih zlatih žog in po mnenju mnogih najboljši nogometaš v zgodovini Argentinec Lionel Messi je leta 2017 podpisal štiriletno pogodbo z Barcelono, ki mu bo do izteka mandata prinesla dobrih 555 milijonov evrov, je danes razkril španski časnik El Mundo.

Astronomske številke v pogodbi, ki pomenijo, da je Messi s 138 milijoni evrov najbolje plačani nogometaš v zgodovini, so sprožile burne reakcije, saj gre za dvostransko poslovno skrivnost, ki ne bi smela priti v javnost. Nogometni klub Barcelona je zato že napovedal tožbo proti časniku El Mundo, prav tako pa je pravno kolesje po poročanju španskih medijev zagnal sam nogometaš preko svojih odvetnikov.

"Klub obžaluje objavo prispevka, saj gre za zasebni dokument obeh strani, ki sta se zavezali k tajnosti," je Barcelona zapisala v izjavi za javnost in dodala, da ima igralec vso podporo v času, "ko želi nekdo očrniti ime igralca in razdreti njegov odnos s klubom, v katerem je postal najboljši nogometaš na svetu".

Camp Nou V rdečem Šport Barcelona pred bankrotom, takšne so številke

Pogodba je bila objavljena nekaj dni po tem, ko je katalonski klub razkril dolgove v višini skoraj pol milijarde evrov, ki so pripeljali do zamika izplačil plač nogometašev. Hkrati je klub trenutno v fazi izbire novega predsednika, saj je prejšnje vodstvo na čelu s predsednikom Josepom Mario Bartomeujem odstopilo konec oktobra 2020. Volitve za novega predsednika naj bi bile 7. marca.

lionel messi | Avtor: Epa Epa

Messi, ki je v Barcelono prišel kot trinajstletnik in 2004 postal del članske ekipe, je že lani poleti želel zapustiti Barcelono, vendar se je nato premislil in bo v klubu, za katerega je odigral 755 tekem in dosegel 650 zadetkov, oddelal še zadnjo leto pogodbe. Junija 2021 bo nato prost igralec.

El Mundo je razkril, da je točna številka v pogodbi 555.237.619 evrov. Od tega jih je bilo 92 odstotkov ali 511.290.052 evrov že izplačanih. Po španski zakonodaji skoraj polovica te vsote pripada državi v obliki davkov.

Triintridesetletni Argentinec je prejel nekaj več kot 115 milijonov evrov ob podpisu pogodbe, v njej pa je še klavzula za zvestobo v višini 77 milijonov evrov. Messijeva osnovna letna plača je po zapisu v El Mundo 72 milijonov evrov, zraven pa so dodatki za uspešnost.

Ob tem je španski časnik zapisal, da se je Messi strinjal z znižanjem plače v času koronske krize ter da ni izpolnil nekaterih pogojev uspešnosti, zaradi česar ne bo prejel vseh 555 milijonov evrov iz pogodbe, ki se izteče 30. junija. El Mundo je ob tem dodal, da je pogodba napisana na 30 straneh in da "gre za najvišjo pogodbo v zgodovini športa".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice