Šport > Nogomet
13 ogledov

Real in Barça se utapljata v dolgovih

Kaka Marcelo Pepe Real Madrid Apoel Nikozija Liga prvakov četrtfinale povratna t EPA
Nedavna raziskava je pokazala, da je večina španskih prvoligašev v velikih dolgovoih. Izstopata Real in Barcelona, ki imata skupno več kot milijardo evrov dolga.

S finančnimi težavami se ne sooča le špansko gospodarstvo, huda dolžniška kriza je zajela tudi elitno špansko nogometno ligo. Nogometna velikana in velika tekmeca na nogometnih igriščih Real in Barcelona imata skupno več kot milijardo evrov dolga.

Sredi tedna so španski ekonomisti posvarili pred velikanskimi dolgovi španskih nogometnih klubov. "Številke nazorno kažejo, da je v španskem nogometu s poslovnega vidika marsikaj narobe in da nogomet ni najbolje voden," je, kot povzema francoska tiskovna agencija AFP, opozoril profesor ekonomije na barcelonski univerzi Jose Maria Gay de Liebana.

Najbolj zadolženi so v tem trenutku galaktiki, saj njihov dolg znaša kar 589 milijonov evrov, tesno za petami jim sledijo v katalonskem klubu, ki je vknjižil 578 milijonov evrov dolga. V podobnem položaju sta tudi polfinalista evropske lige Atletico Madrid in Valencia, ki sta dolžna 514 oziroma 382 milijonov evrov. Šestim klubom Rayu Vallecanu, Racing Santanderju, Real Betisu, Zaragozi, Granadi in Mallorci grozi bankrot.

Špansko ministrstvo za šport namerava ugrizniti v to kislo jabolko in bo zahtevalo, da nogometni klubi poplačajo vse svoje davčne dolgove, čeprav načina, kako bodo to dosegli ni še nihče predstavil. Po mnenju ekonomistov skupni dolg španskih klubov znaša 3,5 milijarde evrov in je primerljiv s posledicami nepremičninskega balona, ki se je na Iberskem polotoku razpočil leta 2008 in to državo posrkal v vrtinec dolžniške krize.

"Nogomet je ogledalo ekonomskih razmer v Španiji gledano v celoti. Leta smo zapravljali prek zmožnosti in tako tonili vse globlje v dolgove. V nogometu je povsem enako. Klubi so se leta posluževali gromozansko velikih, a sila neučinkovitih investicij. Ker za njihovo pokritje niso imeli lastnih sredstev, so globoko zabredli v velikanske dolgove," je nič kaj rožnato stanje pojasnil de Liebana.

Dober primer brezglavega zapravljanja je Valenciin stadion Nova Mestalla, ki naj bi sprejel kar 70.000 gledalcev, čeprav ima klub le 39.000 članov. Vrednost investicije je znašala 300 milijonov evrov, financirali pa bi jo s prodajo zemljišča, na katerem je stari stadion, za katerega bi iztržili 400 milijonov evrov. Dve leti kasneje je bil projekt ustavljen, saj klub ni uspel najti kupca, ki bi bil pripravljen za nepremičnino odšteti tolikšne vsote.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.