Šport > Nogomet
33 ogledov

Remi kot zmaga: Tottenham trpel za točko

Mertelj Sigurdsson Maribor Tottenham Evropska liga Ljudski vrt
1/19
Reuters
Maribor je po enem najsijajnejših nogometnih večerov pod Kalvarijo namučil premierligaša Tottenham, ki je moral v Ljudskem vrtu celo reševati točko (1:1). Po remiju Panathinaikosa in Lazia v Atenah so vijoličasti ostali na drugem mestu v skupini J.

Za Londončane je v vratih začela francoska številka ena Hugo Lloris, v napadu pa sta grozila Jermaine Defoe in Aaron Lennon. V prvo postavo trener André Villas-Boas ni uvrstil Clinta Dempseyja, medtem ko sta Emmanuel Adebayor in Gareth Bale ostala doma.

Po slabem izbijanju mariborske obrambe je v drugi minuti do nevarne priložnosti prišel Gylfi Sigurdsson, ki je nato z voleja meril preslabo. Robert Berić je v šesti minuti sicer zatresel mrežo Llorisa, a je sodnik že veliko prej dvignil zastavico za prepovedan položaj.

Prvih 20 minut je minilo praktično brez večjih razburjenj - še največje je domačim navijačem priredil Andros Townsend, ki je krenil v protinapad in po obrazu nehote udaril Martina Milca, Angleži pa so nato ob pomoči Gorana Cvijanovića žogo le "športno" izbili v avt.

Slovensko-angleški pakt o nenapadanju

Še posebej veliko delo sta na obeh mariborskih bokih opravljala Aleš Mejač in Martin Milec, ki sta daleč od vrat držala najnevarnejše krilne adute gostov, predvsem enega najhitrejših igralcev na Otoku Aarona Lennona. Tottenham je po slabe pol ure vseeno začel prihajati v nevarnejše položaje, vijoličasti pa so še naprej stali zelo čvrsto.

Tom Huddlestone je v 31. minuti podal "svečo" pred vrata Jasmina Handanovića, kjer je bil spet najvišji Sigurdsson, a je Islandec, marčevski nasprotnik Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, streljal točno v roke dobro postavljenega slovenskega reprezentanta. Naslednji je srečo v 34. minuti poizkusil Sandro, ki je z levico za las zgrešil po strelu od daleč.

Niti eno niti drugo moštvo si ni preveč prizadevalo presekati nekakšnega tihega zadovoljstva z rezultatom 0:0. Mejač je v 37. minuti sicer lepo potegnil po levi in si nastavil žogo na sebi ljubšo levico, meril pa ne veliko mimo Llorisovega gola.

Rajčević Arghus Mertelj Tavares Berić Maribor Tottenham Evropska liga Ljudski vr | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Mezga poslal branilce "na hot dog"

Streha Ljudskega vrta se je dvignila že velikokrat, a tako kot v 42. minuti verjetno le redkokdaj. Maribor je namreč povedel, ko je Cvijanović našel Dejana Mezgo na robu kazenskega prostora, novopečeni slovenski državljan pa se je kot pri malem nogometu sprehodil mimo Huddlestona in pred vrati zaposlil Berića, ki je žogo spravil v mrežo za delirij na tribunah.

Vijoličasti so zelenico svojega hrama ob polčasu zapuščali ob stoječih ovacijah. Drugi polčas se je začel z lepim prodorom Mejača po levem boku, nekdanji reprezentant pa je v sredini nato našel kapetana Marcosa Tavaresa, čigar strel je zletel točno v roke Llorisa. Čez gol je v 52. minuti meril Cvijanović, potem ko ga je po preigravanju na robu kazenskega prostora našel Agim Ibraimi.

Spursi srečno izenačili

Tottenham je nato iz praktično ničesar izenačil - rezervist Iago Falqué je po podaji s strani poslal žogo pred vrata Maribora, kjer jo je točno na nogo Defoeja zbil Handanović. Strel angleškega reprezentanta je na golovi črti nato zadel Mejača, odbito žogo pa je v mrežo le nekako uspel spraviti Sigurdsson.

Falqué, v mlajših selekcijah član tako Real Madrida kot Barcelone, je še naprej povzročal celo kopico težav po obeh bokih, vijoličasti pa bi kmalu perfektno odgovorili, saj je Ibraimi v 64. minuti prišel do izjemno lepega položaja za strel znotraj kazenskega prostora, a zatresel le zunanji del mreže.

Igra se je nato povsem umirila, razen nekaj nevarnih poskusov Tottenhama pa do večjih razburjenj ni prihajalo. Kyle Naughton je v kazenskem prostoru padel čez nogo Milca, ruski sodnik Sergej Karasev pa mu je namesto strela z bele točke podaril rumeni karton za simuliranje.

Defoe Cvijanović Tavares Maribor Tottenham Evropska liga Ljudski vrt | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Berić blizu dvojčka

Darko Milanič je prvo potezo potegnil v 73. minuti, ko je podajalca za vodilni zadetek Mezgo zamenjal z Željkom Filipovićem. Villas-Boas je dve minuti kasneje iz igre potegnil strelca Sigurssona in ga zamenjal s Clintom Dempseyjem.

Junaški prodor Aleksandra Rajčevića s svoje polovice bi kmalu prinesel novo vodstvo domačih v 77. minuti, a je kasnejšo Milčevo podajo s strani tik pred Berićem preusmeril eden izmed gostujočih branilcev, in tako Krčanu pred golom Llorisa preprečil še drugo veselje četrtkovega večera.

Dve minuti pred koncem je z izvrstnim strelom od daleč poizkušal Jan Verthongen, ki je ob nemočnem Handanoviću z levico meril za las mimo njegove daljše vratnice. Manjši pritisk Tottenhama ob koncu ni prinesel nevarnejše priložnosti, nabito polni Ljudski vrt pa je točko proti eminentnim nasprotnikom proslavljal kot zmago z vzkliki: "Šampioni!"

Milanič: "Na ta rezultat še posebej ponosen"

"To je bila zahtevna tekma, garali smo. Žrtvovali smo se za pozitiven rezultat. Z njim smo lahko zadovoljni. Nasprotnik je bil močan, druge poti do uspeha ni bilo, zato si fantje zaslužijo čestitke. Uspelo nam je osvojiti točko, ogrožali smo nasprotnika, lepo kombinirali, bili nevarni v protinapadih, imeli pa smo nekaj težav z njihovo močjo v dvobojih, kar pa ni nič nelogičnega," je po tekmi povedal Darko Milanič

"Zadovoljen sem, da nam gre dobro tudi proti velikim tekmecem. Veseli me, da si uspemo označiti tekme kot tekme sezone, kot zgodovinske, to pomeni, da se nam vseskozi dogaja nekaj pomembnega. Na ta rezultat sem še posebej ponosen, ker smo danes videli, kako se pride do pozitivnega rezultata kljub temu, da je nasprotnik kakovosten."

"Sem še vedno prepričan v napredovanje? Do konca so še tri tekme in na voljo je še devet točk. Skupina je izjemno izenačena, to ni skupina, kjer bi ena izmed ekip pobegnila z veliko točkami," je po tekmi dejal trener gostov André Villas-Boas.

"Dve skupini sta, ki sta pritegnili pozornost v letošnjem tekovanju. Ena od teh je naša. Ekipe so izjemno tekmovalne. V Mariboru je bilo enako kot v Atenah - izjemno slab prvi polčas in boljši drugi."

Evropska liga, skupina J, 3. kolo:

Maribor : Tottenham Hotspur 1:1 (1:0)
Berić (42); Sigurdsson (59)

Postavi:

Maribor: Handanović; Mejač, Rajčević, Arghus, Milec; Mezga (od 74. Filipović), Ibraimi, Cvijanović, Mertelj; Tavares (od 90. Komazec), Berić. Na klopi: Pridigar; Filipović, Dodlek, Lesjak, Ploj, Komazec.

Tottenham: Lloris; Naughton, Vertonghen, Caulker, Walker; Huddlestone, Lennon, Sigurdsson (od 75. Dempsey), Sandro (od 84. Livermore), Townsend (od 46. Falqué); Defoe. Na klopi: Cudicini; Gallas, Smith, Dempsey, Falqué, Livermore, Parrett.

Sodnik: Sergej Karasev‎ (Rusija).

Panathinaikos : Lazio 1:1 (0:1)
Toché (90); Seitaridis (25/a.g.)

Komentarjev 15
  • vico 18:55 26.oktober 2012.

    ti pa lah nena prids na mojega konicka mal posedet

  • vico 18:55 26.oktober 2012.

    veste bedaki ko boste meli u klubu vsaj pol stajercev se pa lah pogovarjamo.kretni zarukani s cim se vse obremenjujete,res ste horde stajrske .debili sej dokler bote mel tako kmecko pamet ne morete nic preselte se u avstijo ...prikaži več al pa na madzarsk k smrdite pizde pohorske

  • bla_blabla 13:50 26.oktober 2012.

    Nena se obremenjujte z vico-tom...to je oseba, ki tudi v LJ ne hodi na stadion, ker bi ga dragonsi razbili...tu upa gobec sukat in glasen bit, drugace pa vsak dan pri mamici spi, ker ga je strah teme.pa ...prikaži več btw mocvirnik...po celem MBju je blo parkirano dosti avtov z registrskimi od primorske, do gorenjske, notranjske, koroske, prekmurja in tudi z LJ tablicami...vejo Slovenci ki se gleda dober nogomet.