Šport > Nogomet
277 ogledov

Pravljica se nadaljuje: sedmi naslov Andaluzijcev

Roma - Sevilla
1/24
Epa
Sevilla je v finalu Lige Evropa po streljanju 11-metrovk premagala Romo (4:1) za sedmi naslov v tem tekmovanju.

Nogometaši Seville ostajajo kralji evropske lige. Letos so jo osvojili še sedmič in so daleč najuspešnejši v tem tekmovanju, v finalu v Budimpešti so tokrat po enajstmetrovkah premagali Romo. Po rednem delu se je tekma končala z izidom 1:1, nato pa so z bele ekipe Španci zadeli štirikrat, Italijani pa le enkrat.

Dolga, nervozna tekma ni navdušila, finale pa so že tretjič zapovrstjo morale odločiti enajstmetrovke, po katerih Roma, lani zmagovalka konferenčne lige, ostaja brez zmage v tem tekmovanju. Sevilla, ki je svoj prvi naslov osvojila leta 2006, je na prestolu nasledila Eintracht iz Frankfurta.

Roma - Sevilla | Avtor: Epa Epa

V prvem polčasu, vsaj do vodstva Italijanov, je igra v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma. Do odhoda na odmor so gledalci videli le dve priložnosti, obe si je pripravila Roma. Prvo je zapravil Alberto Spinazzola, ki je po podaji Zekija Celika streljal preveč po sredini, tako da je ponudil možnost vratarju Bonu, da se izkaže.

Uspešnejši pa je bil v 34. minuti Paulo Dybala. Potem ko je na sredini igrišča Ivan Rakitić izgubil žogo, je
Gianluca Mancini milimetrsko natančno podal žogo Argentincu, ta je storil nekaj korakov, prišel v kazenski prostor in mimo Bona poslal žogo v nasprotni kot vrat.

Čeprav si prave priložnosti Španci niso pripravili, pa so bili bi v sodnikovem dodatku, v katerem so pritiskali na tekmečev gol, blizu izenačenja. Za to je zaslužen strel Rakitića od daleč, z levico je zadel desno vratnico, od katere se je žoga odbila v polje.

Po pričakovanju se je pritisk Špancev s konca prvega prenesel na začetek drugega dela. Roma se je pomaknila pred svoj kazenski prostor in poskušala prednost zadržati s trdno obrambo. Alex Telles jo je v 52. minuti prebil prvi, a z roba kazenskega prostora streljal čez gol.

Tri minute pozneje pa so varovanci Joseja Mourinha kar sami poskrbeli za izenačenje. Po podaji Jesus Navasa, ki je za Sevillo igral že leta 2006, ko je prvič osvojila to tekmovanje, je z desne strani poslal žogo pred vrata, tam pa je Mancini nespretno posredoval pred Yusssefom En-Nesyrijem, žogo je poslal za hrbet svojega vratarja.

Sevilla je po doseženem golu obdržala terensko premoč, a več želje je spet pokazala tudi Roma. Po prekinitvi je hitro prišla do lepe priložnosti, ta se je ponudila Tammyju Abrahamu, a izkazal se je Bono, odbite žoge pa Italijani v gneči niso znali poslati v mrežo.

Roma - Sevilla | Avtor: Epa Epa
V 75. minuti je sodnik Anthony Taylor po padcu Lucasa Ocamposa v kazenskem prostoru dosodil enajstmetrovko za Sevillo, toda po ogledu posnetka uvidel, da se je zmotil, nekaj minut pozneje pa je po novem prostem strelu pred vrati Špancev slabo reagiral rezerviral Andrea Belotti.

Ker tudi nevarna strela Suse in Erika Lamele nista prinesla spremembe rezultata, sta bila na sporedu podaljška, v katerih z izjemo prečke Chris Smallinga priložnost ni bilo. Tako kot na vsej tekmi pa je bilo veliko živčnosti, prekrškov, pregovarjanja s sodniki, ležanja na travi in prekinitev.

Pri nepriljubljenih dogodkih so prednjačili Rimljani, nervoza se jim je prenesla v izvajanje enajstmetrovk. Dve so zgrešili, nenatančna sta bila Manciji ter Roger Ibanez. Španci so zadeli vse štiri, odločilno v drugem poskusu Gonzalo Montiel.

Zmagovalec evropske lige bo v prihodnji sezoni igral v skupinskem delu lige prvakov.

Preostala Uefina finala bosta pozneje. Finale lige prvakov bo 10. junija v Istanbulu, kjer se bosta merila Manchester City in Inter Milano s Samirjem Handanovićem, finale konferenčne lige pa bo 7. junija v Pragi, kjer bosta za lovoriko igrala Fiorentina in West Ham United.

Liga Evropa, finale:

Roma - Sevilla 1:4* (1:0, 1:1)
Dybala 35.; Mancini 55./ag

* - po streljanju 11-metrovk

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.