Šport > Nogomet
27 ogledov

Škote bega, kje je Slovenija, a Maribor pomnijo

Celtic - Maribor Profimedias
Škotski nogometni navijači niso pozabili slovenskega državnega prvaka iz Maribora, čeprav še vedno niso vsi povsem prepričani, kje se nahaja Slovenija.

Škotski nogomet je v zadnjih letih precej v stikih s slovenskim. Večkratni zaporedni državni prvaki iz Maribora so v evropskih tekmovanjih dvakrat igrali z velikanoma iz Glasgowa ter izločili najprej Rangers nato še Celtic. Kje je Slovenija, Glasgowčane še vedno nekoliko bega, so si pa dobro zapomnili klub iz štajerske prestolnice.

Žreb kvalifikacij za evropsko ligo leta 2011 je želel, da se Maribor pomeri z Glasgow Rangers. Klub z največ lovorikami na svetu, ki ima v svojih vitrinah 54 ligaških naslovov, 33 iz škotskega pokala in 27 iz škotskega ligaškega pokala, ob tem pa neverjetnih sedem 'trojčkov', je bil visoka ovira, ki pa so jo vijoličasti uspešno preskočili. Najprej z 2:1 v Ljudskem vrtu, na gostovanju na vselej težkem in vročem Ibroxu je bilo 1:1. Rangers so bili na kolenih, še večji udarec so doživeli ob koncu sezone 2011/12, ko so zaradi likvidacije izpadli iz elitne škotske lige.

''Oh, Maribor''

"Kje pa je Slovenija?" je bilo vprašanje receptorke na stadionu Ibrox. "Nimam pojma, kje je," se je nasmihala. Tudi skupina, ki si je v tem času ravno ogledovala prostore, pisarne in sobo s trofejami, je sprva kar nekoliko začudeno razmišljala, kje je Slovenija, nato pa je možakar srednjih let pripomnil: "Oh, Maribor."

Bil je nogometni poznavalec in velik ljubitelj Rangersov. Med sprehajanjem po hodnikih je vprašal: "Kaj se dogaja z Mariborom?" Dobil je odgovor, da vijoličastim v letošnji sezoni ni šlo vse po načrtih, zaradi takšnih in drugačnih težav so izpadli iz evropskih tekmovanj. "Še vedno vam gre bolje kot nam, ker smo v drugi ligi," je z nasmeškom zaključil in pripomnil, da si naj ne ogledamo stadiona Celtica, velikega mestnega tekmeca Rangersov: "Tam smrdi."

Po Rangersih padel še Celtic

Tri leta po zmagi Mariborčanov v obračunu z Rangersi se je ples kroglic znova poigral s slovenskimi prvaki - na zadnji stopnički pred skupinskim delom lige prvakov jim je namenil Celtic. Ko je Rangers ob koncu sezone 2011/12 izpadel iz elitne druščine, je Celtic ostal edini favorit v boju za škotsko nogometno krono. Toda Maribor je bil zanj previsoka ovira. V Mariboru je bilo 1:1, v Glasgowu pa 0:1. Lige prvakov od tiste pa do letošnje sezone še niso videli, letos so iz nje izpadli v play-offu, leto poprej so se morali zadovoljiti z evropsko ligo.

"Neradi se spominjamo tistega leta in Maribora. Dobro so se upirali. Ampak takšen je nogomet," se tiste sezone in Maribora spominja eden od prostovoljcev v medijskem centru med gimnastičnim svetovnim prvenstvom, ki ga je te dni gostil Glasgow.

Slovensko-škotski nogomet pa bo tretje poglavje dobil v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2018 v Rusiji. Reprezentanci bosta skupaj igrali v skupini F, prvič 26. marca 2017 na Škotskem in drugič 8. oktobra 2017 v Sloveniji. "Saj se vam bomo takrat maščevali, verjemi. Čeprav ni isto," so še bile besede prej omenjenega navijača na hodnikih Ibroxa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.