Šport > Nogomet
3965 ogledov

Šok iz Madrida! Trenerju Reala grozi skorajda pet let zapora

Carlo Ancelotti Profimedia
Ancelottiju zaradi utaje davkov grozi do skorajda pet let zaporne kazni.

Špansko tožilstvo je danes zahtevalo štiri leta in devet mesecev zaporne kazni za trenerja španskega nogometnega kluba Reala Madrida, Carla Ancelottija. Ta davčnemu uradu domnevno ni prijavil dohodkov. Državno tožilstvo v Madridu je 64-letnega Italijana v izjavi obtožilo, da je špansko državno blagajno v letih 2014 in 2015 prikrajšal za več kot milijon evrov zaslužka, ker ni prijavil svojih prihodkov od osebnostnih pravic.

Ancelotti je plačal davek na plačo, ki mu jo je izplačal Real Madrid, davčnemu organu pa ni prijavil prihodkov iz marketinških in sponzorskih pogodb. Davčna uprava meni, da bi ji moral leta 2014 plačati 386.361 evrov, leto kasneje pa 675.718 evrov. Tožilstvo pravi, da je italijanski strateg svoje osebnostne pravice do podobe prenesel na neimenovana podjetja, od katerih je prejel denarno nadomestilo, kar je kaznivo dejanje.

"Kljub temu, da je v tistem obdobju prijavil prebivališče v Španiji z naslovom v Madridu in je tako moral v tej državi izpolnjevati vse davčne obveznosti, je v davčnih napovedih navedel le plačo, ki jo je prejemal kot trener Real Madrida, medtem ko je svoj dohodek od pravic do podobe prenesel na druge osebe. To je storil zato, da bi plačal nižji davek," piše v obtožnici.

Carlo Ancelotti Real Madrid | Avtor: Epa Epa

"Ancelotti je 4. julija 2013 podpisal pogodbo z Realom za obdobje do 30. junija 2016. V njej piše, da so njegovi prihodki sestavljeni iz plač in bonusov, a tudi pravice do uporabe podobe. Poleg tega je obtoženi delal in živel v Španiji, kjer je bil njegov dom nepremičnina na osrednjem trgu v Madridu. Potem ko je Ancelotti 25. maja 2015 prekinil poslovno sodelovanje z Realom, je omenjeno stanovanje dajal v najem vse do oktobra tistega leta. Na podlagi tega je razvidno, da je bila v letu 2015 Španija središče njegovih osebnih in poslovnih odnosov," še piše v obtožnici na račun legendarnega trenerja.

Ancelotti, ki ga danes v ligi prvakov čaka tekma proti Leipzigu Benjamina Šeška in Kevina Kampla, primera še ni komentiral, kot tudi ne Real Madrid. Italijan je sicer vodenje madridskega velikana prvič prevzel leta 2013, preden je maja 2015 odšel v münchenski Bayern. Kasneje je vodil še Napoli in Everton, nato pa se 2021 vrnil v Madrid. Decembra je s kraljevim klubom podaljšal pogodbo do junija 2026.

Gre za enega najuspešnejših trenerjev v zgodovini, elitno ligo prvakov je osvojil rekordnih štirikrat (po dvakrat z Milanom in Real Madridom). Državne naslove pa je osvajal z Realom in Milanom ter s Chelseajem v Angliji, Bayernom v Nemčiji in PSG v Franciji. Je edini trener v zgodovini, ki je uspel osvojiti naslov v vseh petih najmočnejših državnih prvenstvih na svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 21:19 06.marec 2024.

    Iluzija ! Kazen Ancelottiju !