Šport > Nogomet
31 ogledov

Šokantno bitko za Manchester dobil United

premier liga manchester city united rooney young
1/31
EPA
Veliki mestni derbi med Manchester Cityjem in Unitedom so dobili gostje v infarktni končnici in tako pobegnili sosedom na šest točk razlike. Everton je povsem ob koncu prišel do zmage proti Spursom in skočil na 4. mesto. Londonski Chelsea je prekinil niz slabih rezultatov v prvenstvu, v gosteh je premagal Sunderland (3:1). Arsenal je ugnal West Bromwich (2:0).

Domači Manchester City je bolje začel tekmo v polju, a je gostujoči Manchester United zabil iz svoje prve prave priložnosti. Wayne Rooney je sprejel žogo na vrhu kazenskega prostora, si jo namestil na desnico, nato pa ne premočno sprožil in žogo malce srečno poslal med nogama branilcu Cityja in v mrežo Joea Harta.

Tudi drugi gol je zabil "Shrek", ko je iz prve zaključil okrog deset metrov od vrat, po ostri nizki podaji Ashleya Younga z desne strani. V prvem polčasu so imeli terensko pobudo domači, gostje pa so bili bolj konkretni in nevarnejši.

Domači so odločno začeli drugi polčas, a za znižanje izida jim je na pomoč priskočila tudi sreča. V 59. minuti je Robin van Persie močno udaril po žogi in zadel vratnico, na odbito žogo je naletel Young in jo spravil v mrežo. Sodniki so signalizirali "offside", a počasni posnetek je pokazal, da ga ni bilo. Le minuto kasneje se je v kazenskem prostoru gostov znašel Carlos Tevez, ki je zamenjal Maria Balotellija, se sprva zapletel, nato pa je do žoge prišel Yaya Toure in jo "zatlačil" v gol Davida de Gee.

Van Persie Manchester City United mestni derbi Premier League liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Van Persie strl srca "meščanov"

V 78. minuti se je v priložnosti znašel van Persie, toda okroglo usnje je zletelo precej čez gol. Minuto kasneje se je po lepi podaji Teveza v prostor v obetavni situaciji znašel David Silva, z lepo finto iz igre vrgel Patrica Evraja, streljal iz bližine, a je zadel gostujočega vratarja v ramo, od katere se je žoga odbila v okvir gola in v kot.

Sinje modri so izenačili v 86. minuti. Po kotu so "rdeči vragi" slabo izbili žogo na rob 16-metrskega prostora, ravno na noge Pablu Zabaleti, ki je takoj močno udaril po žogi in jo poslal v desni spodnji kot gola Manchester Uniteda.

V 92. pa smo videli odločilen trenutek tekme. United je dobil prosti strel z desne strani, streljal je van Persie, ciljal daljši kot, žoga pa je oplazila nekoga v živem zidu domačih in končala povsem ob vratnici in v golu domačih.

Po tem zadetku so domači navijači zmetali kar nekaj predmetov na nogometaše gostov, najbolj jo je skupil Rio Ferdinand, ki se je veselil povsem ob tribuni, kjer so bili domači privrženci. Tekma se je po nekaj neljubih scenah le nadaljevala in se nato tudi hitro zaključila, z zmago so varovanci Alexa Fergusona svojim sosedom na prvenstveni lestvici pobegnili na šest točk razlike.

premier liga west ham liverpool leiva | Avtor: Reuters Reuters
Tudi Everton in Liverpool "pet do dvanajstih"

Everton je bil doma že povsem blizu poraza, ko je za Tottenham v 76. minuti Clint Dempsey zabil s pomočjo odboja od Sylvaina Distina. A sicer zaprta tekma se je razživela povsem v zaključku, ko so domači prišli do popolnega izkupička. Najprej je proti svojemu bivšemu klubu v 90. minuti z glavo zadel sicer nizki Steven Pienaar, v drugi minuti sodniškega dodatka pa je Hrvat Nikica Jelavić v mrežo pospravil odbitek in tako so modri iz Liverpoola skočili na četrto mesto lestvice, kjer so se po točkah izenačili s Spursi.

Liverpool je na Upton Parku povedel v 11. minuti prek bivšega igralca West Hama Glena Johnsona, ki je prekrasno streljal z okrog dvajsetih metrov in zadel desni zgornji kot gola Jussija Jaaskelainena. A "Hammers" so že do konca prvega polčasa rezultat obrnili v svoj prid. Najprej je po roki Jordana Hendersona iz enajstmetrovke zadel Marc Noble, nekaj minut kasneje pa je kapetan "Redsov" Steven Gerrard zabil nesrečen avtogol.

A Liverpool počasi vendarle prihaja na nivo, ki ga želijo tudi navijači in to so gostje pokazali v drugem polčasu, ko jim je vztrajnost in koncentracija v odločilnih trenutkih prinesla zmago in priključek k zgornjemu delu lestvice. Petnajst minut pred koncem je sprva zabil še en nekdanji član West Hamove nogometne akademije, Joe Cole, le tri minute kasneje pa je preobrat končal Jonjo Shelvey, ki je malo spremenil smer žogi po predložku Hendersona in četi Brendana Rodgersa prinesel vse tri točke.

Benitez se je le lahko nasmehnil

Chelsea je v 16. kolu angleške premier lige premagal Sunderland (2:0). Londončani so tako potrdili odlično formo, ki so jo kazali že na tekmi zadnjega kola Lige prvakov proti Nordsjaellandu. Po dveh zaporednih zmagah bo lažje zadihal tudi Rafael Benítez, ki se je po zaslugi slabšega začetka mandata že bal za svoj stolček.

Rafael Benitez | Avtor: EPA EPA
Mož odločitve v Sunderlandu je bil Fernando Torres, ki je modrim v prvem polčasu zagotovil vodstvo 2:0. Očitno je Španec po prihodu nekdanjega sodelavca, s katerim sta žela uspehe v Liverpoolu, ponovno našel pravo formo. Prvi zadetek na tekmi je dosegel v 11. minuti, drugega pa v izdihljajih prvega polčasa, ko je izvajal enajstmetrovko. Španski reprezentant bi na začetku drugega polčasa kmalu dosegel hat-trick, vendar je njegov bombastičen strel zadel vratnico. Odbito žogo je brez večjih težav v mrežo pospravil Juan Mata in povišal na 3:0. Častni zadetek za domače je v 66. minuti dosegel Adam Johnson.

Redknapp po sledeh Marka Hughesa

Queens Park Rangers so bili na dobri poti, da prvič v letošnji sezoni osvojijo tri točke, vendar so ponovno ostali praznik rok. Gostovanje pri Wiganu se je končalo z neodločenim izidom (2:2). Prvi so se do zadetka dokopali domači, ko je James McCarthy v 18. minuti z volejem premagal Roba Greena. Varovanci Harryja Redknappa, ki je na klopi Rangersov zamenjal Marka Hughesa, niso zaostajali dolgo. Vratarja Wigana Alija Al Habsija je v 25. minuti po podaji s kota premagal Ryan Nelson. Lepo priložnost za ponovno vodstvo Wigana je zapravil Franco Di Santo. Dobrih petnajst minut pred koncem rednega dela je goste v vodstvo popeljal Djibril Cisse, sanje o prvi zmagi sezone pa so se razblinile že tri minute kasneje, ko je gostujočega vratarja še drugič na tekmi premagal McCarthy.

Arsenal prekinil niz porazov

(Arsenal : West Bromwich) | Avtor: EPA EPA
Topničarji so po zaslugi dveh udarcev z bele točke doma premagali West Bromwich (2:0). Oba strela je uspešno izvedel Mikel Arteta. Z zmago se je končal Arsenalov niz štirih zaporednih porazov.

Domači so imeli že v prvih desetih minutah na voljo dve priložnosti, zapravila pa sta jih Gervinho in Santi Cazorla. Za Bromwich bi kmalu zadel Chris Bunt, ki je s strelom po tleh za las zgrešil vrata Arsenala. V 24. minuti je po prekršku nad Cazorlo sodnik pokazala na belo točko, zadel pa je Arteta. Domači so v nadaljevanju prevladovali, v 64. minuti pa je še enkrat zadel Arteta, ki je izvajal tudi drugo enajstmetrovko. Španec je v zaključku zapravil še priložnost za hat-trick.

Angleška liga, 16. kolo:

Arsenal : West Bromwich Albion 2:0 (1:0)
Arteta (26/11m, 64/11-m)

Aston Villa : Stoke City 0:0

Southampton : Reading 1:0 (0:0)
Puncheon (61)

Sunderland : Chelsea 1:3 (0:2)
Johnson (66); Torres (11, 45/11m), Mata (48)

Swansea City : Norwich City 3:4 (0:3)
Michu (51, 90), Da Guzman (59); Whittaker (16), Bassong (40), Holt (44), Snodgrass (77)

Wigan Athletic : Queens Park Rangers 2:2 (1:1)
McCarthy (18, 74); Nelsen (25), Cisse (71)

Manchester City : Manchester United 2:3 (0:2)
Y. Touré (60), Zabaleta (86); Rooney (16, 29), van Persie (92)

Everton : Tottenham Hotspur 2:1 (0:0)
Pienaar (90), Jelavić (92); Dempsey (76)

West Ham United : Liverpool 2:3 (2:1)
Noble (38/11m), Gerrard (43/ag); Johnson (11), Cole (76), Shelvey (79)

Fulham : Newcastle United 2:1 (1:0)
Sidwell (19), Rodallega (63); Ben Arfa (54)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.