Šport > Nogomet
40 ogledov

Španska liga v boj proti stavki

barcelona EPA
Vodstvo španske nogometne lige je pozvalo igralce in uradnike klubov, da opustijo idejo o stavki, ki bo španskemu nogometu povzročila veliko škodo.

Španska nogometna zveza je pred dnevi sporočila, da bo prekinila vsa tekmovanja v državi po 16. maju, če s špansko vlado ne bo dosežen dogovor o spornem zakonu, ki ureja prodajo televizijskih pravic.

Po novem zakonu, ki ga je sprejela španska vlada, ne bo več možno, da bi se klubi sami pogajali za prodajo televizijskih pravic. Uvedli bodo angleški model s skupno prodajo televizijskih pravic na ravni lige. Pri tem je pereče tudi vprašanje razdelitve denarja, saj zdaj največji delež pripada največjim, predvsem Realu in Barceloni, v angleški ligi pa velik delež dobijo tudi manjši klubi.

Če bodo v resnici uvedli prekinitev vseh tekmovanj, potem ne bi odigrali zadnjih krogov najvišje španske lige, tudi ne pomembne tekme v boju za naslov 17. maja med Barcelono in Atleticom iz Madrida, pa tudi ne finala španskega kraljevega pokala 30. maja med Barcelono in Athleticom Bilbaom.

"Oni so tisti, ki si pozivali k stavki, oni so tisti, ki jo morajo ustaviti," je povedal predsednik španske profesionalne lige Javier Tebas na novinarski konferenci, ko je imel v mislih klube. "Ni samo profesionalni nogomet zaskrbljen, ampak nogomet na splošno, tudi tretja liga in amaterski nogomet," je še dodal Tebas.

Španska nogometna zveza in sindikat igralcev sta glavna v grožnjah po protestu. Vodstvo lige je v petek vložilo tožbo proti sindikatu, s katero želijo blokirati stavko, postopek je uvedlo tudi proti zvezi. Sodišče je vodstvo lige in sindikat pozvalo na zaslišanje, ki bo v sredo; takrat naj bi bilo jasno, če bodo stavko izvedli. Tebas je opozoril, da bi stavka lahko povzročila 50 milijonov evrov škode na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.