Šport > Nogomet
20 ogledov

Sparta je favorit zaradi tradicije

Goran Sankovič je mnenja, da Maribor lahko premaga Sparto. Žurnal24 main
Mariborčani se bodo v dodatnih kvalifikacijah za Evropsko ligo merili s Sparto. Kakšne možnosti imajo Štajerci, smo povprašali Gorana Sankoviča, ki je nekaj časa igral v Švejkovi deželi.
 
 

Šparta Maribora vsekakor ne bo podcenjevala.

Goran Sankovič

 
Aktualni državni prvaki iz Maribora se niso uspeli uvrstiti v zadnje, četrto kolo kvalifikacij za elitno Ligo prvakov . V tretjem kolu jih je izločil Zürich . Osemkratni državni prvaki bodo zdaj vse moči usmerili v dodatne kvalifikacije za Evropsko ligo . Žreb v Nyonu na sedežu UEFE jim je namenil češkega velikana praško Sparto . Kako kvalitetni so Čehi, razkriva podatek, da so v zadnjih 12 letih devetkrat igrali v Ligi prvakov. Kakšne možnosti imajo Štajerci proti Šparti, smo povprašali Gorana Sankoviča , ki je nekaj časa igral v Švejkovi deželi. Za Slavio iz Prage je igral sezono in pol. Nekdanji slovenski reprezentant, kljub temu da je minilo že kar nekaj časa, odkar je igral na Češkem, še kako dobro pozna razmere v tamkajšnjem nogometu.

Patrik Berger je nedvomno najbolj zveneče ime v ekipi Šparte. © Reuters

 
Maribor se bo v dodatnih kvalifikacijah za Evropsko ligo pomeril s Sparto iz Prage. Tudi vi ste nekaj časa igrali na Češkem. Kakšne možnosti pripisujete Mariboru?
Jaz si sicer nisem ogledal srečanja Maribora proti Zürichu v Ljudskem vrtu, toda češka liga je realno močnejša. Igralci Sparte so na višjem nivoju kot igralci Maribora. Upam pa, da bodo Mariborčani pokazali, da se motim. Za slovenski nogomet bi bilo namreč zelo dobro, da bi imeli predstavnika v Evropski ligi. Torej če ni uspelo Interblocku, da bi uspelo vsaj Mariboru.

Je Sparta po vašem mnenju favorit?
Sparta je favorit samo zaradi tradicije. Toda igra se 180 minut in mislim, da če bodo Mariborčani taktično odigrali tako kot na prvem srečanju proti Zürichu, se lahko zgodi presenečenje.

Sparta ima veliko večji proračun kot Maribor. Tudi igralska zasedba je bistveno bolj zveneča kot mariborska. Menite, da bi se lahko predvsem mlajši del mariborske ekipe tega ustrašil?
Mislim, da ne. Ekipa je zelo dobro selekcionirana. Tudi zaradi karakterja, fizičnih predispozicijah in želje, da uspejo v življenju, menim, da s tem ne bi smeli imeti težav. Moram pa poudariti, da se danes v Evropi lahko uspe le z veliko teka, borbenostjo in dobro taktično postavitvijo. Temu sem bil tudi jaz osebno priča na srečanju med Timisoaro in Šahtjorjem iz Donjecka (Timisoara je s skupnim izidom 2:2 (zadetka v gosteh) v tretjem predkolu kvalifikacij za LP izločila Šahtjor, op. p.).

 

Celjskih težav ne želi komentirati

Goran Sankovič je kar nekaj let igral za Celje. Po koncu kariere pa je bil tudi športni direktor celjskega prvoligaša, ki ima v zadnjem času veliko težav zaradi pomanjkanja denarja. Sankovič teh težav ne želi komentirati.

Katere so tiste pomanjkljivosti Sparte, ki bi jih naši prvaki lahko izkoristili? Morda podcenjevanje Sparte?
Sparta Maribora vsekakor ne bo podcenjevala. Prepričan sem, da se bodo igralci Sparte zelo dobro pozanimali o dobrih in slabih lastnostih Maribora, saj ničesar ne bodo prepustili naključju.

Katere pa so prednosti Sparte?

Prednosti Sparte so v njihovi dobri fizični pripravljenosti in odličnem selekcioniranju ekipe. V moštvu so zbrani skoraj vsi najboljši igralci češke lige. Zelo nevaren je predvsem napadalec Bony Wilfried, ki je zelo neugoden. Po slogu igre spominja na Amusana, ki je pred časom igral v Kopru. Na bočnih položajih imajo zelo dobre mlade igralce. Veliko pa je odvisno tudi od tega, v kakšni postavitvi bodo zaigrali. Moram pa poudariti, da ni velike razlike. Razlika je predvsem v miselnosti igralcev. Ne dvomim pa v slovenski nogomet in igralce Maribora, da bodo izkoristili to priložnost. Sparta vendarle ni Zenit iz St. Peterburga ali Valencia, ki bi brez težav šla naprej.

Navijači Sparte niso tako glasni kot Viole, meni Goran Sankovič. © Reuters

 
Kakšne navijače ima Sparta? So na nivoju Viol?
Navijači Sparte niso na nivoju mariborskih. Stadion Sparte je zelo lep in na nek način tudi podoben Ljudskemu vrtu s to razliko, da je atmosfera v Mariboru bistveno boljša.

Kakšno mnenje imajo Čehi o slovenskem nogometu?
Slovenci so se s Čehi dvakrat srečali v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010. Eno tekmo so dobili, na drugi so igrali neodločeno. O nas nimajo slabega mnenja. Imajo pa zelo visoko mnenje o sebi, zato tudi uspevajo. Imajo tisto samozavest, ki nam včasih manjka. A menim, da se bo to popravilo tudi pri nas, saj smo nenazadnje mlada država in se učimo iz leta v leto.

Vi ste po končani igralski karieri nekaj časa delovali kot športni direktor v Celju. Nato ste tudi opravili izpit za menedžersko licenco. Kaj počnete zdaj?
Ukvarjam se z zastopstvom igralcev. Predvsem pa pomagam igralcem in nekaterim klubom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.