Šport > Nogomet
1584 ogledov

Spremenil ime, ker ga je bilo sram, da je iz Srbije

Nestor El Maestro Epa
Trener z nenavadnim imenom.

Nestor El Maestro je v minuli sezoni popeljal Spartak iz Trnave do naslova slovaških prvakov, kasneje pa se preselil v Sofijo, kjer je sedel na klop CSKA. Spartak je nato v kvalifikacijah za evropsko ligo zaustavil Olimpijo.

El Maestro se je sicer leta 1983 rodil v Beogradu kot Nestor Jevtić, v nogomet pa se je zaljubil, ko ga je oče večkrat odpeljal na tekme Crvene zvezde. V osmem letu se je zaradi vojne v takratni Jugoslaviji preselil v Veliko Britanijo. "Živel sem v Beogradu, hodil v šolo in se s prijatelji igral na ulici, mesec kasneje pa sem bil že učenec na šoli v West Sussexu. Nisem znal niti besede angleškega jezika," se je v intervjuju za Guardian spomnil nogometni strokovnjak.

Še naprej ga je privlačil nogomet, pri 16 letih pa je že imel Uefino B licenco. "Odraščal sem v Angliji za časa slavnih dni Premier League. Nisem imel jasne vizije, kaj bi počel. Vedel sem le, da imam rad nogomet in da nisem dovolj dober, da bi mi uspela igralska kariera."

V najstniških letih se je odločil tudi za spremembo imena. "Pravzaprav sem to storil dvakrat. Pri 16-ih, 17-ih letih sem se preprosto želel znebiti tistega 'ić'. Po toliko letih v Angliji sem se počutil Britanca, bilo pa me je tudi sram, ker sem iz Srbije. Slobodanu Miloševiću, ki je imel na koncu priimka isti črki kot jaz, se sodili za vojne zločine. Ime sem spremenil v John Smith. Ko sem bil star 18 let, se mi je ime zazdelo neumno in neiskreno. Starša sta bila tujca, govorila sta z drugačnim naglasom, zato sem se vrnil k svojemu prvemu imenu, ki mi je bil vedno všeč - Nestor. V najstniški norosti sem priimek spremenil v El Maestro, ker mi je zvenelo 'cool'. Zdaj sem El Maestro dlje kot Jevtić in s tem sem se naučil živeti." 

Slaviša Stojanović Tujina Šport Nekdanji slovenski selektor ima nov klub

Trenersko pot je začel pri amaterjih, ob tem pa delal video analize tekem Premier League, pripravljal je načrte treningov in jih pošiljal klubom v Evropi. Nekateri so mu odgovorili, oglasil pa se je tudi direktor West Hamove akademije Tony Carr. "Nekako sem mu bil všeč. Dejal mi je, naj se udeležim nekaj treningov najmlajših generacij, dečkov, ki so bili stari 8, 9 let. To je bila izpolnitev mojih sanj. Sledil je klic iz dunajske Austrie. Morda so videli, da ne vem natančno, kaj moram početi, a sem se hitro učil, bil sem inovativen ter razmišljal zunaj okvirjev."

Po Austrii je začel voditi mlado ekipo Valencie, leta 2006 pa že bil pomočnik pri Schalkeju kot najmlajši asistent v Bundesligi. "Bilo je čudno. Niti en trener ni bil mlajši od 35 let. Zdaj je drugače, še zlasti v Nemčiji, kjer imate trenerje že tudi v starosti dvajsetih let." El Maestro je deloval še pri Hannovru in Hamburgu ter se nato vrnil v Austrio, kjer je bil pomočnik Thorstenu Finku. "Ne vem, kje bom čez deset let, a sem prepričan, da bom v večjem klubu kot zdaj. Če bi me kariera popeljala nazaj v Anglijo, v Premier League, bi bil najsrečnejši človek na svetu."

Zaradi čustvenih izpadov na tekmah so ga angleški mediji začeli primerjati s Pepom Guardiolo. "Razlika med nama je kot pri nemški in slovaški ligi. Edina podobnost je, da imava oba obriti glavi," je dejal trener CSKA Sofije, kjer se v boju za lovoriko meri tudi z nekdanjim slovenskim selektorjem Slavišo Stojanovićem.

Prav Levski Sofija je na lestvici pred CSKA, oba kluba sta v 12 kolih bolgarskega prvenstva zbrala po 28 točk. Prvi Ludogorec ima le točko več, četrti Beroe pa jih je zbral 23.

Komentarjev 1
  • blaz28 12:15 25.oktober 2018.

    Ti si en navadn el kurac