Šport > Nogomet
2721 ogledov

Naveza Šeško-Šporar se je poigrala s severnoirsko obrambo

Slovenija - S.Irska Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca je v petem krogu kvalifikacij za Euro 2024 premagala Severno Irsko s 4:2 in vpisala še 10. točko v skupini H. Strelci Andraž Šporar (dvakrat), Petar Stojanović in Benjamin Šeško.

Selektor Matjaž Kek se je na pomembni kvalifikacijski tekmi, v katero je Slovenija vstopila kot izrazit favorit, odločil, da na zelenico pošlje naslednjo enajsterico: Jan Oblak, Žan Karničnik, David Brekalo, Jaka Bijol, Erik Janža, Jan Mlakar, Timi Max Elšnik, Adam Gnezda-Čerin, Petar Stojanović, Andraž Šporar in Benjamin Šeško. 

Slovenija je obračun v Stožicah začela sanjsko, po podaji Benjamina Šeška je v tretji minuti tekme iz lepe priložnosti iz oči v oči z gostujočim vratarjem Baileyjem Peacock-Farrellom zadel Andraž Šporar. A evforija na ljubljanskem stadionu ni trajala dolgo, v sedmi minuti je namreč Oblakov odbitek v nebranjen del mreže poslal vsega 19-letni vezist Isaac Price.

Slovenci so po šoku potrebovali nekaj minut, da strnejo vrste, nato pa zadeli iz hitre akcije, ki jo je začel Jaka Bijol. Ta je v 17. minuti z dolgo diagonalno podajo našel Petra Stojanovića, ki je sam izigral obrambo Severne Irske na desni strani ter nato še natančno matiral vratarja Peacock-Farrella za vodstvo Slovenije z 2:1. V 42. minuti se je med strelce vpisal še slovenski čudežni deček Benjamin Šeško, ki se je sicer zadetka veselil že dobrih pet minut prej, a so ga sodniki zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavili. Tokrat se je na robu kazenskega prostora lepo obrnil okoli treh branilcev Severne Irske in z izjemno natančnim diagonalnim strelom matiral nemočnega gostujočega vratarja. Slovenija je tako povedla s 3:1. To pa je bil tudi končni izid prvega polčasa. 

1/9
Anže Petkovšek

V drugi polčas so bolj podjetno vstopili Slovenci, ki so prek Andraža Šporarja v 52. minuti streslo prečko gostujočih vrat. Ko je že kazalo, da se bodo Kekovi varovanci razleteli po igrišču, pa je pičil Jonny Evans. Ta je s samostojno akcijo ter s pomočjo enega od branilcev in vratnice matiral Oblaka za znižanje zaostanka Severne Irske na 2:3. A veselje gostov ni trajalo dolgo: Šporar je namreč tri minute pozneje, natančneje v 56. minuti, izkoristil Šeškovo podajo, s preigravanjem osmešil obrambo Severne Irske in poslal žogo v nebranjen del mreže za slovensko vodstvo s 4:2. V zaključku tekme so gostje nekajkrat nevarno zapretili, a se je vselej izkazal Oblak, tudi v 86. minuti, ko je z desnico na oddaljeno vratnico močno sprožil Conor McMenamin. Šporar je imel v četrti minuti dodatka na pladnju hat-trick, a je Evansu s požrtvovalnim vložkom uspelo izbiti žogo v kot, potem ko je bil gostujoči vratar že premagan. Ostalo je pri zmagi Slovenije s 4:2. 

Slovenci imajo zdaj po petih krogih v skupini H na svojem računu 10 točk in zasedajo tretje mesto, prav toliko jih imajo drugi Danci, vodilni Finci pa 12. Na četrtem mestu sledi Kazahstan z devetimi točkami, Severna Irska ostaja pri treh. 

Kvalifikacije za EP 2024, 5. krog

Slovenija - Severna Irska 4:2 (3:1)
Šporar 3., 56., Stojanović 17., Šeško 42.; Price 7., Evans 53.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • radovednica 08:11 08.september 2023.

    Da ne bi pregoreli od samohvale, kaj so naredili proti neki kvazi Severni Irski. Rezultat je slab, celo zelo slab, da o igri ne izgubljamo besed. Proti takšnemu nasprotniku ne bi smeli prejeti nobenega gola. A Oblak eden najboljših vratarjev ...prikaži več na svetu? Ja bo kmalu v srbski portirnici. Kakšni "pocerji". Gledano pet minut groze in preklop kamorkoli. Z zapitim Kekom nikoli nikamor. PIKA

  • Ender3 23:47 07.september 2023.

    S Severko irsko se jim je samo usralo..

  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:44 07.september 2023.

    Učinkovitost naših veseli, bojim pa se, da je tekma pokazala, da sta se srečali reprezentanci z najslabšo obrambo v tej skupini. Reprezentanca San Marina je izvzeta, ker ne konkurira za prvi dve mesti. Kekova največja težava sta bočna branilca! Janža ...prikaži več in Karničnik sta po kvaliteti vsaj za razred slabša kot naša osredna branilca. Nasprotnik nas redno prebija po bočnih položajih, kar vse prevečkrat rezultira prejetemu zadetku. Desno je rešitev vrnitev Stojanovića, ampak levo Kek prave rešitve nima!