Šport > Nogomet
9 ogledov

Xavi: "Ne vem, če bom zaključil kariero pri Barçi"

Neymar Xavi Brazilija Španija pokal konfederacij finale Rio de Janeiro Maracana Reuters
Večni vezist Barcelone Xavi Hernández bo čez nekaj dni dopolnil častitljivih 34 let, zdaj že legendarni član kluba pa je priznal, da ne ve, če se bo lahko na Camp Nouu tudi upokojil.

"Vedno težje je zaključiti kariero tukaj. Ne vem, če jo bom zaključil v Barçi. Všeč bi mi bilo. Ampak ne vem, kaj se bo zgodilo," je v zanimivem pogovoru za nogometno revijo Panenka izjavil Xavi Hernández.

Dolgoletni član Barcelone, ki je še vedno edini klub, za katerega je nastopal v svoji profesionalni karieri, je tako poslal sporočilo klubski upravi, ki nazadnje upokojitve (ali vsaj podaljšanja pogodbe) na Camp Nouu ni omogočila francoskemu branilcu Éricu Abidalu. Xavija na Blaugrano pogodba veže do leta 2016.

 Začel je varčevati moči

"Fizično se počutim dobro. Morda celo bolje od prejšnjih sezon," je pred sredino pokalno tekmo z Getafejem zatrdil vezist iz Terrasse. Kot španskega reprezentanta ga v Braziliji letos čaka eden zadnjih velikih turnirjev, kjer bodo napori prav tako zelo hudi. Zaradi vedno pogostejših težav z manjšimi poškodbami ga mora zelo previdno v igro pošiljati tudi klubski trener Gerardo Martino.

"Nisem želel izpustiti niti ene tekme, zaradi tega pa imam sedaj težave. Zdaj vidim, da se moram malce bolj 'dozirati'. Tukaj v Španiji se rado pretirava, ko ima nek igralec več kot 30 let. In resnično se v tem obdobju počutim najbolje v celotni karieri. Bolj zrel, boljši fizično, potem ko sem se naučil toliko reči," je nadaljeval Xavi, večni zagovornik katalonske nogometne šole.

 Raje posest kot gol

"Praktično bolj sovražim izgubiti eno žogo kot zapraviti priložnost za gol," pravi. "Zrasel sem za igranje na nek določen način, ki se prilagaja moji postavi in tehniki. Na koncu koncev sem vesel, da igram za Barço, zaradi njene filozofije. Morda bi bil srečen tudi v drugem klubu, tega ne vem, toda moja prioriteta je bila vedno Barça."

Zadetkov resda ni uspel zabiti veliko, na zadnji ligaški tekmi z Elchejem je zapravil še svojo drugo od dveh izvedenih ligaških enajstmetrovk v karieri (zanimivo – obe je zapravil 5. januarja), toda njegova igra je vedno zajemala mnogo več kot zaključek pred vrati.

Ostala Evropa ne razume kritikov Barçe

"Motili bi se, če bi mislili, da lahko z drugim tipom nogometa igramo bolje," je z branjenjem nizozemskega izročila v Barceloni nadaljeval Xavi. "V Evropi mi, ko slišijo naše kritike, pravijo: 'Kako je to možno?' Tako zahtevno je biti tukaj. Prej od nas niso pričakovali ničesar, zdaj želijo, da igramo še bolje. Težko je priti na takšno raven, na kateri smo bili. Rezultat ti da mirnost, ljudje, ki se na nogomet ne spoznajo toliko, so odvisni od rezultatov."

guardiola katalonija xavi | Avtor: Reuters Reuters
O politični situaciji v Kataloniji Xavi ni želel izgubljati besed. Navijači na Camp Nouu sicer že nekaj časa v 18. minuti vsake tekme začnejo s skandiranjem gesla za neodvisnost, stari rek pa pravi, da bo Katalonija samostojna ravno takrat, ko bo to jasno in glasno izrazil nogometni hram v četrti Les Corts.

Igranje za reprezentanco največji dosežek

"Vem, da smo sredi neke reči, to bi lahko postala težava. Toda jaz sem nogomet. Meni je vseeno, če je kateri koli igralec Katalonec, Bask ali Andaluzijec, največji dosežek za njegovo kariero je igrati v reprezentanci. Igrati na mundialu. Jasno je, da je zmagati v Ligi prvakov s klubom največ, kar lahko dosežeš na klubskem nivoju. Ampak v reprezentanci so to nastopi na Euru ali na mundialu," je pojasnil Xavi.

Enega vidnejših delov intervjuja je predstavljal tudi njegov nekdanji trener Josep Guardiola ("Zelo pomembna oseba v mojem življenju"), čigar vladavino na Camp Nouu so zaznamovali tudi obračunu z nekdanjim sodelavcem Joséjem Mourinhom, o katerem Xavi nima najboljšega mnenja.

Udarec Mouju in Di Matteu

"Mourinho je rezultatski trener, izhaja iz tega. Pravi, da je 'Special One', ker je osvojil to in ono v različnih državah. Toda meni ni všeč način, na katerega igrajo njegove ekipe. Kdo se spomni Interja kot prvaka Evrope? Zame ni pustil pečata, za razliko od Cruyffove Nizozemske. (Roberto) Di Matteo je osvojil Ligo prvakov, toda po mojem mnenju je igral zanič," je bil za konec oster Katalonec, ki po mnenju mnogih izpolnjuje vse kriterije za odličnega trenerja.

"Ne vem, če bom trener, ker še vedno tekmujem, zato se še nisem ustavil, da bi razmislil o tem. Zelo mi je všeč nogomet in še naprej mu bom predan. Kaj bi sicer počel? Se posvetil ekonomiji?" je še pristavil Xavi.

V novo leto z "izjemnim" Laporto

Po poročanju dnevnika AS je novo leto preživel v družbi nekdanjega predsednika kluba Joana Laporte, zaradi česar se prav gotovo ne bo prikupil vladajoči garnituri, ki je z neuspešnim politikom na smrt sprta. 

"Laporta je izjemen tip. Pogumen, zelo ti je blizu in zelo je zabaven. Z njim sem se zelo dobro ujel, tako kot z vsemi ostalimi predsedniki," je še zaključil Xavi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.