Šport > Nogomet
13 ogledov

Xavijevih 700: "Nikoli več ne bo takšnega"

Xavi Barcelona 700 tekem tekma Getafe pokal copa del rey Facebook
Xavi Hernández, vezist Barcelone, čigar ime je pri njegovih kmalu 34 letih že neločljivo povezano s katalonskim velikanom, je svoj legendarni status še povečal s četrtkovo 700. tekmo za klub.

Trener Gerardo Martino je Xavija Hernándeza navidez nepomembno poslal v igro v 70. minuti tekme z Getafejem, ki je bila v španskem pokalu po visoki zmagi na Camp Nouu odločena že pred prvim sodnikovim žvižgom na jugu Madrida.

A to je bil okrogli 700. uradni nastop za Barcelono zimzelenega vezista iz Terrasse, ki je zdaj odigral že 459 ligaških in 63 pokalnih tekem, poleg omenjenih pa še 143 v Ligi prvakov, 13 v starem pokalu Uefa, 14 v španskem superpokalu, tri v evropskem superpokalu in pet na svetovnem klubskem prvenstvu.

Dres v novi muzej

"Uživamo, dobro igramo. Užival sem," je po tekmi na jugu prestolnice dejal Xavi, ki je potrdil, da bo dres z njegove 700. tekme romal v njegov novi muzej, v katerem namerava razstaviti navdušujočo zbirko spominkov. 

Za vse osvojene trofeje verjetno niti ne bi bilo prostora – sedem pokalov za naslov španskega prvaka, trije pokali Lige prvakov, dva pokala s svetovnega klubskega prvenstva, dva evropska superpokala, dva španska pokala in šest španskih superpokalov za skupno navdušujočih 22 trofej v zares neverjetni karieri, če seveda ne štejemo dveh evropskih in naslova svetovnega prvaka s Španijo, s katero je bil tudi svetovni prvak v kategoriji do 20 let.

Vedno korak pred dogodki

"Xavi je vodja, referenca, na nogometnem nivoju je privilegiran, ker je vedno korak pred samo igro, korak pred dogodki," je v petek objavljenem videu klubske televizije razlagal Andrés Iniesta, ki so se mu pridružili Xavijevi dolgoletni soigralci Carles PuyolVíctor Valdés, Lionel Messi in Sergio Busquets.

"Eden najboljših na svetu, ključen igralec tako v Barçi kot pri reprezentanci. Je glava ekipe, vedno nam daje ravnovesje in nikoli ne zapravi žoge," pove Busquets, medtem ko ga Valdés dopolni, da je bil Xavi "najboljši vezist, kar jih je imela Barça". 

Le on lahko vidi nekatere podaje

"Uživam pri igranju s Xavijem. Je drugačen igralec, ki zelo olajša reči. Vidi podajo, ki jo lahko vidi le on sam. Celotno ekipo pripravi do tega, da začne igrati, žogo pa premika z ene strani na drugo tako, kot si sam želi," pravi Messi.

Mož, ki je z njim preživel največ časa v prvi ekipi Blaugrane, je seveda še en standardni član moštva, kapetan Puyol. "Tarzan" je priznal, da je bil začetek na Camp Nouu zelo težek, še posebej zato, ker je bilo to obdobje, ko je Barceloni kronično primanjkovalo naslovov.

Puyol: "Lahko bi prišel do številke 1.000"

"Tukaj sva preživela pet zelo težkih let. Včasih sva govorila in prišla do zaključka, da takšna ekipa kot je Barcelona ne more biti tako dolgo brez pokalov. Na srečo so se reči spremenile in dobila sva priložnost, da osvojiva veliko naslovov. Lahko igra še veliko dlje, lahko bi prišel do številke 1.000, ki je lepa," je dejal Puyol, medtem ko se Iniesta še posebej rad spominja finala Lige prvakov iz leta 2009 v Rimu, ko sta z izjemno predstavo povsem "začarala" Manchester United.

"Tako njemu kot meni je bilo v veliko zadovoljstvo, da smo dobili tisti finale," je dejal španski reprezentant, Messiju pa je najbolj v spominu ostala podelitev zlate žoge leta 2010, ko so bili finalisti prav oni trije.

Nikoli več takšnega

"Toliko tekem in toliko skupnih doživetij ... Po toliko letih igranja je težko izbrati. Ampak lep trenutek je bil denimo takrat, ko smo bili skupaj kandidati za zlato žogo," je povedal Messi. "Barça nikoli ne bo imela takšnega vezista in igralca, kakršen je on, zaradi vsega, kar je dal, in načina, na katerega čuti barve tega kluba," dodaja Valdés.

"Noro je, da je odigral toliko tekem in upam, da jih bo odigral še veliko več, ker nas in ostale ljudi dela boljše,"  je še povedal Messi, medtem ko je Iniesta dodal, da je bil "privilegij" stati ob boku Xaviju skozi celotno kariero.

"On je vzor zame in za igralce, ki smo prišli skozi nogometno šolo in hoteli igrati za prvo ekipo," je še zaključil Busquets.

Xavijeve številke v infografiki (vir: Fcbarcelona.cat):

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.