Šport
15 ogledov

Oblak: "Nismo imeli glave in znanja"

Fantje ne bi smeli biti razočarani, jim sporoča Brane Oblak. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Za analizo tekme Slovenije in Anglije je Žurnal24 poklical nekdanjega selektorja Braneta Oblaka. "Vse smo poskušali nadoknaditi z borbenostjo, nismo pa imeli glave in znanja v sami igri."
Slovenija gre domov, a navijači fantom sporočajo: "To ni poraz, najboljši smo!" Poglejte sredin utrip z Gospodarca.

Gospod Oblak, kako ste vi doživljali tekmo Slovenije z Anglijo in razplet?
Bil sem zelo nervozen. Med samo tekmo sem bil tako živčen, da sem dvakrat kar premaknil kanal in začel gledati nekaj drugega. Fantom moramo čestitati za borbenost. A nasprotnik je bil boljši. Premalo nas je bilo v napadu. Ne sme se samo čakati, kaj se dogaja na drugi tekmi. Tudi sami bi morali dati kak gol.

In kako ste reagirali, ko ste videli zadetek Američanov?
Nisem reagiral, saj je to realnost. Meni je bilo jasno, da smo svoje naredili že s samim sodelovanjem na svetovnem prvenstvu. Zdaj pa bi morali izkoristiti, kar nam je bilo ponujeno. Nekaj smo izkoristili – na prvi tekmi proti Alžiriji, ko smo zmagali z igralcem več, zelo dobro smo igrali tudi prvi polčas proti Ameriki. Na tej tekmi pa smo poskušali vse nadoknaditi z borbenostjo, nismo pa imeli glave in znanja v sami igri. S klopi nimamo igralca, ki bi lahko prinesel kaj novega, nekaj svežine. Smo pač majhna država in na izbiro imamo malo igralcev.

Zdi se mi, da je bil to naš maksimum. Če bi se dalo narediti kaj več, bi lahko le na račun drugih.
Branko Oblak
A pot domov ni razlog za razočaranje, kajne?
Ne, nisem razočaran. Zdi se mi, da je bil to naš maksimum. Če bi se dalo narediti kaj več, bi lahko le na račun drugih. Ne moremo živeti le od drugih, tudi sami moramo kaj narediti. A fantje zato ne smejo biti razočarani.

Kdo vas je v naši reprezentanci najbolj navdušil?
Vedno pravim, da je Slovenija dobra, če vratar dobro brani in sodniki dobro sodijo za nas. Če pa tega ni, nimamo nobenih možnosti. Zdaj imamo res dobrega vratarja in je zagotovo naš najboljši igralec.

Je tudi po vašem mnenju Samir Handanović eden najboljših vratarjev ta hip na svetu?
Na svetu je vratarjev veliko. Ta trenutek ima dobro formo. Je konstantno med boljšimi. Zato se je tudi dolgo zanj zanimal Bayern. Od njega je odvisno, kaj bo naredil s svojo kariero.

Vas je kdo razočaral oziroma kdo je ostal nekaj dolžan? Morda Zlatko Dedič in Milivoje Novaković?
So, so! Predvsem je razočaral Dedič. Oziroma ni razočaral, saj se je vedelo, kaj lahko da. Novaković bi moral dati nekaj več. Tudi Koren kot kapetan, kljub tistemu golu, bi moral pokazati malo več. Drugače pa  kapo dol. Mislim, da smo naredili več, kot zmoremo ta trenutek.

Je bila taktika prava? Mislim predvsem na drugi polčas proti ZDA.
To je zdaj težko govoriti. Jaz bi zagotovo kakšno stvar naredil drugače. A pustimo zdaj to. Je, kar je.

Američani so se res rešili šele v zadnji minuti, a zdi se, da so si iz naše skupine napredovanje zaslužili še bolj kot Angleži.
Amerika je zmagovalna država. Že v vojnah je želela zmagati vsako bitko. Vedno gredo do konca. Saj gremo mi tudi, a nas vedno zmanjka. In to ne le pri tem selektorju, enako je bilo pri meni in pri Katancu. Saj so tudi takrat vodili 3:0, na koncu pa je bilo 3:3. Za kaj več imamo premajhen izbor igralcev.

Vedno gredo do konca. Saj gremo mi tudi, a nas vedno zmanjka. In to ne le pri tem selektorju, enako je bilo pri meni in pri Katancu.
Branko Oblak
Angleži so bili na koncu drugi in jih zdaj že v osmini finala čakajo Nemci.
Tekma bo dobra. Eni in drugi imajo možnosti. Po kvaliteti so enakovredni. Če bodo Nemci pravi, jih lahko dobijo. Angleži niso ekipa, kot sem pričakoval. Na začetku sem jih dal v prvi plan za naslov prvaka, a vidim, da niso. V napadu imajo premalo kadra. V špici nimajo kvalitete, še posebej dokler bo v taki formi Rooney.

Kdo vas je torej najbolj navdušil na tem SP?
Navdušil me je Čile. Za Argentino in Brazilijo sem vedel, da sta dobri. Od evropskih pa Nizozemska. Mogoče se lahko dvigne tudi Anglija, a je odvisno, če bo kaj bolje igral Rooney.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.