Šport > Olimpijske igre
11099 ogledov

Trstenjakova v ponovitvi finala iz Ria do srebra

Tina Trstenjak Anže Malovrh/STA
Olimpijska zmagovalka iz Ria znova prišla do odličja.

Najboljša slovenska judoistka Tina Trstenjak, olimpijska prvakinja iz Rio de Janeira 2016, je uspešno prebila led v svojem uvodnem nastopu na igrah v Tokiu. V kategoriji do 63 kg je imela branilka olimpijske zmage precej dela v prvem krogu, a je upravičila vlogo favoritinje proti južnokorejski tekmici Heenju Han, 28. judoistki svetovne lestvice.

Trstenjakova je bila dejavnejša na tatamiju, na koncu je z vazarijem po 2:14 minute podaljška zmagala z zlato točko. Med dvobojem je sicer Slovenka utrpela poškodbo hrbta.

Njena naslednja tekmica je bila v drugem krogu Španka Cristina Cabana Perez, ki je v uvodnem krogu ekspresno premagala Filipinko Kiyomi Watanabe. To je bil tretji medsebojni dvoboj obeh bork, končal pa se je enako kot prejšnja dva, še tretjič je slavila Slovenka. Ta je v četrtfinale napredovala z dvema vazarijama. Vazari se sicer doseže, ko manjka eden izmed elementov, ki so potrebni za ippon (moč, hitrost, kontrola ali met pretežno na hrbet).

Tina Trstenjak | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Za vstop v polfinale se je Trstenjakova pomerila z Venezuelko Anriquelis Barrios. Pred obračunom je zaradi njenih težav s hrbtom v dvorano prišel tudi  zdravnik slovenske olimpijske odprave.

Dvoboj se je začel slabo za Slovenko, Barriosova je prišla do vazarija, a je kasneje ta uspel tudi Trstenjakovi. Dvoboj se je zavlekel v podaljšek, varovanka Marjana Fabjana je bila aktivnejša, vendar vseeno dolgo ni prišla do zlate točke. A ta je prišla po dobrih treh minutah in zmagovalka iz Ria se je prebila v polfinale, kjer jo je čakal dvoboj z Italijanko Mario Centracchio. Ta se je med štiri najboljše prebila po treh kaznih nasprotnice.

Trstenjakova je nato opravila tudi z njo. Na polovici borbe je Slovenka povedla z vazarijem, tekmica je morala tvegati nekoliko več, kar je Trestenjakova izkoristila s prijemom. Tekmico je pritisnila na tla in si po desetih sekundah prislužila še en vazari. S tem je bila zmaga izborjena, tako pa tudi nova olimpijska kolajna.

V boju za drugo zlato kolajno na OI se je pomerila s Francozinjo Clarisse Agbegnenou, ki je v drugem polfinalu premagala Kanadčanko Catherine Beauchemin-Pinard. Francozinja je v zadnjih letih nepremagljiva na velikih tekmovanjih, Trstenjakova jo je sicer ugnala v finalu Ria. Gre za prvo in drugo s svetovne lestvice.

Po štirih minutah v finalu še ni prišlo do odločitve, zato je sledil podaljšek. Ta se je končal po 37 sekundah, Francozinji je uspelo Slovenko vreči na bok in je s tem prišla do vazarija in zlate kolajne. Trstenjakova je pet let po Riu tako osvojila še srebrno odličje.

Tina Trstenjak | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Komentarjev 3
  • Majazmaja 15:26 27.julij 2021.

    Zlata Tina, srebrna medalja! Čestitke!

  • Ender3 12:48 27.julij 2021.

    Čestitka Tini in njenemu trenerju. Sloveniji v ponos 👏👏✌

  • jakec1575 11:51 27.julij 2021.

    Dobr pošten fight. minimalne razlike. In športni duh na koncu.

Sorodne novice