Šport
44 ogledov

Osovnikarja bo treniral Christie

oi2008_osovnikar_ins_fevzer Žurnal24 main
Matic Osovnikar, slovenski rekorder v teku na 100 in 200 metrov, bo v začetku novembra začel v Londonu trenirati pod vodstvom bivšega olimpijskega zmagovalca in svetovnega prvaka Linforda Christieja.

Matic Osovnikar bo pod njegovim vodstvom treniral do olimpijskih iger leta 2012, ki jih bo gostila prav britanska prestolnica. Sedaj 50-letni Linford Christie je osvojil 23 odličij na velikih tekmovanjih, med desetimi zlatimi je tudi najžlahtnejša olimpijska medalja. Je edini britanski atlet v zgodovini, ki je osvojil zlato na 100 metrov  na vseh velikih tekmovanjih, OI, SP, EP in igrah britanske skupnosti narodov. Tekmovalna kariera nekdanjega svetovnega dvoranskega rekorderja na 200 metrov se je končala, ko je leta 1999 dobil dveletno prepoved nastopanja, čeprav je zanikal jemanje prepovedanih poživil. V svetovni atletiki ima veliko vrednost tudi kot trener.

"V Londonu želim na OI teči tek svojega življenja. Verjamem, da lahko v novem okolju dosežem svoj maksimum in nadgradim rezultate, ki sem jih dosegal doma," je odločitev na novinarski konferenci pojasnil Osovnikar, ki bo 19. januarja prihodnje leto dopolnil 31 let. Največje uspehe na 100 metrov je dosegel leta 2006, ko je bil bronast na EP v Göteborgu, ter leto dni pozneje, ko je bil sedmi na SP v Osaki. Na dvoranskih SP je zabeležil četrti mesti leta 2003 v Birminghamu (200 metrov) in leta 2006 v Moskvi (60 metrov) ter peto mesto leta 2003 v Birminghamu. Četrto mesto je osvojil tudi na dvoranskem EP v Birminghamu leta 2007 v teku na 60 metrov.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Osovnikar bo vadil na univerzi Brunel na zahodu Londona v skupini 15 sprinterjev, v kateri je med drugim tudi Mark Lewis Francis, srebrn z letošnjega EP. "V Londonu, kjer bom sprva bival sam, sem že bil in se spoznal z njegovo skupino, ki se je pred tem strinjala, da se ji pridružim. O podrobnostih se bomo pogovarjali še sproti, tudi sem pa sem bil presenečen, ker ni šlo za veliko vsoto denarja. Bo pa veliko stala selitev v eno dražjih svetovnih mest, kjer se bom moral začasno odpovedati tudi zobozdravstveni karieri," je svoj nov položaj opisal Osovnikar, ki bo v London odšel v nedeljo, v ponedeljek dopoldne pa ga že čaka trening.

"Albertu Šobi, s katerim sva dosegala izjemne rezultate, se zahvaljujem in obenem računam, da mi bo še naprej pomagal v Sloveniji, ko bo to potrebno," je dejal Osovnikar. "Zame to ni najbolj vesela novica, ker od vrhunskih atletov nimam več nobenega. Če bi se lahko vrnil 20 let nazaj, gotovo ne bi šel več za atletskega trenerja. Zaradi Osovnikarja sem vztrajal v zadnjih letih. Zaradi njegovih rezultatov sem dobil ime, ki pa je bolj cenjeno v tujini kot v Sloveniji, prav tako pa me bolj cenijo tuji atleti kot domači. Želim, da bi Osovnikar v Londonu v resnici pridobil dodatno znanje, ki bo v prihodnosti koristilo tako meni kot celotni slovenski atletiki. Ocenjujem, da si bo povrnil samozavest, ki se mu je zaradi slabših izidov v zadnjem obdobju porušila," je dejal Šoba, ki je za odločitev Osovnikarja izvedel šele pred dvema dnevoma. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.