Šport
25 ogledov

Portugalcem sprehod v izločilne boje?

cristiano ronaldo portugalska EPA
V skupini F je glavni favorit reprezentanca Portugalske, ki ji največjo nevarnost predstavlja Avstrija. O tretjem mestu bosta najverjetneje odločali Madžarska in Islandija.

V eni najšibkejših skupin letošnjega Eura so štiri reprezentance, ki še nikoli niso osvojile evropske krone. Stavnice največ možnosti za prvo mesto pripisujejo Portugalski, za katero bo znova zaigral superzevezdnik Real Madrida Cristiano Ronaldo. Za drugo mesto bo bržkone potekal boj med Avstrijo in Islandijo, medtem ko Madžarski pred začetkom skupinskega dela pripada vloga ''outsiderja''.

PORTUGALSKA

Uspeh portugalske izbrane vrste bo v največji meri pogojen s formo Cristiana Ronalda. Selektor Fernando Santos bo tradicionalno postavo 4-3-3 po pričakovanjih spremenil v 4-4-2. V tem primeru bo prvemu zvezdniku v napadu najverjetneje pomagal Nani

Portugalska, nekdanji finalist prvenstva (2004), se lahko pohvali z mešanico izkušenih in mladih nogometašev, po pričakovanjih pa naj bi imeli najvež težav v obrambi, še posebej če bodo v veliki meri računali na odličnega, a ''ostarelega'' Ricarda Carvalha. Odlikuje jih hiter napad ter sposobnosti preigravanja, prav tako pa se znajdejo ob prekinitvah in strelih z bele točke.

Portugalci so prepričljivo osvojili vrh kvalifikacijske skupine in osvojili 21 od možnih 24 točk. Pod vodstvom prekaljenega stratega, ki ima bogate izkušnje na klubski in reprezentančni ravni, imajo lepe možnosti za napredovanje v izločilne boje.

  • Uvrstitev na Fifini lestvici: 8
  • Dosedanje udeležbe na Euru: 7
  • Največji uspehi: tretji na SP 1966, drugi na EP 2004
  • Trener: Fernando Santos
  • Kapetan ekipe: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

SEZNAM:

  • Vratarji: Rui Patricio (Sporting), Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dinamo Zagreb);
  • Branilci: Cedric Soares (Southampton), Vieirinha (Wolfsburg), Bruno Alves (Fenerbahce), Ricardo Carvalho (Monaco), Jose Fonte (Southampton), Pepe (Real Madrid), Eliseu (Benfica), Raphael Guerreiro (Lorient)
  • Vezisti: Danilo Pereira (Porto), William Carvalho (Sporting), Adrien Silva (Sporting), Joao Mario (Sporting), Joao Moutinho (Monaco), Andre Gomes (Valencia), Renato Sanches (Benfica)
  • Napadalci: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nani (Fenerbahc), Eder (Lille), Ricardo Quaresma (Besiktas), Rafa Silva (Braga)

ZVEZDNIKI:

  • Cristiano Ronaldo (Real Madrid), napadalec - 31 let, 125 nastopov, 56 golov

cristiano ronaldo | Avtor: EPA EPA

Portugalski superzvezdnik bo uspeh s klubskega prizorišča poskušal prenesti na polje reprezentančnega nogometa, vendar bo potreboval pomoč svojih soigralcev. Najboljši strelec v zgodovini portugalske izbrane vrste se na Euro podaja na krilih zmage v Ligi prvakov.

Naporna klubska sezona je terjala svoj davek in Ronaldo je v finalu proti Atlético Madridu kazal očitne znake utrujenosti. Za nameček je imel v zaključku sezone še nekaj težav s poškodbami, zato je njegova forma za zdaj pod manjšim vprašajem.

  •  Pepe (Real Madrid), branilec - 33 let, 70 nastopov, 3 gole

Pepe je eden ključnih moč Realove obrambe, ki je tako kot Bruno Alves in Ricardo Carvalho nase opozoril v Portu, nato pa zaslovel s svojimi predstavami v Madridu. Pepe se bo navijačem poskušal odkupiti za rdeči karton, ki ga je zaradi udarca Thomasa Müllerja prejel na uvodni tekmi svetovnega prvenstva leta 2014. Portugalci so tisto tekmo izgubili s 4:0 in prvenstvo končali v skupinskem delu. 

Pepe je močan in vztrajen branilec, ki je znan po grobih prekrških in agresivnemu vedenju na zelenici. Portugalski reprezentanci se je pridružil leta 2007.

  • Joao Moutinho (Monaco), vezist - 29 let, 82 nastopov, 4 goli

Vezist Monaca ima bogate izkušnje na reprezentančnem prizorišču, saj je ima na svojem računu že 82 nastopov. Prvih šest let profesionalne kariere je preživel v Sportingu, leta 2010 pa ga je André Villas-Boas pripeljal v Porto, s katerim je v eni sezoni osvojil kar tri lovorike.

Ko se je Villas-Boas preselil k Tottenhamu, je želel Moutinha pripeljati v London kot zamenjavo za Luko Modrića, vendar je dogovor padel v vodo, leto kasneje pa se je vezist odločil za selitev k Monacu. Moutinho je primarno centralni vezist, lahko pa igra tudi na položajih obrambnega in napadalnega vezista.

ISLANDIJA

Država z nekaj več kot 300.000 prebivalci je že z uvrstitvijo na Euro spisala svojo nogometno pravljico. Nekdanji švedski trener Lars Lagerbäck je v ekipo vnesel vse svoje izkušnje in s postavo 4-4-2 poskrbel za optimalno mešanico napadalne in obrambne igre.

Za Islandce bo ključna igra na sredini, kjer se zelo dobro dopolnjujeta Aron Gunnarsson in Gylfi Sigurdsson, medtem ko bo slednji lahko bolj aktiven tudi v napadu.

Otoška država, ki ima najmanjše število prebivalcev med vsemi udeležnkami v zgodovini EP, se bo z Madžarsko potegovala za tretje mesto v skupini. V kvalifikacijski skupini so osvojili 20 od 30 možnih točk ter zaostali le za zmagovalci Čehi. Na poti do Eura so na kvalifikacijski lestvici za seboj pustili Turke in Nizozemce.

  • Uvrstitev na Fifini lestvici: 35
  • Dosedanje udeležbe na Euru: 0
  • Največji uspehi: udeležba na EP 2016
  • Trenerja: Lars Lagerbäck in Heimir Hallgrimsson
  • Kapetan ekipe: Aron Gunnarsson (Cardiff City)

SEZNAM: 

  • Vratarji: Hannes Thor Halldorsson (Bodo-Glimt), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jonsson (Sandefjord)
  • Branilci: Birkir Mar Saevarsson (Hammarby), Ragnar Sigurdsson (Krasnodar), Kari Arnason (Malmö), Ari Freyr Skulason (Odense), Haukur Heidar Hauksson (AIK), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Hördur Björgvin Magnusson (Cesena), Hjörtur Hermannsson (Göteborg)
  • Vezisti: Aron Einar Gunnarsson (Cardiff), Emil Hallfredsson (Udinese), Birkir Bjarnason (Basel), Johann Berg Gudmundsson (Charlton), Gylfi Thor Sigurdsson (Swansea), Theodor Elmar Bjarnason (Aarhus), Runar Mar Sigurjonsson (Sundsvall), Arnor Ingvi Traustason (Norrköping)
  • Napadalci: Eidur Smari Gudjohnsen (Molde), Kolbeinn Sigthorsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Jon Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern)

ZVEZDNIKI:

  • Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), napadalec - 26 let, 37 nastopov, 19 golov

Dežurni reprezentančni strelec je imel v zadnjem obdobju obilico smole s poškodbami. Leta 2007 je zabil štiri gole na tekmi z Rusijo in reprezentanco do 17 let popeljal vse do četrtfinala. Leta 2011 se je za 4,5 milijona preselil v Ajax, lani pa ga je za milijon manj v svoje vrste pripeljal Nantes.

  • Eidur Gudjohnsen (Molde), napadalec - 37 let, 84 nastopov, 25 golov

Mesto v izbrani vrsti je dobil tudi 37-letni veteran Eidur Gudjohnsen, ki je s 25 doseženimi goli najboljši strelec v zgodovini reprezentance. V dresu izbrane vrste je debitiral pred 20 leti, ko je na igrišču zamenjal očeta Arnorja Gudjohnsena. Nekdanji angleški (Chelsea) in španski prvak (Barcelona) je dosegel zadetek v osmih različnih državah in je edini Islandec, ki je osvojil Ligo prvakov, čeprav v finalu leta 2009 ni dobil priložnosti na zelenici.

  • Gylfi Sigurdsson (Swansea City), vezist - 26 let, 37 nastopov, 12 gola

Gylfi Sigurdsson | Avtor: EPA EPA

Prvi zvezdnik reprezentance je vezist Swanseaja Gylfi Sigurdsson. Sedmi strelec v zgodovini izbrane vrste in drugi Islandec po Eidurju Gudjohnsenu, ki je dosegel deset ali več golov v eni sezoni Premier League. Ob začetku poletnega prestopnega roka se ga je povezovalo s selitvijo k aktualnemu prvaku Leicester Cityju. Sigurdsson je član upravnega odbora v ribiškem podjetju njegovega očeta in ima v lasti nepremičninsko podjetje. Pri 15 letih se je preselil v Anglijo, da bi sledil svojim nogometnim sanjam. Sigurdsson je specialist za prekinitve in ima dober strel z velike razdalje.

AVSTRIJA 

Avstrija v kvalfikacijah za nastop na Euru ni izgubila ene same tekme in z devetimi zmagami ter remijem prepričljivo zasedla vrh svoje kvalifikacijske skupine. Selektor Marcel Koller je po prevzemu leta 2011 vzpostavil sistem 4-2-3-1, ki je dovolj fleksibilen, da hitro postane 4-3-3.

V kvalifikacijah je zablestel predvsem Marc Janko, ki je dosegel sedem golov na devetih tekmah. Za naše severne sosede bo to drugi nastop na Euru, potem ko so leta 2008 obstali v skupinskem delu.

V primeru, da bo Portugalski spodrsnilo, je Avstrija glavni favorit za prvo mesto v skupini. Gre za delovno ekipo, ki gradi na hitrih protinapadih in je nevarna iz prekinitev. Avstrijci so v kvalifikacijah zabili 22 golov, prejeli pa le pet. Najmočnejši so na sredini, nekoliko pa peša obrambna vrsta, še posebej če Julian Baumgartlinger in David Alaba zatavata predaleč v napadalno polovico.

  • Uvrstitev na Fifini lestvici: 11
  • Dosedanje udeležbe na Euru: 1
  • Največji uspehi: tretji na SP 1954
  • Trener: Marcel Koller
  • Kapetan ekipe: Christian Fuchs (Leicester City)

SEZNAM:

  • Vratarji: Robert Almer (Austria Dunaj), Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt), Ramazan Oezcan (Ingolstadt)
  • Branilci: Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev), Christian Fuchs (Leicester City), Gyorgy Garics (Darmstadt), Martin Hinteregger (Borussia Moenchengladbach), Florian Klein (Stuttgart), Sebastian Prödl (Watford), Markus Suttner (Ingolstadt), Kevin Wimmer (Tottenham Hotspur)
  • Vezisti: David Alaba (Bayern München), Marko Arnautovic (Stoke City), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (Stuttgart), Stefan Ilsanker (Leipzig), Jakob Jantscher (Luzern), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen), Marcel Sabitzer (Leipzig), Alessandro Schoepf (Schalke)
  • Napadalci: Lukas Hinterseer (Ingolstadt), Rubin Okotie (1860 München), Marc Janko (Basel)

ZVEZDNIKI:

  • Christian Fuchs (Leicester City), branilec - 30 let, 74 nastopov, 1 gol

Kapetan Christian Fuchs ima za seboj najboljšo sezono v karieri, potem ko je lani Schalke zamenjal za Leicester City. To bo njegov drugi nastop na evropskem prvenstvu. Rad igra v napadu, vendar zato ne zanemarja svojih obrambnih dolžnosti.

  • David Alaba (Bayern München), vezist - 22 let, 44 nastopov, 11 golov

david alaba | Avtor: EPA EPA

Superzvezdnik avstrijske ekipe, ki ga je Pep Guardiola označil za ''boga'', je znan kot zelo vsestranski nogometaš. Pri Bayernu je brez težav igral na položaju branilca, v izbrani vrsti pa se lahko čez noč prelevi v vezista. Samooklicani navijač Justina Bieberja je zelo dovršen igralec, ki je najbolj nevaren iz prekinitev. Najboljši podajalec Bundeslige bo ključ do uspeha naše severne sosede.

  • Marko Arnautović (Stoke City), vezist - 27 let, 50 nastopov, 10 golov

Visok in močan vezist je postal eden vodilnih členov avstrijske reprezentance, čeprav si je v mladosti ustvaril zelo negativen imidž. Zabava, popivanje in hdirkanje z avtomobili so zdaj preteklost in Arnautović bo moral prispevati levji delež, če si želi nastopiti v izločilnih bojih. ''Arnautović je super fant, ki razmišlja kot otrok,'' je vezista Stoke Cityja nekoč opisal José Mourinho. Poredni fant Mario Balotelli, ki je z avstrijskim reprezentantom igral pri Interju, pa je dejal: ''V primerjavi z Markom sem jaz svetnik.''

MADŽARSKA

Madžarska, nekdanja nogometna velesila, se je po 30 letih spet uvrstila na veliko tekmovanje, potem ko je v svoji kvalifikacijski skupini osvojila tretje mesto in si vstopnico priigrala skozi sito dodatnih kvalifikacij. Nemški strateg Bernd Storck prisega na formacijo 4-2-3-1, na prihajajočih tekmah pa želi povečati odstotek posesti žoge, da bi nekoliko razbremenil obrambne igralce.
 
Madžari so močni iz prekinitev. Kar pet od 14 kvalifikacijskih golov so dosegli iz kotov, enega s prostega strela in dva po tem, ko nasprotna obramba ni uspela razčistiti po izvedenih prostih strelih. Šibka točka je predvidljivost in pomanjkanje hitrih nog v zadnji tretjini, zato bodo stavili predvsem na napadalnega vezista Laszla Kleinheislerja.

  • Uvrstitev na Fifini lestvici: 18
  • Dosedanje udeležbe na Euru: 2
  • Največji uspehi: drugi na SP 1938 in 1954, tretji na EP 1964, četrti na EP 1972
  • Trener: Bernd Storck
  • Kapetan ekipe: Balazs Dzsudzsak (Bursapor)

SEZNAM:

  • Vratarji: Gabor Kiraly (Szombathelyi Haladas), Denes Dibusz (Ferencvaros), Peter Gulasci (Leipzig)
  • Branilci: Attila Fiola (Akademia), Barnabas Bese (MTK Budimpešta), Richard Guzmics (Wisla Krakow), Roland Juhasz (Videoton), Adam Lang (Videoton), Tamas Kadar (Lech Poznan), Mihaly Korhut (Debrecen)
  • Vezisti: Akos Elek (Diyosgyori), Adam Pinter (Ferencvaros), Zoltan Gera (Ferencvaros), Lazlo Kleinheisler (Werder Bremen), Gergo Lovrencsics (Lech Poznan), Zoltan Stieber (Nürnberg)
  • Napadalci: Balazs Dzsudzsak (Bursaspor), Adam Szalai (Hannover 96/posojen iz Hoffenheima), Krisztian Nemeth (Al-Gharafa), Nemanja Nikolic (Legia Varšava), Tamas Priskin (Slovan Bratislava), Daniel Bode (Ferencvaros)

ZVEZDNIKI:

  • Balázs Dzsudzsák (Bursapor), napadalec - 29 let, 77 nastopov, 18 golov

Prvo ime madžarske reprezentance je Balazs Dzsudzsak. Na kvalifikacijski tekmi v Bukarešti je prispeval čudovit zadetek proti Romuniji in postal prvi Madžar po 42 letih, ki je večnemu rivalu zabil gol v gosteh. Levi krilni nogometaš velja za tehnično najboljšega igralca v ekipi naše vzhodne sosede.

  • Gábor Király (Haladas), vratar - 40 let, 102 nastopa

gabor kiraly | Avtor: EPA EPA

Štiridesetletni Gabor Kiraly je še vedno eden ključnih mož v reprezentanci Bernda Storcka. Nekdanji vratar Herthe, Crystal Palaca, West Hama, Burnleyja in Fulhama se je lani vrnil v domovino, kjer je okrepil Haladas. V kvalifikacijah za Euro 2016 je zabeležil svoj 100. nastop v reprezentančnem dresu. Kiraly je znan po sivi trenirki, ki je postala njegov zaščitni znak.

  • Ádám Szalai (Hoffenheim), napadalec - 28 let, 31 nastopov, 8 golov

Napadalec Adam Szalai je zadnji gol na reprezentančni tekmi dosegel pred skoraj dvema letoma, prav tako pa je ostal brez zadetka v dresu Hoffenheima in Hannovra, ki ju je zastopal v lanski sezoni. Kljub temu ostaja priljubljena figura med domačimi navijači. Po uvrstitvi na Euro je obiskal lokal v Budimpešti in plačal pijačo približno 200 gostom. Kasneje se dogodka ni spomnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.