Šport
23 ogledov

Puščavski lisjaki kratkih živcev

Alžirska nogometna reprezentanca. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Alžirci ali puščavski lisjaki se na svetovnem prvenstvu predstavljajo tretjič. Slovenci na tekmo z njimi polagajo veliko upov, vendar podobno razmišljajo tudi Alžirci, ki znajo na tekmah tudi pobesneti.

Alžirci, 31. reprezentanca Fifine lestvice, so bili leta 1982 več kot sposobni postati prva afriška država v nadaljnjem tekmovanju na SP, toda škandalozna "dogovorjena" tekma med Zahodno Nemčijo in Avstrijo jih je neupravičeno izločila iz prvenstva. Puščavski lisjaki so navdušili širni nogometni svet in tudi na zadnji tekmi premagali Čile (3:2), toda omenjena "kuhinja" je v nič spremenila tudi njihovo zmago nad Nemčijo. Alžirija se je uvrstila tudi na prvenstvo čez štiri leta v Mehiki, pretep z Egipčani po kvalifikacijski tekmi za SP 1990 pa je bil znanilec dvajsetletnega "eksodusa" s prvenstev, ki se letos končuje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kvalifikacijska pot prvih slovenskih nasprotnikov ne bi mogla biti bolj barvita, končala pa se je s tremi infarktnimi tekmami proti Egiptu, ki si je v domačem Kairu zagotovil zmago (2:0) in izsilil dodatno tekmo, saj sta bili ekipi poravnani po točkah in vseh ostalih kriterijih. Sudan je bil izbran za prireditelja tekme na nevtralnem terenu, kjer je Anthar Yahia zabil odločilni zadetek v prvem polčasu in lisjake poslal na zasluženo pot na jug. Faraoni so jim nato z obrestmi vrnili na Afriškem pokalu narodov, kjer so jih izločili v polfinalu (0:4) in kasneje postali prvaki, Alžircem pa so popolnoma popustili živci in tekmo so končali s kar tremi izključenimi nogometaši.

Dobra vest za Slovence je kazen enemu prvih igralcev alžirske reprezentance Nadirju Belhadju, ki bo zaradi omenjenega kartona izpustil otvoritveno tekmo s Slovenijo. Izvrstni levi bočni branilec Portsmoutha je poleg Yahie in Karima Zianija prvi zvezdnik moštva s severa Afrike. Koliko živcev bodo lisjaki prihranili za SP?

Pogled v preteklost:

Nastopi (na SP): 1982 (prvi krog), 1986 (prvi krog)

Statistika: 6 tekem, 2 zmagi, 1 remi, 3 porazi

Največji dosežek: prvi krog leta 1982 in 1986

Največ nastopov: Faouzi Mansouri (1982, 1986), Mahmoud Guendouz (1982, 1986), Rabah Madjer (1982, 1986) − 6 nastopov

Največ golov:
Salah Assad (1982) − 2 gola

Kvalifikacije (statistika): 13 tekem, 8 zmag, 2 remija, 3 porazi, gol razlika − 17:8

Največ nastopov: Karim Ziani, Lounes Gaouaoui (12)

Najboljši strelec: Antar Yahia, Karim Ziani (3)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.