Šport
30 ogledov

Putin odredil notranjo preiskavo

Vladimir Putin med odprtjem 14. svetovnega prvenstva v atletiki. EPA
Atletiko pretresa največji dopinški škandal. V središču spirale goljufij in prikrivanja ter uničevanja dopinških vzorcev je ruska atletska zveza, ki ji zaradi načrtne uporabe prepovedanih poživil med atleti grozi izključitev z olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v zvezi s škandalom, ki ga je pred enajstimi meseci v dokumentarcu razkrila nemška televizija ARD, prvič oglasil ter odredil temeljito notranjo preiskavo. Predsednik svetovne krovne atletske organizacije Britanec Sebastian Coe je Rusiji dal do petka čas za predložitev odgovora na obtožbe, preden bo zveza sprejela odločitev o suspenzu ruski atletiki.

Povod je bilo za Rusijo zelo obremenjujoče poročilo neodvisne preiskave tričlanske komisije Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki ga je v ponedeljek objavil njen vodja Dick Pound. Več kot 350 strani obsežno poročilo vsebuje tudi sveženj priporočil in ukrepov, najbolj odmevno je seveda priporočilo Mednarodni atletski zvezi (Iaaf), da ruski atletski zvezi in s tem ruskim atletom v prihodnjem letu prepove udeležbo na mednarodnih tekmovanjih, kar bi pomenilo, da bi ruski atleti izpustili poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Prepovedane snovi z vednostjo ruskih oblasti?

Wadina komisija je prepričana, da je zelo razširjena in sistematična uporaba v športu prepovedanih snovi v Rusiji potekala z vednostjo ruskih oblasti, za kar sicer nimajo neposrednih dokazov, posredno naj bi na vpletenost Kremlja kazalo dogajanje v laboratoriju v Moskvi, kjer naj bi uničili kar 1417 urinskih in krvnih vzorcev športnikov, ki bi lahko služili kot dokaz v morebitnih preiskavah. Wada je sicer moskovskemu laboratoriju že odvzela licenco za opravljanje preiskav in jemanje vzorcev v protidopinških preiskavah, odstopil pa je tudi vodja laboratorija Grigorij Rodčenkov.

Tako ruski minister za šport Vitalij Mutko kot tudi ostali uradni predstavniki Kremlja so v takojšnjih odzivih poročilo označili za neutemeljeno in brez dokazov ter kot še enega v vrsti poskusov za očrnitev Rusije in odstranitev najmočnejšega tekmeca na olimpijskih igrah. A se je ruski predsednik Putin po sredinem srečanju z najvišjimi predstavniki ruskih športnih oblasti v Sočiju pod grožnjo osamitve države odločil ukrepati ter je ukazal temeljito preiskavo vseh obtožb o uporabi dopinga med ruskimi športniki. Med možnimi ukrepi bi bilo tudi, da bi postopek jemanja in analiziranja vzorcev telesnih tekočin športnikov v postopku, kot ga zahteva svetovna protidopinška agencija, prepustili tujim izvajalcem.

"Tisti športniki, ki se nikoli niso dotaknili dopinga, ne bi smeli biti kaznovani"

"Moramo narediti vse, kar je v naši moči, da odpravimo ta problem. Moramo sprožiti lastno interno preiskavo. Ta problem ne obstaja le v Rusiji, a če imajo naši tuji kolegi vprašanja, jim moramo predložiti odgovore ter biti čim bolj odprti do profesionalnega sodelovanja z mednarodnimi protidopinškimi oblastmi," je dejal Putin po sestanku s športnimi šefi.

Putin, ki je tudi sam športnik ter odličen judoist, je mednarodni javnosti posredoval prošnjo ruskega olimpijskega komiteja, da naj se mednarodna skupnost ne odloči za kolektivno kaznovanje in tako vse ruske športnike prikrajša za olimpijske sanje, tudi tiste, ki so čisti. "Če nekdo prekrši pravila o dopingu, bi morala biti odgovornost njegova osebna. Tisti športniki, ki se nikoli niso dotaknili dopinga, ne bi smeli biti kaznovani in tako prevzeti krivdo za tiste, ki so se pregrešili," je prepričan Putin.

Da je zavel drugačen veter in da se je Rusija odločila upoštevati priporočila, kaže tudi razmišljanje generalnega sekretarja ruske atletske federacije Mihaila Butova, člana sveta Iaaf, ki je priznal, da je "doping problem". "Zavedamo se težav, ki jih imamo. Imamo težavo z dopingom," je v izjavi za britansko radiotelevizijo BBC dejal Butov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.