Šport
43 ogledov

Rekorden tudi zaslužek

planica 2016 Saša Despot
Rekorden obisk v Planici je poskrbel tudi za rekorden zaslužek.

Predsednik organizacijskega komiteja Drago Bahun končne bilance presežkov v Planici še ne pozna, a kot pravi, bo finančni presežek "boljši kot lani in od prireditve bo zanesljivo ostalo 200.000 do 300.000 evrov, ki se bodo vrnili v šport". Tudi sicer z vidika same organizacije ni večjih pripomb, vnovič se je sicer prikradlo kar nekaj akreditiranih oseb, ki so izkoristili težko pregledljiva področja, težave pa so se pojavljale tudi na cesti, po kateri se je v štirih dneh v Planico in iz nje pripeljalo 110.000 ljudi. Vsekakor bo prometna povezava eden tistih dejavnikov, o katerih bo treba premisliti ob kandidaturi za nordijsko svetovno prvenstvo, kjer se bodo slovenskim ljubiteljem športa pridružili tudi tujci.

Prenovo centra z državnimi, pretežno pa evropskimi sredstvi, je za dobro še enkrat ocenila tudi ministrica, pristojna tudi za področje športa Maja Makovec Brenčič, ki je prepričana, da ima Planica še precej več možnosti, kot pa jo ponuja podaljšan konec tedna s poleti. Planica namreč ni le priložnost za organizacijski komite tekme svetovnega pokala, saj gre za center, v katerem načrtujejo aktivnosti 365 dni na leto, v tem trenutku pa je infrastrukturno ob Holmenkollnu v Oslu nedvomno prvi nordijski center na svetu.

Letošnji izkupiček v Planici bo višji tudi na račun večjega števila tekmovalnih dni, saj je Planica v četrtek izvedla tekmo, ki je nazadnje odpadla v Nemčiji. To se je poznalo tudi pri nočitvah na Zgornjem Gorenjskem, kjer so ob planiškem koncu tedna našteli okrog 25.000 nočitev. Zadovoljni so bili tudi gostinci v Kranjski Gori, Gozd Martuljku in na Bledu, kjer so ponekod močno dvignili cene nočitev, gostinske storitve pa so tako ali tako zaradi zimske turistične sezone nekaj višje, kot je povprečje v državi.

Lepo vreme je poskrbelo še za zadovoljstvo prodajalcev na stojnicah v Planici, kjer je bilo vnovič videti kar nekaj domiselnih novosti pri ustvarjanju spominkov in navijaških rekvizitov. Še največ je bilo pritoževanj zaradi motenj pri delovanju interneta in posledično občasnega izpada davčnih blagajn. In na koncu še občina Kranjska gora. Tudi ta bo bogatejša za nekaj evrov zaradi napačnega parkiranja v popolnoma prenapolnjenem kraju, kjer pa so redarji na ključnih točkah v soboto in nedeljo vseeno pridno pisali kazni.

Komentarjev 4
  • mirror 08:32 22.marec 2016.

    Kaj pa je delal Kocijančič v Planici? Ali je dosmrtni predsednik OK?

  • Avatar Zala
    Zala 01:49 22.marec 2016.

    Pohvalno, občinski redarji pisali kazni in Kranjskogorci upajo, da se jim bodo oglobljeni gostje še kdaj vrnili. Namesto, da bi se dobro pripravili na pričakovani naval so kaznovali tiste, ki se niso imeli več kam parkirati. Krajska gora je bila ...prikaži več "gnezdo" in bo taka tudi ostala. ..... ...... Že leta gostujemo prek meje pri Avstrijcih. Cene nižje kot v Kranjski. Lastnika dveh penzionov najameta manjši avtubus, ki nas goste odpelje v Planico in nas ob dogovorjeni uri pridejo iskat.

  • blueone 23:15 21.marec 2016.

    "vnovič se je sicer prikradlo kar nekaj akreditiranih oseb, ki so izkoristili težko pregledljiva področja" - dajte enkrat napisat kdo so ti ljudje z imeni in priimki