Šport
24653 ogledov

Roglič tudi o očitkih, da je goljufal

primož roglič, dirka po franciji
Preobrazba Primož Rogliča iz smučarskega skakalca v vrhunskega kolesarja je ena najbolj izjemnih in fascinantnih zgodb iz sveta vrhunskega športa.

Primož Roglič je na 17. etapi kolesarske dirke po Franciji pometel s konkurenti in postal prvi Slovenec z etapno zmago na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu.

Zasavec je na alpski etapi uprizoril izjemen napad, s katerim si je pred zadnjim spustom privozil več kot minuto naskoka, kar je na koncu zadostovalo za zgodovinski uspeh slovenskega kolesarstva.

primož roglič dirka po franciji 17. etapa zmaga Noro! Neverjetno! Nimam besed! Šport Roglič poskrbel za največji uspeh slovenskega kolesarstva

Roglič je Col de la Croix de Fer in Col du Telegraphe prečkal skupaj z najboljšimi kolesarji, nato pa ob vznožju Col du Galibier napadel na vso moč in z metronomskim tempom tekmece pustil daleč za seboj.

Ob prečkanju najvišje točke letošnje dirke je njegova prednost znašala debelo minuto, kar je bilo dovolj za miren zaključek etape.

"Ključen trenutek je bil, ko sem se odlepil od drugih fantov. Sam se se boril za to, da bi do cilja ostal pred njimi. Noro je, da sem jaz človek, ki je spisal zgodovino slovenskega kolesarstva," je povedal nekdanji smučarski skakalec.

Roglič je mladinski ekipni svetovni prvak v smučarskih skokih (2007), ki se je pred petimi leti odločil za menjavo športne panoge. Nase je opozoril v dresu moštva Adria Mobil in po zaslugi dobrih rezultatov prišel do pogodbe z nizozemsko ekipo LottoNL-Jumbo. Malo je kolesarjev, ki so v tako kratkem času naredili takšen preskok.

Roglič se je kolesarstvu posvetil pri 22 letih in komaj pet let kasneje poskrbel za največji slovenski uspeh v skoraj 100-letni zgodovini nastopov na francoski pentlji.

"Sanjal sem o tem, da bi zmagal etapo na Touru, a sanje so eno, realnost pa nekaj drugega," je povedal 27-letnik. "Lepo je že sodelovati na dirki po Franciji. To je neverjetno," je dodal Roglič, čigar uspeh kariere so v ciljni areni spremljali njegovo dekle in člani družine.

Na vprašanje, ali je za letošnjo dirko po Franciji kakorkoli priredil metode treninga, je odvrnil: "Niti ne. Treniral sem običajno. Rad ima gore. Malo sem treniral v Sierri Nevadi. V Sloveniji je težko najti ravninske ceste, ugotovil pa sem, da sem dober tudi v kronometru."

Rogličev meteorski vzpon je presenetil marsikaterega poznavalca tega športa. Po lanski etapni zmagi na dirki po Italiji je francoska televizija Stade 2 v javnost lansirala navedbe, da je kronometer dobil s pomočjo motorja na kolesu. 

Njegova ekipa LottoNL-Jumbo je takrat nemudoma zahtevala preklic, Roglič pa se natolcevanjem le smeji. "Ne vem, meni je smešno. Ne komentiram takšnih reči. To so izmišljotine," je dejal.

Nadejamo se, da je z uspehom na francoski pentlji zaprl usta tudi največjim dvomljivcem! 

Komentarjev 1
  • tudbognasvečnereši 19:42 20.julij 2017.

    Bravo Primož, s to zmago si zares napisal novo poglavje v SLO športni zgodovini.