Šport
68 ogledov

Ruski atleti začasno izključeni z vseh tekmovanj

Iaaf, atletika EPA
Po odkritjih nemške televizijske postaje ARD, ki je na temo dopinga posnela dokumentarec o sistematičnim goljufanju s prepovedanimi poživili in urinskimi ter krvnimi vzorci, se je Mednarodna atletska zveza odločila izključiti vse ruske atlete z vseh mednarodnih tekmovanj.

Mednarodna atletska zveza (Iaaf) se je odločila za nedoločen čas izključiti vse ruske atlete z mednarodnih tekmovanj. Odločitev je sklenilo 24 članov sveta Iaaf na podlagi raziskav, ki jih je zveze odredila po odkritjih o o sistematičnim goljufanju s prepovedanimi poživili in urinskimi ter krvnimi vzorci, ki jih je objavila nemška televizijska postaja ARD v dokumentarcu.

"To je bila sramotna budnica in enotni smo, da goljufij na nobeni ravni ne toleriramo," je zapisal predsednik Sebastian Coe v sporočilu za javnost. Prepoved nastopanja za nedoločen čas je trenutno najvišja kazen, ki jo lahko izreče Iaaf. "Sicer smo izključili le Rusija. A protidopinški sistem ni le odpovedal tam, odpovedal je po celem svetu," je dodala Iaaf v sporočilu.

Rusija želi sodelovati pri preiskavi

"Situacija je za rusko reprezentanco izjemno žalostna. A prepričana sem, da se ne bo vseh športnikov trpalo v isti koš. Nedolžnim in neudeleženim atletom onemogočiti nastop na mednarodnih tekmovanjih Iaaf ali olimpijskih igrah v Riu de Janeiro prihodnje leto, bi bilo nepravično," je v izjavi za javnost povedala olimpijska prvakinja iz Londona in svetovna rekorderka ruska skakalka s palico Jelena Isinbajeva.

Ruski športni minister Vitali Mutko je medtem že zagotovil, da bo Rusija sodelovala z Iaaf pri preiskavi: "Pripravljeni smo javno in prostovoljno sprejeti dodatne ukrepe. Če je potrebno bomo spremenili sistem." 

Jelena Isinbajeva | Avtor: EPA EPA

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.