Šport
804 ogledov

Ruski zvezdnik zavzel trdno stališče: "To je nesprejemljivo!"

Kolesnikov Epa
Ruski plavalni zvezdnik ne bo pristal na pogoje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) za udeležbo ruskih in beloruskih športnikov na olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Ruski plavalni zvezdnik Kliment Kolesnikov ne bo obžaloval ničesar, če bo izpustil olimpijske igre v Parizu. Čeprav bodo imeli nekateri Rusi in Belorusi, ki bodo izpolnjevali pogoje Mednarodnega olimpijskega komiteja Moka, pravico nastopa v Parizu,

Kolesnikov tam za vsako ceno ne bo tekmoval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovni rekorder na 50 m hrbtno v kratkih in 50-metrskih bazenih bo najbrž izpustil nastop v Parizu prihodnje poletje, potem ko je pravila za nastop ruskih in beloruskih športnikov kot posledico ruske agresije na Ukrajino označil kot "nesprejemljive".

Kolesnikov | Avtor: Epa Epa
"V tem trenutku in pod temi pogoji je vse skupaj zame nesprejemljivo," je Kolesnikov dejal v intervjuju za AFP ob robu plavalnega mitinga v Sankt Peterburgu.

"Sanje o zlati olimpijski kolajni ostajajo, ampak ne bom prav nič žalosten, če me tam ne bo," je dejal dobitnik brona na 100 m hrbtno na igrah v Tokiu pred dobrima dvema letoma.

Po kriterijih Moka si je za zdaj nastop na OI zagotovilo osem ruskih in trije beloruski športniki. Moskva je že pred časom pogoje Moka označila za "diskriminatorne", poleg tega še ni jasno, ali bo tistim, ki imajo pravico nastopa v Parizu, tam sploh dovolila nastopati, piše AFP.

"Osebno sem se odločil, da je moj nastop na OI pod temi pogoji nemogoč," je dodal Kolesnikov. Dodal je, da se med športniki ne želi počutiti kot "črna ovca".

"Ostali bodo tam tekmovali, kot da se nič ni zgodilo. Po drugi strani pa mi nimamo pravice do delegacije, kaj šele do simbolov v naših barvah ali himne," je bil kritičen 23-letni ruski plavalec.

"Seveda bi rad osvojil zlato kolajno. Toda v tem položaju bi tvegal, da mi kolajno ob prihodu v domovino na koncu Mok celo vzame," je še dodal o odločitvah krovnega olimpijskega telesa.

Moskva olimpijski krogi MOK Šport Padla odločitev o Rusih in Belorusih na OI v Parizu

Kolesnikov se je bolj kot na nastop na OI v zadnjih letih osredotočil na izboljšanje svetovnih rekordov. Junija je na 50 m hrbtno plaval 23,55 sekunde, kar je najboljša znamka v zgodovini. V tem pogledu bi v Parizu manjkal eden najhitrejših "hrbtašev", a 23-letnik pravi, da bi se lahko položaj do olimpijskih iger še spremenil.

"Če Mok spremeni pogoje in če doma ukažejo, da moramo osvojiti kolajne za našo domovino, potem bom v Parizu seveda nastopil," je še v pogovoru za AFP dejal Kolesnikov.

Kolesnikov | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.