Šport
26074 ogledov

Slovenka: "Gre za enega največjih škandalov"

Magnus Carlsen Profimedia
"Lahko bi rekli, da gre za enega največjih škandalov," v luči najnovejše šahovske sage pravi Laura Unuk, prva slovenska šahistka z nazivom mednarodnega mojstra.

Šahovski svet še naprej močno pretresa saga med norveškim svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom in 19-letnim ameriškim velemojstrom Hansom Niemannom. Slednji naj bi si med dvobojem s prvakom pomagal z elektroniko, zaradi česar ga je Carlsen javno obtožil goljufanja.

"Lahko bi rekli, da gre za enega največjih škandalov, saj gre za svetovnega prvaka, ki nekega drugega igralca obtožuje goljufanja. V preteklosti je že bilo nekaj podobnih incidentov, ko sta na primer Veselin Topalov in Vladimir Kramnik drug drugega v istem dvoboju obtoževala goljufanja. Mislim, da je bil tisto še malce večji škandal, bi pa spor med Magnusom Carlsenom in Hansom Niemannom zagotovo lahko uvrstili na prvo ali drugo mesto," je za zurnal24.si ocenila Laura Unuk, nekdanja mladinska šahovska svetovna prvakinja.

Spomnimo...

Odmevna afera, ki v ospredje postavlja perečo šahovsko problematiko, je vzniknila v začetku septembra, ko je Niemann na turnirju Sinquefield v St. Louisu premagal Carslena in s tem končal njegov niz 53 zaporednih zmag na uradnih turnirjih. Pri priljubljeni spletni šahovski platformi chess24 so uspeh mladeniča proglasili za "osupljivo zmago".

Carlsen se je po porazu umaknil s turnirja, vendar takrat ni navedel razloga za svojo odločitev. Objavil je samo famozni intervju portugalskega stratega Joséja Mourinha, v katerem je nogometni strokovnjak izjavil: "Raje ne rečem ničesar. Če nekaj rečem, se takoj znajdem v velikih težavah in nočem zabresti v težave."

Čeprav s kriptično objavo ni razkril motiva za odstop, so mnogi njegovo potezo razumeli kot posredno obtožbo goljufanja.

Magnus Carlsen | Avtor: Profimedia Profimedia

Le dva tedna kasneje je Carslen udaril še drugič. Na turnirju Julius Bär Generation Cup je na dvoboju z Niemannom odstopil že po eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet, kar je sprožilo ostre kritike Mednarodne šahovske zveze (Fide).

"Njegova dejanja vplivajo na ugled njegovih kolegov in rezultatov ter lahko škodujejo ugledu same igre. Močno verjamemo, da ima svetovni prvak kot globalni šahovski ambasador tudi določeno moralno odgovornost. Prepričani smo, da bi se zadeve lahko lotil na drugačen način," so zapisali.

Kmalu zatem je Carlsen povlekel še eno odmevno potezo, ko je javnosti vendarle nalil čistega vina. V uradni izjavi je med drugim opozoril, da goljufanje predstavlja "eksistencialno grožnjo igri", ter obljubil, da z dokazanim goljufom, kot je Niemann, ne bo več igral.

Hans Niemann v nedavnem intervjuju priznal, da je pri 12 oziroma 16 letih dvakrat goljufal pri spletnih igrah, nikoli pa osebno za šahovnico.

"Nekaj moramo storiti glede goljufanja v šahu. K temu bom prispeval tako, da ne bom igral proti igralcem, ki so goljufali v preteklosti, saj ne morem biti prepričan, kaj bodo takšni igralci počeli v prihodnosti. Upam, da bo resnica prišla na dan, kakršna koli že bo," je zapisal Norvežan.

"Verjamem, da je Carlsen ravnal pravilno"

Svetovni prvak je s svojimi dejanji ubral zelo tvegano pot, saj so tovrstne goljufije težko dokazljive, kar pomeni, da bi lahko na zadoščenje, če so seveda obtožbe na mestu, čakal tudi deset let. Prvič zato, ker so kršitelji zelo iznadljivi, drugič pa, ker so varnostni mehanizmi neenotni in potencialno nezanesljivi.

Laura Unuk | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Carslen je izgubil že veliko partij in je velikokokrat pokazal nezadovoljstvo ob porazu z metanjem svinčnikov ali pa je odvihral stran. Še nikoli pa ni reagiral na takšen način, da bi odstopil od tekmovanja. Že takrat je bilo jasno, da je prepričan, da ve nekaj več, kot vemo ostali. Morda ima celo kakšne dokaze. Mi mu na nek način moramo verjeti. Statistika na Niemannovi strani ni ravno blesteča. Ne vem, če so ljudje v Sloveniji seznanjeni s tem, toda Američani so izračunali, da Niemann na šahovnicah v živo igra za 200 rejtinških točk višje, kot če gre za klasično šahovnico brez elektronskih kablov. To je zanimiva statistika, ki kaže na neko odstopanje. Tukaj se je treba vprašati," se je na stran svetovnega prvaka nagnila Unukova in ocenila, da je bila njegova reakcija pravilna.

"Kar je naredil Carslen, je vsekakor tvegano, toda kako pa naj bi reagiral? Če vemo, da je goljufanje v šahu naraščajoč problem, komu bomo prisluhnili, če ne svetovnemu prvaku? Če bi to storil peti igralec sveta, bi ga vsi obtožili paranoje. Verjamem, da je Magnus naredil pravilno stvar. Svet je opozoril na določen problem. Morda Niemann sploh ne goljufa, toda nekateri zagotovo. To je velik strah vseh šahistov. Carlsen se je postavil zase in za šah," je prepričana.

Elektronika v anusu?

Glede Niemannovih morebitnih tehnik goljufanja je za zdaj še kar nekaj nejasnosti. Pojavile so se celo bizarne teorije, da naj bi si pomagal z analnimi kroglicami, omenja se tudi možnost prisotnosti elektronske naprave v čevlju.

"Sodniki, ki so zadolženi za preprečevanje goljufij, preverijo, da nima šahist pri sebi nobenih elektronskih naprav. To preverijo z detektorjem kovin. Ti detektorji kovin so lahko boljše ali slabše kvalitete, ne vemo točno, katere uporabljajo na tekmovanju, na katerem je Magnus obtožil Niemanna goljufanja. S temi detektorji poskrbijo, da šahist pri sebi nima telefona, ure, svinčnika ali česa podobnega. Preverijo tudi do čevljev. Prišlo je tudi do škandala, ko so nekega šahista prosili, naj se sezuje, vendar tega ni želel storiti. Moral je odstopiti s tekmovanja in tako na nek način priznal goljufijo," je povedala Unukova.

Komu sploh verjeti?

Hans Niemann | Avtor: Instagram Instagram
Po spletu so zaokrožili tudi nepreverjeni izračuni, po katerih naj bi Niemann več partij odigral z računalniško preciznostjo (100% 'correlation score'), kar spet kaže na to, da se v ozadju dogaja nekaj sumljivega.

"S šahovskim programom so analizirali več njegovih partij. Poskušali so ugotoviti, ali je bila uporabljena računalniška pomoč. V šahu obstaja več različnih načinov. Chess.com ima svoj način, svetovna šahovska federacija svojega in tako naprej. Prek Chess Basea so ugotovili, da je bil njegov rezultat (correlation score, op. a.) ekstremno visok, kar lahko kaže določeno goljufijo. Niti svetovni prvak ne bo v vsaki partiji odigral več kot 90% pravilnih potez. Medtem pa šahovska federacija pri analizi ni odkrila odstopanja. Komu zdaj verjeti? Katere analize sploh uporabljati? Verjetno bi jih morali združiti. Če Niemann uporablja računalniško pomoč, je dovolj pameten, da tega ne bo počel za vsako potezo, sicer bi bilo preveč očitno. Če že, potem jo uporablja samo v specifičnih situacijah, zato njegov 'correlation score' ne more biti 100%. Morda so analizirali samo določen odstotek njegovih potez," pravi Unukova.

"Niemann je v preteklosti že goljufal"

In kakšen bo epilog? "Če Niemann res goljufa, zagotovo ni tako neumen, da hodi s telefonom na stranišče. Če uporablja bolj prefinjeno tehnologijo, je vprašanje, kako dolgo bo trajalo, da resnica pride na dan. Imeli smo že primer nekega velemojstra, ki je skočil za 200 rejtinških točk. Goljufanje so mu dokazali šele po dve letih, in to tako, da so ga fotografirali na stranišču. To je bil edini način. Torej, narediti so morali nekaj nelegalnega. Šele s tem so mu lahko dokazali uporabo tehnologije. Brez dokazov ne moreš storiti ničesar. Tudi če ima Carslen prav, bomo morda šele čez deset let dobili potrditev njegovih sumov. Dotlej bo pač veljal za paranoičnega človeka. Niemann je v preteklosti že goljufal, tako da je zagotovo pomislil na to, da bi poskusil še za šahovnico. Ali je to dejansko storil, je pa drugo vprašanje. Ne verjamem, da bosta še kdaj igrala na istem tekmovanju. Verjetno bodo organizatorji povabili enega ali drugega. Če pride do srečanja, pa je Carlsen zelo jasno povedal, da proti goljufom ne bo več tekmoval."

Magnus Carlsen | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1