Šport
19 ogledov

Slovenke proti svetovni skupini

Katarina Srebotnik je prepričana, da se Slovenke lahko uvrstijo v svetovno skupi Reuters
Slovenska ženska teniška reprezentanca se je uvrstila v kvalifikacije za svetovno skupino pokala Fed. V odločilnem srečanju evroafriške skupine na Portugalskem sopremagale Švico z 2:0.

Prvo točko je Sloveniji priigrala Katarina Srebotnik, ki je z 2:1 v nizih ugnala drugorangirano igralko Švice Amro Sadikovic, zmago pa je potrdila Polona Hercog, ki je po odpovedi prve igralke Švice Patty Schnyder premagala Sarah Moundir s 6:4 in 6:1. Tako so se slovenskim igralkam in strokovnemu štabu uresničile tihe želje.

Občutki so fantastični. Vsi smo presrečni, da nam je uspelo in da bomo igrali dodatne kvalifikacije za svetovno skupino.
Katarina Srebotnik

Slovenija se bo 24. in 25. aprila potegovala za uvrstitev v svetovno skupino pokala Fed. Njene tekmice bodo znane po žrebu, ki je predviden naslednji teden, možne tekmice pa so Švedska, poražene reprezentance iz druge svetovne skupine, ki se igra ta konec tedna, ter po ena ekipa iz ameriške skupine ter azijsko-oceanske skupine. Katarina Srebotnik je s tremi zmagami v treh dvobojih z Izraelom, Nizozemsko in na koncu Švico dokazala, da so njene zdravstvene težave že preteklost in da lahko počasi začne vzpon proti mestom, ki jih je zasedala pred poškodbami

"Občutki so fantastični. Vsi smo presrečni, da nam je uspelo in da bomo igrali dodatne kvalifikacije za svetovno skupino," je za STA povedala Srebotnikova, ki se še dobro spominja let, ko je "štiriperesna slovenska deteljica" Srebotnik - Pisnik - Matevžič - Križan nastopala med svetovno teniško elito in med drugimi v Portorožu gostila reprezentanco ZDA z Venus Williams in Martino Navratilovo. Za Srebotnikovo je bil to prvi nastop v pokalu Fed po treh sezonah reprezentančne pavze in čeprav je bila po uvrstitvi na lestvici WTA šele četrta slovenska igralka, ji je seveda kapetan Iztok Božič namenil eno glavnih vlog ob Poloni Hercog.

Prepričan sem, da se je lažje obdržati v svetovni skupini, kot se vanjo uvrstiti. Zato je to velik uspeh in prepričan sem, da lahko tudi aprila posežemo zelo visoko.
Iztok Božič

"Že na pripravah smo se dogovorili, da nobena igralka ne bo imela zagotovljenega mesta v ekipi. Resda sta Polona in Katarina malenkost izstopali, toda tudi Andreja Klepač in Maša Zec Peškirič sta opravili pomembno delo, saj sta nastopili v petek in tako Hercogovi in Srebotnikovi omogočili prepotreben počitek pred odločilnimi boji," je dejal Iztok Božič in nadaljeval:

 

"Treba se je zavedati, da je takšno tekmovanje sila naporno za igralke. Nenazadnje je v odločilnem trenutku odpovedala celo tako izkušena igralka, kot je Patty Schynder. Prepričan sem, da se je lažje obdržati v svetovni skupini, kot se vanjo uvrstiti. Zato je to velik uspeh in prepričan sem, da lahko tudi aprila posežemo zelo visoko."

Mlada Hercogova, trenutno 63. igralka na svetu, je vlogo prvega loparja odigrala vrhunsko. Izgubila je sicer uvodni dvoboj proti Izraelki Shahar Peer, a nato v nadaljevanju tedna strla odpor vseh tekmic, vključno s tretjepostavljeno švicarsko igralko, ki je v zadnjem trenutku zamenjala Patty Schnyder. Uradno je 44. igralka na svetu tik pred dvobojem dobila povišano telesno temperaturo in zato mesto prepustila 994. tenisačici z lestvice WTA, malo znani Sarah Moundir. Polona Hercog je "darilo" izkoristila in po dobri uri igre gladko slavila.

"Ko je Katarina dobila svojo partijo in ko smo izvedeli, da Schynderjeva ne bo nastopila, je bilo na meni, ali bom odločila dvoboj, ali bo potrebna še partija parov. Odigrala sem, tako kot je treba, tako da smo se lahko na koncu zasluženo veselile. Dosegle smo to, kar smo po tihem upale," je povedala Hercogova. Zelo zadovoljen je bil tudi predsednik Teniške zveze Slovenije Marko Umberger, ki je ob generalni sekretarki Marjeti Smodiš in vodji odprave Andreju Jerasu s tribune spodbujal igralke.

"Predvsem sem zadovoljen, ker je ekipa uigrana. Vse je delovalo, tako kot mora. To se doslej še ni zgodilo. Igralke so se spodbujale, privoščile uspeh ena drugi, zavel je ekipni duh in mislim, da je bil to ključ do uspeha," je povedal Umberger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.