Šport
30 ogledov

Slovenska pravljica v Argentini

Aleš Borčnik Balinarska zveza Slovenije
Člani moške balinarske reprezentance se iz drugega velikega tekmovanja zapored vračajo z maksimalnim izkupičkom.

Slovenski balinarji so na lanskem evropskem prvenstvu v Poreču osvojili šest medalj, z enakim izkupičkom pa se bodo vrnili tudi iz svetovnega prvenstva v Argentini.

Vrhunec že v polfinalu hitrostnega zbijanja

Prvi vrhunec natrpanega petkovega sporeda je bil nedvomno polfinale hitrostnega zbijanja v katerem je slovenski adut Aleš Borčnik še enkrat več dokazal, da je vrhunski tekmovalec. Borčnik je zadel 46 krogel in bil za dve točki boljši od Italijana Ziralda, velikemu pritisku pa sta podlegla Francoz Chirat (42) in Hrvat Brnić (41), ki se bosta morala zadovoljiti z bronom. "V uvodnih krogih sem malce varčeval z močmi in to se mi je obrestovalo. S 46 točkami sem bil boljši od Ziralda, tekmovalca v drugem paru pa sta bila pod ogromnim pritiskom, kar je bilo opazno pri njunem rezultatu. Moji meti še niso maksimalni in upam, da bom v finalu pokazal najboljši nastop," je povedal Borčnik, ki bo v sobotnem velikem finalu proti izkušenemu Ziraldu skušal ponoviti uspeh iz francoskega Macona, kjer je leta 2009 slavil naslov svetovnega prvaka. Malce slabše volje je bil Borčnik po polfinalu štafetnega zbijanja, kjer je skupaj z Anžetom Petričem s 53 točkami le za las zgrešil nastop v velikem finalu, v katerem se bosta udarili Francija (56) in Hrvaška (54).

Hrvata ugnala za točko

Za drugo veliko slavje v slovenskem taboru sta v igri dvojic poskrbela Davor Janžič in Jure Kozjek, ki sta v pravem četrtfinalnem trilerju z 9:8 ugnala hrvaško dvojico Marčelja – Percan. Po slabšem začetku je slovenski par povedel z 8:4, a se Hrvata nista predajala in uspela izenačiti na 8:8, v zadnjem metu pa sta več zbranosti prikazala slovenska balinarja in se uvrstila v polfinale, kjer se bosta pomerila proti Maročanoma. Da so se slovenski balinarji odlično aklimatizirali na zahtevne igralne razmere v Bahia Blanci, kjer se domačini niso ravno izkazali z organizacijo ter kakovostnimi pogoji za počitek tekmovalcev in normalno delo predstavnikov sedme sile, je v četrtfinalu natančnega zbijanja z najboljšim rezultatom dokazal Davor Janžič. S 26 točkami se je suvereno uvrstil v finale najboljše četverice, v katerem bo branil mavričasto majico svetovnega prvaka iz italijanskih Felter.

Izjemno uspešen slovenski dan sta zaključila Jure Kozjek in Dejan Tonejc, ki sta si s polfinalnima zmagama zagotovila najmanj srebrni odličji. Tonejc je v igri v krog povsem nadigral Črnogorca Petkovića in se z zmago s 30:16 uvrstil v veliki finale, kjer se bo pomeril s Francozom Percherancierom, Kozjek pa je v igri posameznikov po napetem obračunu ugnal Italijana Mano s 13:8 in se bo za zlato odličje pomeril proti Francozu Garcii.

Svetovno prvenstvo se bo zaključilo v soboto s finalnimi boji v vseh šestih disciplinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.