Šport
59 ogledov

Slovenski kanuisti do brona na EP

Benjamin Savšek Sloka
Slovenski kanuisti Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so na EP osvojili bron na ekipni tekmi. Že pred tem sta v posamičnih finalih veslala tudi kajakaš Peter Kauzer in kanuist Luka Božič, ki sta pristala na devetem oziroma desetem mestu.

Slovenski kanuisti Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so na EP v Krakovu osvojili bron na ekipni tekmi. Slovenci so zaostali le za Slovaki in Nemci

Slovenski kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer je na evropskem prvenstvu osvojil deveto mesto. Kauzer je bil po kvalifikacijah drugi, a je brez kazenskih sekund v finalu veslal nekoliko prepočasi. Zmagal je Čeh Jiri Prskavec. Kanuist Božič je v svojem premiernem članskem nastopu med posamezniki osvojil deseto mesto.

Slovenski kajakaši Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus so ekipno tekmo evropskega prvenstva končali na desetem mestu. Zmagali so Čehi pred Nemci in Poljaki.

Kauzer v kvalifikacijah boljši kot na tekmi

Kauzerju je danes dobro kazalo. Na skrajšanem programu prvenstva je zgolj brezhibna kvalifikacijska vožnja vodila v finale, polfinale so prireditelji morali izpustiti. V finalu se je pomerilo zgolj 15 najboljših kajakašev in deset kanuistov, Kauzer je bil po kvalifikacijah drugi. Kljub dejstvu, da je v finalu odpeljal brez dotikov, pa ga je napaka pred koncem proge stala višje uvrstitve. Voda je ob upadlem vodostaju danes še bolj nepredvidljiva, treningov pa zadnjih pet dni skoraj ni bilo, saj je bil vodostaj do petka previsok. Napake so čez progo delali malodane vsi, na koncu pa je odločalo, kdo jih je naredil manj.

"Do zadnjega dela proge je bilo v redu, ne vem, kakšni pa so bili vmesni časi. V zadnjih vratcih je voda zanihala, količki so bili tako skoraj v vodi. Lovil sem vrata, a mi je zagrabilo špico. Morda sem tam izgubil kolajno, ne vem. Včeraj je bilo vse videti drugače, danes pa je voda padla in zadnja vratca so vsem delala težave. Ali si jih udaril ali pa na široko zapeljal mimo. Ampak tako je, nimaš kaj. Prva tekma sezone je mimo. Ni se začela, kot sem si želel. Po prvi vožnji je še kazalo, da bo bolje ampak 'life goes on' oziroma 'c'est la vie' ali kako že rečejo ...," je po devetem mestu dejal najboljši slovenski posameznik današnjega dne.

Božič na debiju presenetil

Presenetil pa je Božič, ki se je že na svojem debiju na članskih tekmah med posamezniki prebil do finala.

"V bistvu sem zelo zadovoljen. Že uvrstitev v finale je potrditev dobrega dela čez zimo, čeprav tega ni nihče pričakoval. Lepo sem napredoval, do izraza je prišlo trdo delo pozimi. Lahko rečem, da sem z današnjo tekmo zelo zadovoljen, razen na koncu, ko sem udaril vrata. Glede na to, da sem prvič v članskem finalu, je super," je po posamični tekmi dejal Božič.

peter kauzer olimpijske igre finale | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Slednji ima na tem prvenstvu trojni program, po današnjem nastopu v C1 posamično in ekipno bo v nedeljo s Sašem Taljatom veslal še v dvojcu. 

"Zdaj je najprej nujna regeneracija, saj je treba na progi precej delati. Za dvojca ne veva točno, kje sva, ker imava nov čoln. Menjala sva ga že drugič, všeč nama je, problemov nisva imela, upravičeno računava na finale. Z dobro vožnjo lahko prideš zelo daleč, saj smo videli, da vsi delajo veliko napak, s čisto vožnjo se da priti visoko. Proga je nekoliko bolj zahtevna kot pred leti, prej je bila bolj počasna. Zdaj mi je zelo všeč, 'kontriči' dobro primejo, po sredini pa je voda hitra in se da lepo voziti," je pred nedeljskim nastopom v dvojcu še povedal Božič, ki je s svojim članskim debijem na velikih tekmovanjih torej lahko precej zadovoljen.

V nedeljo tudi kajakašice

Nastop se ni posrečil Benjaminu Savšku, ki je na lanskem EP v Augsburgu med kanuisti osvojil bron. "Ni se izšlo po načrtih, spodnji del se mi je zalomil. Malo prepozno sem reagiral v 17. vratih, z glavo komaj ujel vratca, potem se zvrnil in izgubil tekmo. Škoda, da je samo ena vožnja, saj bi drugače lahko popravil napako. Zgoraj mi je lepo teklo, ampak kaj hočemo," pa je po tekmi dejal Savšek.

V nedeljo, zadnji dan prvenstva v Krakovu, bodo poleg dvojcev z Božičem in Taljatom na delu tudi kajakašice. Slovenske barve bosta branili Eva Terčelj in Urša Kragelj. Kvalifikacije bodo na sporedu ob 9. uri.

EP v slalomu na divjih vodah, izidi:

Moški

K1:
1. Jiri Prskavec (Slk) 81,17
2. Michael Kurt (Švi) + 0,63
3. Sebastian Schubert (Nem) 2,45
... 
9. Peter Kauzer (Slo) 4,10
26. Janoš Peterlin (Slo)
49. Simon Brus (Slo)

C1:
1. Jan Benzien (Nem) 89,80
2. Sideris Tasiadis (Nem) + 1,42
3. Matej Benuš (Slk) 1,77
...
10. Luka Božič (Slo) 59,92
27. Benjamin Savšek (Slo)
34. Anže Berčič (Slo)

Ekipno C1:
1. Slovaška 98,99
(Aleksander Slafkovsky, Matej Benuš, Jergus Badura)
2. Nemčija + 1,54
(Anton Franz, Jan Benzien, Sideris Tasiadis)
3. Slovenija 4,59
(Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič)

Ekipno K1:
1. Češka 92,30
 (Vavrinec Hradilek, Jiri Prskavec, Vit Prindis)
2. Nemčija + 0,71
(Hannes Aigner, Fabian Dörfler, Sebastian Schubert)
3. Poljska 1,94
(Dariusz Popiela, Gregorsz Polaczyk, Rafal Polaczyk)
...
10. Slovenija 12,33
(Peter Kauzer, Janoš Peterlin, Simon Brus)

 

Ženske

C1:
1. Caroline Loir (Fra) 114,39
2. Julia Schmid (Avt) + 0,52
3. Nuria Vilarrubla (Špa) 8,8
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.