Šport
26 ogledov

Sto tisoč dolarjev za rokometaše in košarkarje

Luka Žvižej EPA
Rokometna reprezentanca je do zdaj dvakrat igrala na olimpijskih igrah, košarkarska še nikoli, obe pa se bosta skušali uvrstiti na OI v Rio de Janeiru 2016. Tudi s pomočjo Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ki bo obema zvezama namenil sto tisoč dolarjev iz naslova olimpijske solidarnosti.

Do začetka olimpijskih iger v Rio de Janeiru je še slabih 18 mesecev, športniki in športnice pa vse bolj pogledujejo proti najpomembnejšemu športnemu dogodku v prihodnjem letu. To velja tudi za slovenski moški košarkarski in rokometni reprezentanci, ki ju čaka še trnova pot do uresničitve svojega cilja. Pot do Brazilije jim bo, vsaj kar se priprav tiče, olajšal OKS, ki je v programih olimpijske solidarnosti pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) pridobil 100.000 ameriških dolarjev. Košarkaška zveza Slovenije (KZS) in Rokometna zveza Slovenije (RZS) bosta pridobljena sredstva namenili pripravam svojih reprezentanc.

"Odkar sem v tej vlogi, je to zagotovo ena bolj prijetnih dolžnosti. Seveda zasluge za to pripadajo predsedniku Bogdanu Gabrovcu, da to, kar zadeva vrhunski šport, prepusti meni, tako kot tudi ta simbolični podpis pogodbe s KZS in RZS. Prepričan sem, da bodo košarkarji in rokometaši dali vse od sebe, da se uvrstijo na OI. Velika zahvala za pridobljena sredstva gre naši strokovni službi, ki je bila na razpisu Moka uspešna že četrtič, tretjič za poletne olimpijske igre, lani s hokejsko reprezentanco, seveda pa brez dobrih rezultatov slovenskih ekip, še tako dobra pripravljena vloga na razpis ne bi bila uspešna. S skupnimi močmi smo lahko uspešni tako na poslovnem delu kot tudi na športnem in upam, da je bil s tem narejen le prvi korak proti končnemu cilju," je ob podpisu pogodbe v poslovnem prostoru banke SKB dejal Iztok Čop.

"Upam, da se bomo v Rio uvrstili že septembra"

Ta je nastopal na šestih olimpijskih igrah in na njih osvojil zlato kolajno ter dve srebrni in bronasto. Danes je eden od treh podpredsednikov OKS, zadolžen pa je za spremljanje vrhunskega športa. Zadovoljstvo ob podpisu pogodbe sta izrazila tudi Matej Erjavec, predsednik KZS, in Franjo Bobinac, predsednik RZS, pa tudi Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS, in Luka Žvižej, kapetan slovenske rokometne reprezentance.

Nesterović slovenski All-Star dan slovenske košarke | Avtor: Katarina Ponjavić Katarina Ponjavić
"Vemo, da je danes težko najti vsak evro, zato nam bodo ta sredstva prišla še kako prav, saj želimo reprezentanci omogočiti čim boljše pogoje za priprave. Žal se mi kot igralcu nikoli ni uresničila želja, da bi nastopal na olimpijskih igrah. Verjamem, da zdajšnji generaciji to lahko uspe. Kakovost imamo, morda moramo le spremeniti način razmišljanja, saj imam občutek, da se včasih podcenjujemo. Ko se bomo znebili takšnega razmišljanja, nam bo lažje. Pot do olimpijskih iger bo vse prej kot lahka. Upam, da se bomo v Rio uvrstili že septembra, toda na evropsko prvenstvo bodo s podobnim ciljem prišle vse reprezentance," v uspeh ekipe, ki jo vodi Jurij Zdovc, verjame Nesterović.

Slovenski košarkarji so do zdaj najbližje olimpijskih iger bili leta 1992, ko so pod vodstvom Zmaga Sagadina v Bilbau in Zaragozi odigrali enajst tekem, v odločilni pa so izgubili proti Skupnosti neodvisnih držav z 82:84, ko met za tri točke, zdajšnjega selektorja slovenske reprezentance, ni šel skozi obroč.

Za neposredno uvrstitev na olimpijske igre bi morali slovenski košarkarji na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo potekalo na Hrvaškem in v Franciji, osvojiti naslov evropskega prvaka. Druge štiri najboljše ekipe na eurobasketu 2015 bodo nastopile v dodatnih kvalifikacijah, sestavljenih iz dvanajstih ekip, od katerih bo nato trem izbranim vrstam pripadla letalska vozovnica za Brazilijo.

Narediti vse, da po 12 letih znova zaigrajo na OI

Kar do zdaj še ni uspelo košarkarjem, je dvakrat uspelo rokometašem. Prvič leta 2000 v Sydneyju in drugič štiri leta pozneje v Atenah. V Atenah je igral tudi Luka Žvižej. "Teh časov se je zelo lepo spominjati, vendar smo takrat v Atenah pregoreli v želji po dobrem rezultatu. Vendar je to že zgodovina in naredili bomo vse, da po dvanajstih letih spet zaigramo na olimpijskih igrah, kjer bi naši cilji morali biti višji, kot so bili v Atenah. Zelo smo veseli, da tudi OKS stoji za nami in da nam bo omogočil dodatno pomoč v teh pripravah v boju za uvrstitev na olimpijske igre. Na naši ekipi je, da vso to pomoč, ki smo jo deležni, čim bolje izkoristimo in se čim bolje pripravimo za boj na mesta, ki vodijo v Rio," v uspeh slovenske rokometne reprezentance verjame njen kapetan.

Slovenska moška reprezentanca, ki je bila na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju osma, je trenutno v čakalnici, kar se tiče olimpijskih kvalifikacij. Njena usoda je za zdaj v rokah Katarja, toda če bodo prireditelji SP postali azijski prvaki, se bo Slovenija v kvalifikacijah pridružila Poljski, Španiji, Danski, Hrvaški ali Nemčiji. Druga možnost, da se uvrsti vanje, vodi preko evropskega prvenstva, ki bo januarja prihodnje leto na Poljskem. Dodatne kvalifikacije za nastop na OI bodo med 7. in 10. aprilom leta 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.