Šport
79 ogledov

Trideset let od prve olimpijske kolajne za Slovenijo

Barcelona 1992 Profimedia
Milnila so tri desetletja od prve olimpijske medalje za samostojno Slovenijo.

Na današnji dan pred tridesetimi leti sta prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo osvojila Iztok Čop in Denis Žvegelj v dvojcu na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, dan pozneje je bil tretji še veslaški četverec. S tem so se začeli prvi slovenski športni koraki na velikem svetovnem odru.

"Jah, leta 1992 kolajne nisem dojemal tako, kot bi jo v bolj zrelih športnih letih. Prvi cilj je bila kolajna, drugi pa zmaga. Zato z Denisom morda z doseženo uvrstitvijo niti nisva bila tako zadovoljna. Obenem mi je v spominu ostal izjemen nacionalni naboj, velik ponos, ki smo ga ob tem čutili in izžarevali," je se je tistega nastopa desetletji pozneje spominjal Čop.

Prvo člansko medaljo je v dvojcu brez krmarja sicer osvojil skupaj z Žvegljem že v osamosvojitvenem poletju 1991 na svetovnem prvenstvu na Dunaju, še v jugoslovanskem čolnu, a na zmagovalnem odru že s trobojnico slovenske države.

Samostojni slovenski nastopi na velikih tekmah so bili možni šele po oblikovanju slovenske države. Takratni predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch je 17. januarja 1992 z dopisom obvestil vodstvo Olimpijskega komiteja Slovenije o odločitvi, da bo Slovenija lahko nastopala na olimpijskih igrah tega leta v Albertvillu na osnovi začasnega priznanja.

V Albertvillu pozimi še ni bilo slovenskih zmagovalnih stopničk, kot nato poleti tega leta v Kataloniji. Tam sta oba blejska veslaška čolna osvojila bronasti odličji, Čop in Žvegelj sta bila v dvojcu brez krmarja tretja v soboto, 1. avgusta, v nedeljo pa je bil bronast tudi četverec brez krmarja, v katerem so bili Jani Klemenčič, Sadik Mujkič, Sašo Mirjanič in Milan Janša.

Čop je nato kot eden najboljših slovenskih športnikov v zgodovini sodeloval še pri enem mejniku, ki je postal temelj za dan športa, slovenski državni praznik. Z Luko Špikom sta 23. septembra 2000 v Sydneyju osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo v zgodovini samostojne Slovenije, nekaj ur pozneje je do zlata prišel tudi strelec Rajmond Debevec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.