Šport
21 ogledov

Več zadovoljstva kot razočaranja

Slovenija Ukrajina EuroBasket Stožice Ljubljana zastava himna tribuna petje Saša Despot
Prevečkrat razdeljene Slovence so tokrat povezali oranžna žoga in fantje, ki so se na parketu borili do konca. Ni težko biti navdušen nad tako ekipo. Prvak? Povsem zasluženo Francozi. V prvem in drugem delu niso blesteli, nato pa so zaigrali šampionsko.

Po nekaj tekmovanjih v tujini sem tokrat doživel še domači EP. In bil navdušen. Seveda ne nad količino dela, niti ne toliko nad predstavami naših košarkarjev, navdušil me je predvsem odziv navijačev po tekmi s Francijo. Tega nisem pričakoval. Prevečkrat razdeljene Slovence so tokrat povezali oranžna žoga in fantje, ki so se na parketu borili za vsak koš, za vsak skok. Ni težko biti navdušen nad tako ekipo.

Že pred prvenstvom sem dejal, da je pravzaprav pomembna le četrtfinalna tekma. Žal je bilo res tako. Precej pomemben je bil sicer tudi dvoboj s Hrvaško, ki je nato prinesel tekmo z galskimi petelini. V dvoboju s Francijo je selektor, ki je bil v Slovenijo pripeljan, da naredi še korak naprej, pozabil uporabiti v obrambi odličnega Nebojšo Joksimovića, tudi sam pa je priznal, da bi bilo morda dobro, če bi Slovenija poskusila s consko obrambo. Morda bi se tekma odvila tudi drugače, če Slovenci ne bi prve trojke zadeli po ducatu zgrešenih poskusov. Na trenutke je bil morda pritisk, vsa pričakovanja javnosti, prevelik zalogaj. A fantje so se pobrali in na koncu osvojili dobro peto mesto. Sanje so zgrešili, z uvrstitvijo na SP pa slovenska košarka le ostaja v koraku z najboljšimi. 

Osebno bi v prihodnosti v reprezentanci pogrešal Jako Lakoviča in Boštjana Nachbarja ob njunem morebitnem slovesu, a treba ju je razumeti. Vsaka sezona je nekoliko težja, pravega počitka ni, družine trpijo. Z uveljavitvijo Zorana Dragića, Jake Blažiča, Eda Murića, tudi Gašperja Vidmarja, se mi naslednja leta sicer ne zdijo več tako črna. V mlajših selekcijah res nismo več v vrhu, a tu je že nekaj igralcev, ki bodo v prihodnosti znali potegniti slovenski voz. To EP mi je ponudilo več zadovoljstva kot razočaranj. Upam, da tudi vam.

Prvak? Povsem zasluženo Francija. V četrtfinalu čez Slovenijo, v polfinalu čez še močnejšo Španijo, v finalu prepričljivo čez Litvo. In to ob slabšem dnevu Tonyja Parkerja. Tu ni veliko dodati. Francija je pokazala, kako so nekatere ekipe sposobne igrati takrat, ko je to najbolj potrebno. V prvem in drugem delu niso blesteli, nato pa so Francozi zaigrali šampionsko. Kot prvaki.

Komentarjev 1
  • Ferluci 09:37 23.september 2013.

    Ja, škoda le da smo imeli trenerja, ki nam je proti hrvatom močno škodil - zgolj naključje, ali je šlo za kaj drugega?!?1!!