Šport
29 ogledov

Z OI želijo pozabiti na cunami

japonska potres cunami Žurnal24 main
Tokio je uradno vstopil v boj za olimpijske igre leta 2020. Japonci želijo, da bi bile OI simbol okrevanja po katastrofalnem potresu in cunamiju 11. marca letos.

Tokio je uradno objavil kandidaturo za olimpijske igre (OI) leta 2020. Cunekazu Takeda, predsednik Olimpijskega komiteja Japonske (Joc), je pojasnil, da so dokončno odločitev o tem sprejeli pred slovesnostjo ob stoletnici japonskega olimpijskega gibanja, na kateri je bil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge.

Japonska prestolnica je bila leta 2009 neuspešna v kandidaturi za OI leta 2016, izvedba iger pa je bila zaupana Riu de Janeiru. Tokio je kot prvo azijsko mesto že gostil OI leta 1964. Japonska je bila pozneje prizorišče zimskih bojev za olimpijska odličja leta 1972 (Saporo) in 1998 (Nagano).

"Želimo si, da bi bile OI leta 2020 pri nas simbol japonskega okrevanja po katastrofalnem potresu in cunamiju 11. marca letos," je povedal Takeda. Kandidaturi za OI leta 2020 sta že najavila Rim in Madrid, tej tekmi pa naj bi se v kratkem pridružila tudi Carigrad in Doha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.