Šport
1852 ogledov

"Žal mi je. Žal mi je!"

justin gatlin EPA
Večkratni dopinški grešnik Justin Gatlin je športni javnosti ponudil uradno opravičilo za nespametne poteze, zaradi katerih je v atletskih krogih postal persona non grata.

Ameriški atlet Justin Gatlin je na svetovnem prvenstvu v Londonu v teku na 100 metrov presenetljivo premagal Usaina Bolta in zagrenil slovo najhitrejšega človeka vseh časov. Gledalci so Gatlina nagradili z glasnimi žvižgi in mu očitali, da je goljuf, ki je ljubljencu občinstva ukradel zadnji veliki trenutek na atletskih stezah.

Justin Gatlin Usain Bolt Ogorčenje Šport Izžvižgani "lopov in goljuf" ukradel zmago Boltu

Gatlin je bil dvakrat spoznan za krivega uporabe prepovedanih poživil. Pristojne institucije so mu leta 2006 izrekle osemletno prepoved nastopanja, ki pa je bila po pritožbi znižana na štiri leta. Američan je priznal, da so ga žvižgi prizadeli, zato se je odločil, da se javnosti še enkrat opraviči.

"Če želijo uradno opravičilo, mi je žal. Žal mi je. Opravičujem se za vsa hudodelstva, ki sem jih prinesel v ta šport. Rad imam atletiko. Zato sem se vrnil, da bi tekel po najboljših močeh. Trdo sem delal, da bi popravil svoje napake," je povedal 35-letnik.

justin gatlin | Avtor: EPA EPA
Dolgo časa je veljalo, da atlet nikoli ni javno izrazil obžalovanja za dopinške grehe, vendar temu ni bilo tako. Gatlin trdi, da je pred leti napisal opravičilo in ga naslovil na Mednarodno atletsko zvezo (IAAF), vendar njegove besede niso bile deležne medijske pozornosti. "Preden so me obsodili, sem napisal opravičilo. Pismo, ki je izšlo leta 2015, je bilo v tajnosti šest let. Ne vem, kdo ali zakaj so to storili, ampak res sem se opravičil."

"Žvižgi so me prizadeli, ker nisem tekmoval le zase, ampak tudi za svojo državo. Morda so bili žvižgi res namenjeni meni, a moja uvrstitev na stopničke je bila za tiste, ki me imajo radi, in za mojo državo," je povedal Gatlin in dodal, da razume reakcije občinstva, čeprav meni, da večina ne pozna podrobnosti njegovega primera.

"Pogledal sem množico in ljudi, ki so pol mlajši od mene. Zagotovo niso bili zraven leta 2006 ali 2004, ko se je vse to dogajalo. Ne morejo razumeti, kaj sem prestajal," je poudaril nekdanji olimpijski prvak (Atene, 2004).

usain bolt, justin gatlin | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.