Šport
70 ogledov

"Zanko imamo tesno okoli vratu"

risi EPA
Risi so si po petkovem porazu z Norvežani na SP v Ostravi močno otežili položaj v boju za obstanek. Teoretično imajo na voljo še šest točk, bolj realno pa tri v tekmi z Dansko. A za obstanek bodo morali Slovenci imeti tudi nekaj sreče na drugih tekmah, če želijo na zadnji še odločati o obstanku.

"Zanko imamo že zelo na tesno okrog vratu. A vedeli smo, kako bo, če se ta tekma tako razplete. Na srečo je moj kolega prepričan, da bodo jutri 'nabunkali' Dance, Američani morajo zmagati ... Imamo srečo, da bomo mogoče dobili še eno priložnost. A to moraš zaslužiti. Zdaj ne odločamo več sami o svoji usodi. Treba pa je igrati drugače. Na petih tekmah smo dali sedem golov. To pa je premalo," je bila ocena selektorja Matjaža Kopitarja.

Američani so pomagali risom, zdaj so na vrsti Norvežani

Po petkovi ničli, že peti na prvenstvu, je Slovenija ostala je na zadnjem mestu v skupini B, ima pa še dve tekmi, eno z ZDA in eno z Dansko. Potem ko so v petkovi večerni tekmi Danci po zagrizenem boju izgubili z Američani, se je izpolnil prvi od treh pogojev, da je Slovenija še v igri za obstanek.

Mitja Robar | Avtor: EPA EPA
Na drugega bodo Slovenci upali danes na večerni tekmi med Norveško in Dansko. Prva je zdaj izpadla iz kombinacij za obstanek in ima možnost celo za četrtfinale, druga pa je ostala edina slovenska tekmica v boju za obstanek. Norvežani lahko, potem ko so najprej potopili Slovenijo, zdaj pomagajo: če bodo zmagali ali pa prišli vsaj do podaljška, bodo Danci ostali v dosegu Slovenije, ki pa bo morala v ponedeljek seveda dobiti medsebojno tekmo.

Če danes zmagajo Danci, bodo Slovenci v še za stopnjo težjem položaju, saj bodo morali za obstanek premagati tako ZDA kot Dansko. Vse prejšnje kombinacije so namreč veljale tudi ob porazu Slovenije s favoriziranimi Američani.

Led se je postavil pokonci

Selektor Matjaž Kopitar se je po petkovi tekmi precej razgovoril o igri svoje ekipe, o taktičnih zamislih in seveda tudi o tem, da Slovenci ne morejo več sami odločati o svoji usodi. Lahko pa dobijo še eno priložnost, ki pa jo bo res treba izkoristiti.

Jan Muršak | Avtor: EPA EPA
"Ko jim gre, so zelo dobri, ko jim ne gre, pa jih je težko umiriti. Pogledovali bomo na druge tekme, pripravili ekipo. Mislim, da se bodo fantje pripravili, tudi danes smo bili po priložnostih za gol boljši, ampak 'power-play' je pa odločil. Imeli smo nekaj priložnosti, a pozneje je bilo vse težje, noge so bile težje, led se postavlja pokonci ... Potem je težko," je slikovito opisal težave Kopitar.

Že takoj po tekmi je napovedal, da današnjega treninga ne bo, igralci bodo imeli prosto, popoldne v reprezentanci načrtujejo druženje igralcev z navijači v slovenski hiši v Ostravi. Nekaj skrbi povzroča poškodba Jana Muršaka, ki ga je plošček močno udaril v stopalo, a prvi pregledi so pokazali, da ni nič zlomljenega.

"Srečo si je treba zaslužiti"

Tudi igralci se zavedajo, da bo naloga težka, se pa še ne predajajo. Zdaj bodo morali spremljati še tekmece in upati, da bodo morda dobili priložnost za popravni izpit. "Bil je skupek vsega, dosegli so več golov, imeli smo svoje priložnosti, morda nismo imeli športne sreče, ampak bili so pač boljši. V naših rokah je zdaj to, da odigramo stoodstotno in skušamo doseči čim več točk," je tekmo z Norveško in slovenske možnosti analiziral Aleš Kranjc.

Žiga Pance je prav tako videl slovenske izgubljene priložnosti: "V drugi tretjini smo imeli 'moment', a samo z enim zadetkom ne moreš zmagati. Imeli so dan več počitka, a nihče ni bil preveč utrujen, tudi psihično se pripraviš na dve tekmi v nizu, zanesljivo to tudi ne sme biti izgovor," je dejal Pance in namignil, da bo v teh dneh beseda sreča kar pogost spremljevalec slovenskih hokejistov in ljubiteljev tega športa: "Hja, sreča ... Jo bomo kar potrebovali, sploh na tekmi Danska - Norveška. Na zadnjih tekmah žal ni bila na naši strani, tudi na zadnji ne, ko smo bili zelo blizu zadetku. Ampak kot pravijo: srečo si je treba zaslužiti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.