Šport > Zimski športi
33 ogledov

Ekshibicija Ligetyju, Jerman spet na smučeh

Ted Ligety alta badia veleslalom Reuters
Ameriški alpski smučar Ted Ligety je dobil ekshibicijsko tekmo na italijanskem smučišču Paganello, za kar bo nagrajen s 75 tisoč evri. Andrej Jerman spet na smučeh za Filipine

Američan Ted Ligety se bo od novega leta poslovil z nasmehom na obrazu. "Gospod veleslalom" je zmagal na ekshibicijski tekmi z bogatim nagradnim skladom na italijanskem smučišču Paganello nad krajem Andalo. Ligety je za zmago prejel nagrado v višini 75.000 evrov.

V tem italijanskem zimsko-športnem središču so še četrtič pripravili ekshibicijsko tekmo z naslovom Alpine Rockfest, na katero so povabili nekatere največje zvezdnike alpskega smučanja, med njimi najboljšega veleslalomista minule zime Ligetyja.

"Odlično božično darilo"

Tekmovalci so se merili v spinterski verziji veleslaloma v tekmi na izpadanje. V finalu peterice najboljših je bil najhitrejši prav Ligety, ki je ugnal lanskega finalista Italijana Luco de Aliprandinija, norveškega asa in vodilnega v svetovnem pokalu Aksla Lunda Svindala, Čeha Kryštofa Kryzla in lanskega zmagovalca preizkušnje Italijana Davideja Simoncellija. Ligety je na tej tekmi slavil zmago že leta 2011.

"Človek, pa to je odlično božično darilo. Ne glede na vreme je bila proga res odlično pripravljena. Zelo sem se zabaval, v finalu pa mi je uspela kar precej dobra vožnja, tako da sem premagal te fante," je bil zadovoljen Ligety, ki je v tej sezoni dobil veleslaloma v Söldnu in Beaver Creeku, v Alti Badii pa je bil tretji.

Miller z napako brez finala

Na tekmi je sodeloval še en Američan, Bode Miller, ki je sicer vpisal najhitrejši čas kvalifikacij, a mu je v naslednjem krogu zaradi napake spodletela uvrstitev v finalno vožnjo. Zmagovalec prve tekme leta 2009 je bil Francoz Cyprien Richard.

Alpski smučarji se bodo od starega leta poslovili s smukom za svetovni pokal v Bormiu. V novem letu pa jih najprej 6. januarja čaka slalom na Sljemenu ter veleslalom in slalom v švicarskem Adelbodnu 11. in 12. januarja.

Jerman spet na smučeh

Zdaj že upokojeni izvrstni smukač Andrej Jerman se je odzval povabilu in bo znova stopil na smuči. Tokrat ne bo vozil smuka, temveč bo med količki vijugal v povsem dobrodelne namene. Edini Slovenec z dvema smukaškima zmagama v svetovnem pokalu je ambasador tekme za zbiranje sredstev za Filipine, ki jih je 8. novembra prizadel tajfun Haijan.

Organizacija IRD Global (International Relief and Development Global) v sodelovanju s Humanitarno odzivnim centrom (HOC), Hrana za življenje ter ADRA Slovenija bo na novega leta dan, v sredo, 1. januarja, ob 11. uri na Krvavcu pripravila dobrodelno tekmo z nekdanjim smukačem Jermanom v osrednji vlogi.

Vsak tekmovalec bo s plačilom startnine v višini deset evrov, v startnino ni vključena smučarska karta, prispeval k zbiranju sredstev za prevoz medicinskih paketov Svetovne zdravstvene organizacije na Filipine. Tekmovalci bodo ob udeležbi prejeli topel napitek in okrepčilo. Jerman se bo prvi spustil po progi, v ciljni ravnini na Plaži pa organizatorji obljubljajo sproščeno vzdušje z glasbeno spremljavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.