Šport > Zimski športi
51583 ogledov

Kraft še vedno ne verjame: "Vedno sem trdil, da je to nemogoče"

Stefan Kraft Epa
Avstrijskega skakalnega asa ne loči več veliko od osupljivega rekorda, ki se je še do nedavnega zdel nedosegljiv.

Če bi Stefana Krafta pred začetkom letošnje sezone vprašali, ali meni, da bo nekoč v prihodnosti lahko ogrozil rekord rojaka Gregorja Schlierenzauerja po številu zmag na tekmah svetovnega pokala, bi bržkone samo zamahnil z roko.

Danes, štiri mesece in kar 13 posamičnih zmag pozneje, toliko jih je namreč nanizal na poti do tretjega velikega globusa , je položaj 30-letnega Avstrijca precej drugačen.

Stefan Kraft | Avtor: Epa Epa
Kraft ima za seboj najuspešnejšo sezono v karieri in čeprav ni zagotovil, da bo izjemo formo prenesel tudi v naslednje tekmovalno obdobje, bo treba nanj bržkone tudi v prihodnje resno računati.

Če se bo zgledoval po katerem od vztrajnejših kolegov, kot je denimo 38-letni reprezentančni kolega Manuel Fettner, da 51-letnega Japonca Noriakija Kasaija niti ne omenjamo, mu priložnosti za napad na morda najbolj osupljiv skakalni rekord vseh časov ne bo manjkalo.

Kraft je imel na začetku sezone na računu "samo" 30 zmag, danes ta številka znaša 43, kar je samo še deset manj od rekorderja Schlierenzauerja (53). Kraft je že zdaj najuspešnejši skakalec, kar zadeva uvrstitve na zmagovalni oder (118), potem ko je v letošnji sezoni na večni lestvici prehitel svojega idola Finca Janneja Ahonena (108). 

"Ne, vedno sem trdil, da je to nemogoče," je na vprašanje avstrijskih kolegov, ali pogleduje proti dosežku legendarnega rojaka, odvrnil Kraft.

"V tem trenutku sploh ne razmišljam o tem, a kot lahko sami vidite, je pri tako uspešnih serijah, kot je bila moja letošnja, tudi to mogoče. Naredil bom vse, da zmagam še nekaj tekem, a deset bo težko dosegljivih."

Kraft ima prav tako dobro izhodišče, da postane najupešnejši skakalec po številu uvrstitev med najboljšo deseterico. Doslej jih je zbral že 209, kar ga uvršča na tretje mesto, pred njim pa sta samo še Noriaki Kasai (213) in Janne Ahonen (248).

Avstrijec se za povrhu odlično znajde na letalnicah, kjer je trenutno drugi po številu zmag (10), več jih ima samo Schlierenzauer (14), prvi po uvrstitvah na zmagovalni oder (25) in drugi po uvrstitvah med deseterico (36). V zadnji kategoriji ga prekaša samo še nekdanji slovenski elitni letalec Robert Kranjec (39).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice