Šport > Zimski športi
2627 ogledov

V Planici letos velika novost, vse v znamenju slovesa Petra Prevca

Planica Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici.
Konec tedna se bo v Planici končala 45. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, katere skupni zmagovalec je že znan. Veliki kristalni globus je osvojil Avstrijec Stefan Kraft. Organizatorji finala pričakujejo polno dolino pod Poncami, še zlasti na nedeljskem tekmovalnem slovesu Petra Prevca, odločalo pa se bo tudi o prvem letalcu sezone.

Planica bo to zimo prvič doslej na mali skakalnici (HS-102) gostila tudi finale ženske sezone, v kateri je skupno zmago že na minulih poletih v Vikersundu potrdila 19-letna Slovenka Nika Prevc. Zadnja tekma ženske sezone bo v četrtek ob 17. uri.

"Za to smo si močno prizadevali in nas veseli, da nam je uspelo. A že za prihodnjo sezono si želimo, da bi tudi skakalke sezono končale na letalnici. Sploh v luči leta 2028, ko si želimo spet gostiti svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, vendar za oba spola hkrati," je dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič.

Dogajanje v dolini pod Poncami pa se je začelo že danes, ob 11. uri so namreč opravili uradni preizkus letalnice bratov Gorišek. Prvi se je po zaletišču spustil Rok Tarman. Najdaljši polet je uspel Ernestu Prišliču (221 m).

Dolhar z ekipo dobil novo ledeno smučino 

Po težavah z zaletno smučino v zadnjih dveh sezonah zaradi spomladanskih temperatur so organizatorji letos le posegli po novosti. "Situacija je pod kontrolo," je zatrdil vodja tekmovanja Aljoša Dolhar: "Delamo po načrtu, snega na letalnici je dovolj. Za to smo pravočasno poskrbeli ob nekaj hladnejših vikendih."

Planica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot največjo novost in obenem neznanko je Dolhar po lanskih težavah s taljenjem snega izpostavil novo ledeno smučino. "To je tudi za nas največja neznanka, saj je še nismo imeli priložnosti preizkusiti. Ta nam bo, upajmo, zmanjšala težave s smučino zaradi spomladanskih temperatur," je dodal vodja tekmovanja.

Za konec sezone pred domačimi navijači v boj devet Slovencev

Na zadnjem dejanju skakalne sezone bo predvidoma nastopilo devet slovenskih letalcev, poleg Petra Prevca, ki je med norveško turnejo pristal na antibiotikih, in Lovra Kosa, ki je prav tako zbolel, še Anže Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc, Žiga Jelar, Žak Mogel, Maksim Bartolj in Matija Vidic.

Kot so zatrdili pri Smučarskih zvezi Slovenije, ni nobene nevarnosti, da Peter Prevc kljub težavam z zdravjem ne bi nastopil v Planici, kjer bo tudi končal uspešno kariero. Glavni trener reprezentance Robert Hrgota je razkril, da je bil kapetan ekipe že na tekmah v Vikersundu na antibiotikih, pa je vseeno poletel do 243,5 metra. Težave z zdravjem pa ima tudi Kos, ki je med potjo domov z norveške turneje dobil vročino in bo pred finalom sezone prav tako potreboval kakšen dan počitka več.

"Najbrž ju je zdelal naporen ritem tekem in potovanja. Ni tako hudo, da bi bila pod vprašajem za finale sezone pred domačimi navijači. Za dodaten počitek smo se odločili bolj preventivno, da bosta oba res nared za zadnje izzive sezone oziroma kariere. Na letalnici ni prostora za napake, tam moraš biti stoodstoten," je poudaril Hrgota. Ta od vseh varovancev prihajajoči podaljšan konec tedna pričakuje dolge polete in bitko z Nemci za drugo mesto v pokalu narodov.

Boj za mali globus še odprt

Kraft je že v Vikersundu predčasno slavil skupno zmago sezone, saj ga njegov do tedaj najbližji zasledovalec, zmagovalec novoletne turneje Japonec Ryoyu Kobayashi ne more več ujeti. To je bil za Krafta po sezonah 2016/17 in 2019/20 še tretji veliki kristalni globus v karieri.

Stefan Kraft | Avtor: Epa Epa

Kraft je tudi najboljši v točkovanju poletov v boju za mali kristalni globus, ki ga je osvojil že lani v Planici. Tudi letos mu pred zadnjima dvema tekmama kaže najbolje, vendar ima izzivalce zlasti v slovenski reprezentanci. Pred najbližjimi zasledovalci ima Kraft (340 točk) sicer 91 točk naskoka.

Sledijo mu rojak Daniel Huber (294), Zajc (246), Peter Prevc (241) in Domen Prevc (176).

V nedeljo slovo dolgoletnega kapetana Petra Prevca

Potem ko je Peter Prevc lanski finale v Planici spremljal s kavča, saj se njegove "rane" po padcu na lanskem svetovnem prvenstvu še niso zacelile, bo tokrat pred domačimi navijači končal dolgoletno kariero. Kljub težavam z zdravjem bojazni, da ga ne bi bilo na vrhu zaletišča, ni.

"Mislim, da bo vsa Planica jokala," slovo od skakanja pričakuje 31-letni dolgoletni kapetan reprezentance.

Peter Prevc | Avtor: Profimedia Profimedia

Program prireditve bo tradicionalen

Poleg tekmovalnega programa, ki za skakalce ostaja praktično enak kot minula leta, v sredo je sprva preizkus letalnice ob 10. uri, v četrtek kvalifikacije, od petka do nedelje pa sledijo še zadnje tri tekme sezone, prireditelji obljubljajo tudi bogat spremljevalni program z glasbenimi skupinami.

Četrtek je tradicionalno v Planici dan otrok, ko bo Zavarovalnica Triglav, ki je s smučarskimi skoki povezana že šest desetletij, tudi letos na ogled pripeljala okoli 4000 otrok s spremljevalci. Kot novost pa je ta dan na sporedu tudi ženska finalna tekma sezone na srednji skakalnici, po kateri bo Slovenka Nika Prevc prejela prisluženi veliki kristalni globus za skupno zmago.

V petek je popoldan na urniku prva moška tekma planiškega sporeda, v soboto ekipna, v nedeljo pa zadnja tekma najboljših 30 skakalcev sezone.

V času finala sezone, v četrtek in petek, bo v klubu Planica tudi poslovna konferenca Slovenija - Poljska v organizaciji Spirita, ki se je bosta udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in poljski predsednik Andrzej Duda. Isti dan je na sporedu tudi Mastercardova konferenca, v petek v Kranjski Gori pa sledita še poslovni forum Slovenija - Kosovo in investicijska konferenca Investirajmo v Ukrajino.

"Vstopnice se dobro prodajajo, bodo pa na voljo tudi na prizorišču samem. Planica lahko sprejme od 30 do 35 tisoč obiskovalcev na dan," je zatrdil generalni sekretar OK Planica, Tomaž Šušteršič. Lanska izvedba je v štirih dneh pod Ponce privabila 57.000 gledalcev.

Planica praznuje 90-letnico poletov

Skakalni šport se je v Planici začel razvijati zgodaj. Od skromne, 20-metrske skakalnice leta 1930 je z domačim inženirskim znanjem prerasla v dolino svetovnih rekordov. Konec leta 2015 so v Planici dokončali skakalno-tekaški center, ki je lani uspešno gostil največji zimski športni spektakel doslej - nordijsko svetovno prvenstvo. Vse skupaj se je s poleti začelo februarja 1934. Na 90-metrski velikanki so namreč pripravili otvoritveno tekmo, državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije. Zmagovalec Ljubljančan Franc Palme je s 55 in 60 metri postavil rekorda skakalnice in hkrati državna rekorda.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 12:55 20.marec 2024.

    V Planici letos velika novost pijani komentator Stare v družbi narcisoidnega Gabrijela .

  • lojs 12:12 20.marec 2024.

    lokalnemu šerifu čirotu globočnjaku se bo spet smejalo ... ne vem kje je prevc najdu to zabačeno in požrešno radolco ... v radolci ni NIČ!

  • nostradamus 11:48 20.marec 2024.

    vse lepo in prav planica je res slovenski praznik pa se slovo prevca vse to je ok le s cenami so sli organizatorji predalec 35e za stojisce bolano da ne govorimo sedisce na tribuni 85e tribuna kavka 95e in potem ...prikaži več si zamislis povprecno 4 clansko druzino ki za vstopnice odsteje 140e+ nekaj poje in popije vidi bore malo saj kaj dosti ne more videti razen ce bo tik ob ograji ko potegnes crto 200e je bilo premalo