Šport > Zimski športi
467 ogledov

Kranjec sebi in drugim dokazal, da je še vedno del elite

Žan Kranjec Epa
Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec se je s tretjim mestom na veleslalomu v Schladmingu prvič v letu 2024 zavihtel na zmagovalni oder.

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je bil v torek na nočnem veleslalomu pod reflektorji v Schladmingu še tretjič v sezoni tretji na tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju. Enaintridesetletni slovenski smučar je po ponesrečenem veleslalomu v Adelbodnu na poledeneli progi Planai dobil potrditev, da je še vedno del najboljših.

Švicar Marco Odermatt je zmagal še na petem veleslalomu v sezoni. Po večji napaki na prvi progi, ki bi ga skoraj stala odstopa, in komaj 11. mestu po prvi vožnji, je vodilni veleslalomist in smučar zime trepetal za zmago. A je z najboljšo vožnjo finala ubranil vse napade konkurentov in slavil 32. karierno zmago v svetovnem pokalu z minimalno prednostjo zgolj pet stotink sekunde pred Avstrijcem Manuelom Fellerjem. Kranjec, ki je bil po prvi vožnji četrti, je na tretjem mestu zaostal 29 stotink sekunde.

Žan Kranjec Veleslalom Šport Odermatt se ni pustil premagati, Kranjec na stopničkah

Žan Kranjec | Avtor: Epa Epa
Kranjec je še s tretjimi stopničkami v tej zimi, decembra je bil dvakrat tretji v Alta Badii, po novem tretji veleslalomist zime. Na vrhu je Odermatt s polnim izkupičkom 500 točk, drugo mesto zaseda Hrvat Filip Zubčić (285 točk), Slovenec ima na tretjem mestu 226 točk.

"Sem zadovoljen s tekmo, vedno, ko sem na stopničkah, sem zadovoljen," je po tekmi dejal Kranjec, ki je bil precej razočaran pred tremi tedni, ko je veleslalom v Adelbodnu končal na 21. mestu. V Adelbodnu je pred štirimi leti kot prvi Slovenec zmagal na veleslalomu.

"Vedno, ko sem na startu, grem na zmago, ampak..., na koncu tretje mesto je super rezultat. Še posebej po Adelbodnu, kjer sem imel slabo tekmo, sem vesel, da sem pokazal spet dobro smučanje in sem se vrnil nazaj na stopničke," je dodal s 17. mestom v seštevku zime najboljši Slovenec.

Kranjec se zelo dobro znajde na ledenih podlagah, na katerih ima marsikateri tekmec precejšnje težave. "Bilo je ledeno, ampak načeloma je bil dober oprijem. V drugem teku so bile razmere malo drugačne, bilo je malo bolj trdo in tudi malo trše predvsem v spodnjem delu," je dejal.

Meta Hrovat Sporočila novico Šport Slovenska junakinja belih strmin končala športno pot

"Odermatt je imel dobro tekmo, vendar pa je bil premagljiv, Feller je zaostal pet stotink, jaz 29, to so takšne številke, da se ga da premagati, ampak o tem, ali bi ga lahko premagal, niti nima smisla govoriti. Sigurno si želim v prihodnje tudi zmagati, ampak za to bo potrebno narediti res takšni vožnji, največ, kar sem sposoben, in tudi kakšne stvari morajo iti v mojo korist," je dejal Kranjec.

Kranjec, ki je na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022 osvojil srebro, zlato je pripadlo Odermattu, je prišel do 14. uvrstitve na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. V Saalbachu, kjer bo leta 2025 svetovno prvenstvo, je še pred obdobjem Odermatta dosegel prvo zmago leta 2018, nato je sledila še zmaga v Adelbodnu leta 2020.

Kot je po tekmi dejal glavni slovenski trener Klemen Bergant, bo Kranjec prvič v tej sezoni nastopil tudi na slalomu. Na nočni tekmi pod žarometi v Schladmingu bo od Slovencev nastopil še Tijan Marovt, tretjega člana slovenske ekipe za tehnični disciplini Štefana Hadalina ne bo na startu.

Matthias Mayer Bizaren izpad Šport Tako kaže zvezdniku po hudem incidentu v Kitzbühlu

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.