Šport > Zimski športi
28 ogledov

Ligety za zgodovino, Raich iz 17. na 2. mesto

Ligety Kitzbühel superveleslalom superkombinacija svetovni pokal
1/10
EPA
Ted Ligety je še šestič dobil veleslalom za pokal Vitranc in se vpisal v smučarsko zgodovino. Drugi je bil Benjamin Raich, ki je bil po prvi vožnji šele 17., svoje prve stopničke pa si je s tretjim mestom priboril Norvežan Henrik Kristoffersen. Slovenci že od leta 2007 brez točk.

Pred nastopom zadnje petnajsterice je vodil Benjamin Raich, ki je bil po prvi vožnji 17. Številni naslednji smučarji so zaostali za Avstrijcem, ki ima na pokal Vitranc sicer lepe spomine. Močno je svojo uvrstitev pokvaril tudi Aksel Lund Svindal (14. po prvi vožnji), izgubil je osem mest in tako pobral skromno bero točk v boju za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. 

Raich je vodil tudi pred nastopom zadnje deseterice, prehitela ga nato nista niti Alexis Pinturault in Marcel Hirscher. Slednji se je rojaku še najbolj približal (+0,50).

Raich napredoval do stopničk

Za obema Avstrijcema je ostal tudi Fritz Dopfer (+0,68), sicer četrti po prvi vožnji. Lepo priložnost je zapravil tudi Matts Olsson, Šved je odstopil v srednjem delu proge. Na vrhu sta tako ostala le še Henrik Krstoffersen in Ted Ligety. Norvežan je naredil eno napako v srednjem delu in v cilju minimalno zaostal za Raichom (+0,07).  Vseeno je bilo to dovolj za njegove prve stopničke.

Američan je tudi s finalno vožnjo opravil suvereno, zadržal manjši del prednosti (+0,18) in se veselil že šeste zmage na veleslalomih za pokal Vitranc. Še nobenemu smučarju na enem prizorišču ni uspelo šestkrat zmagati v isti disciplini. Ligety je v Kranjski Gori slavil tretjič zapored in vpisal svojo 22. zmago v svetovnem pokalu.

"Ligety je nepremagljiv"

"S prvo vožnjo nisem bil zadovoljen, a se je pozneje izkazalo, da je bil zgodnja štartna številka na drugi progi velika prednost. Nisem se nadejal skoka na zmagovalne stopničke, saj je bil zaostanek zelo velik. Vesel sem, da sem lahko še vedno konkurenčen najboljšim. Ligety je v zadnjih sezonah preprosto nepremagljiv in tudi tokrat je bil zasluženo na vrhu," je po tekmi povedal Benjamin Raich.

Veleslalom (53. pokal Vitranc), izidi:

1. Ted Ligety (ZDA) 2.30,80
2. Benjamin Raich (Avt) +0,18
3. Henrik Kristoffersen (Nor) +0,25
4. Marcel Hirsher (Avt) +0,63
5. Fritz Dopfer (Nem) +0,78
6. Roberto Nani (Ita) +0,98
7. Mathieu Faivre (Fra) +1,08
8. Tim Jitloff (ZDA) +1,21
9. Steve Missillier (Fra) +1,32
10. Marcus Sandell (Fin) +1,59
...

Veleslalomski seštevek:

1. Marcel Hirscher (Avt) 510 točk
2. Ted Ligety (ZDA) 460
3. Alexis Pinturault (Fra) 378
4. Thomas Fanara (Fra) 278
5. Benjamin Raich (Avt) 218
...

Skupni seštevek svetovnega pokala:

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 1046 točk
2. Marcel Hirscher (Avt) 1005
3. Alexis Pinturault (Fra) 787
4. Ted Ligety (ZDA) 729
5. Kjetil Jansrud (Nor) 603
...

Ligety že v prvo pokazal mojstrstvo

Veleslalom je odprl Nemec Felix Neureuther in vzdržal dva francoska napada, saj sta Steve Missillier in Alexis Pinturault ostala nekaj stotink zadaj. Sledil je nastop Teda Ligetyja, ki je odpeljal občutno hitreje kot vsi predhodniki (-1,08). Američan je tako že na prvi progi začrtal pot k zgodovinski zmagi, saj je na vitranški strmini zmagal že petkrat, dobil je tudi oba zadnja veleslaloma v Kranjski Gori.Če bo zmagal, bo Ligety vpisal nov mejnik, saj bo imel največ zmag v eni disciplini na enem prizorišču.

Na manj kot sekundo se je "gospodu veleslalomu" približal Marcel Hirscher (+0,74), še boljši pa je bil Nemec Fritz Dopfer (+0,53). Kot zadnji od elitne sedmerice je nastopil Thomas Fanara in zaostal za skoraj dve sekundi (+1,97). Le malce boljši je bil Aksel Lund Svindal (+1,47), ki je pred Vitrancem pred Hirscherjem imel 77 točk prednosti v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prvo presenečenje je bila vožnja Mattsa Olssona, Šved je prismučal na drugo mesto (+0,50). Nato je bila tekma za kratek čas prekinjena, ko je tik pred ciljem padel Leif Kristian Haugen, a vseeno prišel na sedmo mesto.

Slovenci še sedmo leto brez točk

Do konca prve petnajsterice se vrstni red pri vrhu ni spremenil, zato pa je na drugo mesto s številko 16 presenetljivo prišel Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,42). Bode Miller na se na vse bolj mehki progi ni znašel (+1,93), podobno kot Kjetil Jansrud (+2,60). 

Na vrhu se ni spremenilo nič kaj bistvenega do nastopa prvega Slovenca Žana Kranjca, ki je nastopil  s številko 31. Največji slovenski adut je izgubljal skozi celotni progo in v cilju prišel na takratno 26. mesto (+3,44), kar ni bilo dovolj za finale, ki ga je zgrešil za stotinko.

Tudi preostalih pet Slovencev, Mišel Žerak, Matic Skube, Andraž Reich - Pogladič, Klemen Kosi in Štefan Hadalin, se ni prebilo v drugo vožnjo. Slovenci so bili zadnjič med dobitniki veleslalomskih točk v Kranjski Gori leta 2007. Prvo progo je postavil Slovenec Janez Slivnik, ki je trener v finski ekipi.

Veleslalom (53. pokal Vitranc), izidi:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.