Šport > Zimski športi
117 ogledov

"Nimajo nas za velesilo, bolj za trn v peti"

ilka štuhec EPA
Vse več vrhunskih alpskih smučarjev se poslužuje treniranja v samostojni ekipi. Na svojo pot sta se podali tudi najuspešnejši slovenski smučarki zadnjih let. Bo to postala stalna praksa pri najboljših?

V preteklih letih je Tina Maze s svojo ekipo Team to aMaze pokorila svetovno smučarsko konkurenco in pokazala pot njenim naslednicam na sončni strani Alp. Črnjanka je z njej podrejenim kolektivom prišla do rekordne sezone v svetovnem pokalu in številnih medalj na velikih tekmovanjih.

Vsaj delno po njenih stopinjah v zadnjih letih stopa Ilka Štuhec, sadove je pobrala v letošnji sezoni. Štuhčeva sicer še vedno trenira v sklopu reprezentance, a njen delovni proces je vendarle drugačen od procesa reprezentančnih kolegic, saj ima svojega trenerja, serviserja in fizioterapevtko.

Več kot očitno individualno delo nekaterim tekmovalcem prinaša vrhunske rezultate, tako da se omenjenega recepta poslužujejo številni najboljši smučarji in smučarke.

"V kakovostnejših reprezentancah to, da se najboljši tekmovalci obravnavajo bolj individualno, postaja trend. To lahko vidimo na primerih Marcela Hirscherja, Lindsey Vonn, Mikaele Shiffrin ... Tudi pri nas se trudimo, da programe boljših tekmovalcev okrepimo, da jim damo na razpolago kakšno osebo več," je pojasnil Miha Verdnik, vodja slovenskega alpskega smučanja pod okriljem SZS.

Nekateri slovenski trenerji so že izrazili prepričanje, da bi izbrani tekmovalci, ko dosežejo določen nivo, pravzaprav morali imeti bolj individualno obravnavo, a si zveza tega ne more privoščiti. Vsak seveda ni zrel za lastno ekipo. Tako naprimer s svojim zasebnim trenerjem trenira Tilen Deželak, vendar rezultatov ni.

"Sam menim, da ko nekdo poseže v top sedem, top pet neke discipline, ali celo v večih disciplinah, potem je enostavno treba razmišljati o bolj individualnem pristopu. Alpsko smučanje je specifično, saj gre za individualen šport, ki pa se trenira kolektivno. To pa prinaša prednosti in slabosti. Veliko je odvisno od osebnosti tekmovalca ali tekmovalke. Tudi Ilka Štuhec ima še vedno potrebo po skupinskem delu. Seveda pa je treba, če nimaš zadostne konkurence znotraj ekipe, razmišljati o drugačnih rešitvah," je dejal Verdnik in orisal okoliščine okrog potreb Ilke Štuhec.

"Z Ilko je situacija še posebej specifična, saj je praktično edina v reprezentanci, ki ima poudarek na hitrih disciplinah. Zato je njen program težko združljiv s programom ostalih deklet. Zaradi tega smo zanjo iskali posebne rešitve. Vsak pa tega ne zmore, za vsakega to ni dobra metoda dela."

Od najboljšega navzdol

Pri krepitvi strokovnih ekip se vedno znova pojavlja problem financiranja. Vsak trener pač stane in sredstva so omejena. Zato na SZS nimajo problema z osebnim trženjem smučarjev in smučark, ta športnikom prinaša dodatne denarce.

Miha Verdnik | Avtor: Profimedias Profimedias
"Razmišljamo v smeri, da je treba tekmovalce vedno podpreti, jim dati več možnosti za bolj kvaliteten trening. Seveda k temu spada tudi osebno trženje tekmovalcev ali tekmovalk, vsaj v tistih primerih, kjer je to smiselno. S tem ni nobenih problemov. A preveč siljenja z osebnim trženjem bi lahko škodilo financiranju zveze. Treba se je tudi zavedati, da gre pri uspehih smučarjev za skupno delo posameznika in SZS. Vsekakor pa gledamo predvsem interese samega športnika ali športnice. Vsak ima samo eno kariero, treba jih je maksimalno podpreti. Vedno pa se gleda od najboljšega navzdol. Najboljšim je treba zagotoviti najboljše pogoje," je Verdnik pojasnil naravnanost zveze glede marketinga in dodal primerjavo s finančno situacijo v ostalih večjih zvezah. 

"Vsi trenerji si želijo več samostojnega dela z varovanci in več strokovne podpore. To pa seveda pomeni dodatna finančna sredstva. Mi težko konkuriramo največjim. V primerjavi z avstrijskim, švicarskim, ameriškim, nemškim, italijanskim ali francoskim proračnom je proračun naših alpskih reprezentanc petkrat do desetkrat manjši. Nas pravzaprav nimajo za eno od velesil, ampak bolj za trn v peti."

Pritisk je v tujini precej večji

Slovenska trenerska ekipa z majhnim bazenom talentov producira dobre rezultate, kar vliva zaupanje v strokovno znanje v naši državi. Verdnik je opozoril na dejstvo, da je v tujini finančna perspektiva za trenerje precej lepša, da pa ima delo doma svoje prednosti.

"Če kot trener delaš v tujini, se to finančno precej pozna. A obenem je drugje tudi pritisk javnosti precej večji, in dolgoročnih pogodb je veliko manj. Vsako leto znova se je treba dokazovati. Pri nas imamo trenutno zelo enotno trenersko ekipo, ki je pri delu s srcem in dušo. Dosegati uspehe z domačim tekmovalcem je vedno slajše kot s tujcem. A z uspehi raste tudi cena trenerjev in vse težje jih je zadržati doma."

Vsekakor se prihodnost alpskega smučanja po letošnji sezoni zdi precej lepša, kot v tekmovalnem obdobju po (dejanskem) slovesu Mazejeve. Poleg Štuhčeve so slovenske navijače letos vzradostili tudi Boštjan Kline, Žan Kranjec, Ana Drev in ostali. Za bodoče smučarske zmage se tako ne gre bati. 

david.buovski@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Zmago 14:46 13.marec 2017.

    Pri nas imamo trenutno zelo enotno trenersko ekipo, ki je pri delu s srcem in dušo ??????in cena jim ............ raste ???"Nimajo vas za velesilo ampak trn v peti" ........ Massija, Tine, ....... zaradi Ilke ste pa ...prikaži veča malo obrnili ploščo o individualnem pristopu, podpori........

  • matermila 13:10 13.marec 2017.

    Če se prav spomnim,je Vogrinec izjavil,da bo treba na smučarko kalibra Maze počakati še vsaj 10 let,če ne več,da se take rodijo na 50 let.Očitno ga je Vogrinec dobro razmazal.Moja napoved je,če ne bo večjih poškodb,bo Ilka v dveh,treh letih ...prikaži več smučarka kalibra Maze,torej v vvseh disciplinah konkurenčna.Vogrinec pa naj drugič dvakrat premisli,preden zine kako novo neumnost.